De Meern,
05
augustus
2020
|
13:00
Europe/Amsterdam

Energiezuinig bouwen verhoogt kans op oververhitting woning

Zolder belangrijk in strijd tegen opwarming woning

Samenvatting

Het wordt de komende dagen weer warm in ons land. De temperatuur loopt op en daarmee stijgt ook de kans op oververhitting van de woning. Dit kan gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Boven een bepaalde waarde kunnen hoge temperaturen leiden tot hittestress[1], verminderde productiviteit en oververmoeidheid[2]. En dat in de tijd van het nieuwe normaal waarin mensen steeds meer thuis zijn en werken. Eén van de ruimten in huis die vaak als thuiswerkplek gebruikt wordt is de zolder. Laat dat in veel gevallen ook nog eens de warmste ruimte in huis zijn. Hoe wordt voorkomen dat de woning en de bewoners oververhit raken?

Vanuit wet- en regelgeving wordt vanaf 1 januari 2021 een grenswaarde ingesteld voor de kans op temperatuuroverschrijding (de zogenaamde TOjuli-waarde). Bij bestaande oudere woningenbouw zonder goede isolatie is het lastig om zonder actieve koeling de woning koel te houden. Dit is ook het geval bij nieuwbouwwoningen. Nieuwe woningen worden zo energiezuinig mogelijk gebouwd zodat zij hun warmte beter vasthouden. Door dikkere muren, kleinere raampartijen en luchtdicht bouwen blijft de warmte ’s winters binnen beter behouden en is er geen natuurlijke ‘tocht’ meer. Diezelfde isolatie zorgt er in de zomer echter voor dat een oververhitte kamer minder snel afkoelt.

Uit de Healthy Homes Barometer[3], een representatieve studie in opdracht van de VELUX Groep blijkt dat 87 procent van de Europeanen minimaal 1 keer per jaar oververhitting in hun huis ervaart, 31 procent voelt zich zelfs regelmatig te warm. “Nederlanders zijn van oudsher gewend om bij mooi weer ramen open te zetten, maar met de nieuwe bouweisen en klimaatverandering zullen bewoners zich steeds Mediterraanser moeten gaan gedragen. Door overdag ramen en zonwering dicht te houden en ’s nachts als de buitentemperatuur afkoelt ramen te openen blijft de woning het koelst,” aldus Marcel Vreeken van VELUX Nederland.

’s Nachts energiezuinig koelen en luchten

Door ’s nachts een dakraam (bijvoorbeeld boven de trapopgang) en een kiepraam lager in de gevel tegen elkaar open te zetten, wordt warme lucht in de woning afgevoerd, het ‘schoorsteeneffect’. “Wanneer hoog in de woning ramen opengezet kunnen worden, kan de complete woning eenvoudig en energiezuinig door thermische trek worden gekoeld, zodat de temperatuur in huis ’s ochtends weer aangenaam is. Door overdag buitenzonweringen gesloten te houden, wordt de warmte van de zon tegengehouden wat verdere opwarming tegengaat. Dit kan eventueel automatisch aangestuurd worden door intelligente home automation systemen, zoals VELUX ACTIVE, waarbij op basis van sensoren en weersvoorspellingen zonwering en zomernachtkoeling wordt aangestuurd. Hierdoor kan op de aanschaf van een mobiele airco en energiekosten worden bespaard. Goed nadenken over de inrichting van de zolder en de manier van luchten, brengt zo hele jaar door energie-en kostenbesparingen,” zegt Vreeken.

Over VELUX Nederland

Al bijna 80 jaar creëert de VELUX Groep wereldwijd een betere leefomgeving voor mensen door te zorgen voor optimaal daglicht en frisse lucht door het dak. Ons productprogramma biedt daglichtoplossingen voor hellende en platte daken, zoals dakramen, dakkapellen, lichtkoepels en modulaire lichtstraten. Daarnaast bestaat ons assortiment uit vele typen raamdecoratie, zonwering, rolluiken, installatieoplossingen en intelligente bedieningssystemen. Al deze producten helpen bij het creëren van een gezond en duurzaam binnenklimaat om in te werken, wonen, leren of recreëren. Hieraan werken we wereldwijd met ongeveer 11.500 medewerkers in verkoop- en productiemaatschappijen in meer dan 40 landen. VELUX Nederland B.V. is een volledig autonome dochteronderneming van de VELUX Groep, die onderdeel is van de VKR Holding A/S, een naamloze vennootschap volledig in handen van non-profit stichtingen (de VELUX FOUNDATIONS) en familie. In 2019 had de VKR Holding een totale omzet van 2,9 miljard euro en de VELUX FOUNDATIONS keerden voor 178 miljoen euro aan liefdadigheidsdonaties uit. Kijk voor meer informatie op: www.velux.nl.