De Meern,
30
november
2015
|
11:13
Europe/Amsterdam

Gebouwen zouden centrale rol moeten krijgen in EU-plan uitstootvermindering

Samenvatting

Als het gaat om het terugdringen van CO2-uitstoot en energieverbruik, moet er veel meer aandacht worden besteed aan gebouwen. 40% van het energieverbruik in Europa komt op dit moment voort uit het gebruik van gebouwen. Volgens de VELUX Groep kunnen gebouwen dan ook een grotere rol van betekenis spelen in de totale oplossing om de CO2-uitstoot in Europa te verminderen. Zelf is de VELUX Groep nu al voorbij haar ambitieuze doel om voor 2020 haar totale CO2-uitstoot met 50% te reduceren ten opzichte van 2007. De Groep verwacht in 2020 negen jaar voor te liggen op de 2-gradendoelstelling van de EU.

Het totale energieverbruik van gebouwen in Europa zorgt voor 37% van de CO2-uitstoot. Echter, 75% van deze gebouwen is energie-inefficiënt. “In het proces om energieverbruik en CO2-uitstoot te verminderen, zijn gebouwen een onbenut potentieel. Door middel van 21 experimenten door heel Europa hebben we laten zien dat het mogelijk is om de doelstelling van 2020 te halen met technologie die vandaag de dag beschikbaar is,” vertelt Michel Sombroek, algemeen directeur van VELUX Nederland.

De VELUX Groep heeft in 12 verschillende landen, waaronder Nederland, 21 gebouwen neergezet met verschillende klimaatomstandigheden, om zo duurzame oplossingen te ontwikkelen voor toekomstige gebouwen. “De experimenten hebben laten zien dat de oplossingen voor de gebouwen van de toekomst al bestaan. Maar we moeten niet alleen kijken naar toekomstige gebouwen; 90% van de woningen die we in 2050 zullen gebruiken, is al gebouwd. Het grootste deel zal gemoderniseerd moeten worden om zowel het wooncomfort als de energie-efficiëntie te verhogen,” licht Sombroek toe.

Daarom is de VELUX Groep gestart met een project om, tegen een betaalbare prijs en volgens de energierichtlijnen van 2020, een bestaande woning in Brussel te renoveren. “Het belangrijkste uitgangspunt is dat de gezondheid en het welzijn van de bewoners niet afneemt als bestaande gebouwen worden aangepast naar de energie-efficiënte normen van 2020, maar dat comfort en energie in balans zijn,” zegt Sombroek.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

De inzet van de VELUX Groep inzet om CO2-uitstoot te verminderen
In 2007 heeft de VELUX Groep besloten zich in te zetten om negatieve effecten van klimaatverandering te helpen voorkomen, door het ambitieuze doel te stellen om voor 2020 de totale CO2-uitstoot met 50% te verminderen.

Op dit moment is de VELUX Groep al ver voorbij dit doel. In 2014 was de CO2-uitstoot met meer dan 29% teruggedrongen. De CO2-voetafdruk is momenteel verminderd met 15% meer dan de EU vereist, waardoor de Groep negen jaar verder is dan de EU-doelstelling wat betreft uitstootvermindering.

Meer informatie: http://www.velux.nl/ons-bedrijf/sociaal-jaarverslag-2014

Over VELUX Nederland

Al bijna 75 jaar creëert de VELUX Groep wereldwijd een betere leefomgeving voor mensen door te zorgen voor daglicht en frisse lucht door het dak. Ons productprogramma biedt daglichtoplossingen voor hellende en platte daken, zoals dakramen, lichtkoepels en modulaire lichtstraten. Daarnaast bestaat het assortiment uit vele typen raamdecoratie, zonwering, rolluiken, installatieoplossingen en intelligente bedieningssystemen. Deze producten helpen bij het creëren van een gezond en duurzaam binnenklimaat om in te werken, wonen of leren. Hieraan werken we met ongeveer 10.000 medewerkers in verkoopmaatschappijen en productievestigingen in meer dan veertig landen. VELUX Nederland B.V. is een volledig autonome dochteronderneming van de VELUX Groep, die onderdeel is van de VKR Holding A/S, een naamloze vennootschap volledig in handen van stichtingen en familie. Kijk voor meer informatie op: www.velux.nl.