De Meern,
29
februari
2016
|
07:00
Europe/Amsterdam

Onvoldoende aandacht voor gezondheid bij renovatie en nieuwbouw

Minister Blok brengt bezoek aan innovatief renovatieproject in Montfoort

Samenvatting

Energiebesparende maatregelen bij renovatie en nieuwbouwprojecten hebben vaak een negatief effect op de gezondheid wanneer deze niet worden gecombineerd met investeringen voor het leefklimaat en wooncomfort. Dit blijkt uit diverse internationale wetenschappelijke onderzoeken. Een consortium van partijen hebben daarom de handen ineen geslagen en in Montfoort 10 sociale huurwoningen gerenoveerd. De woningen zijn een voorbeeld van innovatieve energiebesparing en een gezond leefklimaat. Minister Blok van Wonen en Rijksdienst brengt vanmiddag een bezoek aan De Poorters van Montfoort. Een project dat hierin een voorbeeldrol kan vertolken. Blok spreekt hier met projectpartijen en bewoners.

Nederland heeft zich binnen de Europese Unie verplicht om in 2030 40 procent minder CO2 uit te stoten ten opzichte van 1990. Verduurzaming van de woningvoorraad, die op dit moment 40 procent van het energieverbruik voor haar rekening neemt, moet hier een belangrijke bijdrage aan leveren. Dit is een enorme opgave omdat circa 40 procent van onze woningen in de jaren ‘60 en ‘70 is gebouwd en vaak slecht is onderhouden. Volgens VELUX Nederland, specialist in daglicht en natuurlijke ventilatie van woningen, is het voor de gezondheid van onze samenleving van groot belang om bij deze verduurzaming niet alleen naar energiemaatregelen te kijken, maar ook naar het binnenklimaat. Mensen brengen immers 90 procent van hun tijd binnenshuis door.

Belang van goed leefklimaat
Doordat bestaande nationale en Europese bouwregelgeving met name gericht is op energiebesparing, ligt de focus van renovatie- en nieuwbouwprojecten hier ook op. Deze maatregelen hebben vaak een negatief effect op het binnenklimaat. Zo verstoort een gebrek aan daglicht en slecht binnenklimaat ons biologische ritme waardoor we slechter slapen, vermindert de weerstand, neemt de kans op allergieën toe en groeit de kans op astma. Door onvoldoende aandacht voor maatregelen om astma tegen te gaan loopt de Europese samenleving jaarlijks circa 10 miljard euro mis.

Active House
Minister Blok bezoekt vandaag het drie jaar geleden gerealiseerde project de Poorters van Montfoort om kennis te nemen van de gebruikerservaringen van de bewoners en zich te laten informeren over het belang van binnenklimaat bij toekomstige renovatie en nieuwbouw. Bij het experiment waarbij de woningen zijn gerenoveerd volgens de Active House principes, is naast aandacht voor energiebesparing en energieopwekking, sterk ingezet op behoud en verbeteren van wooncomfort en leefklimaat met veel daglicht en natuurlijke ventilatie. Michel Sombroek, algemeen directeur van VELUX Nederland: “Met de Poorters van Montfoort hebben de consortiumpartners aangetoond dat het leveren van een bijdrage aan energiedoelstellingen hand in hand kan gaan met verbeteringen voor bewoners. De woningen zijn niet alleen een duurzaam, maar vooral ook fijn en gezond om in te wonen.”

Over De Poorters van Montfoort

De tien woningen gelegen aan de Poorterstraat in Montfoort zijn volgens de principes van Active House gerenoveerd van energielabel E naar energielabel A++. Door deze aanpak is een goede balans ontstaan tussen het energiegebruik en het wooncomfort. Door de renovatie is de totale vraag naar energie en de uitstoot van CO2 zeer beperkt. Maar naast deze goede energieprestaties is in de woningen ook meer leefruimte en comfort gecreëerd. Bewoners hebben een woning gekregen met een gezond binnenklimaat met veel natuurlijk licht en frisse lucht. De renovatie is in opdracht van woningcorporatie GroenWest uitgevoerd door een consortium bestaande uit BAM Woningbouw, Bouwhulpgroep, Nieman Raadgevende Ingenieurs, Danfoss en VELUX Nederland. Prestatiemonitoring wordt verricht door Nieman Raadgevende Ingenieurs/SamenGroen en sociale monitoring door BBA Binnenmilieu.

 

Over Active House
Active House is een algemene visie op bouwen. Uitgangspunt is dat comfort, energie en milieu in balans zijn en dat het wooncomfort en de gezondheid van de bewoners centraal staat. Een Active House heeft een positieve CO2-voetafdruk en geeft meer dan het neemt. De Active House visie biedt ontwerpvrijheid en schrijft geen specifieke oplossingen of producten voor, maar prestatie-eisen van het gehele gebouw.

 

Active House Nederland is ontstaan als nationale aftakking van het internationale netwerk. Het doel van het netwerk is om samenwerking te faciliteren rondom bouwprojecten, productontwikkeling en onderzoek en marktpartijen met kennis te ondersteunen en begeleiding te bieden bij bouwprojecten die volgens de Active House principes worden gebouwd.

 

Kijk voor meer informatie over Active House en De Poorters van Montfoort op: www.activehousenl.info/project-1

 

Noot voor de redactie:
Voor meer informatie en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met:

 

  • Sybella Dost-Postma (Communicatieadviseur GroenWest)
    T. 088-012.90.00 | M. 06-132.66.196
    E. s.dost@groenwest.nl