De Meern,
22
oktober
2020
|
07:52
Europe/Amsterdam

10 regionale winnaars van de International VELUX Award 2020 bekend

Samenvatting

Na uitgebreid beraad heeft de jury van de International VELUX Award tien regionale winnaars en één eervolle vermelding geselecteerd uit 579 ingediende daglichtprojecten, ingestuurd door studenten van 250 verschillende scholen uit 60 verschillende landen.

De internationale jury bereikte unaniem overeenstemming over de regionale winnaars in twee categorieën tijdens de virtuele jurybijeenkomst. De jury constateerde een sterke algehele betrokkenheid bij de ecologische, sociale, culturele en politieke uitdagingen van onze tijd, waarvoor studenten oplossingen bieden door gebruik te maken van daglicht. De winnaars tonen in hun projecten verschillende benaderingen van daglicht, van futuristische concepten, technologie en toepassingen tot meer fundamentele aspecten van architectuur, ruimte en plaats.

De jury bestaande uit Odile Decq van Studio Odile Decq (Frankrijk), Nora Demeter van Demeter Design Studio (Hongarije), Sebastian Adamo van Adamo-Faiden Architects (Argentinië), Juri Troy van Juri Troy Architects (Oostenrijk) en Martin Pors Jepsen van VELUX A/S (Denemarken), beoordeelde alle projecten vooraf afzonderlijk, om een algemene indruk te krijgen van de inzendingen, hun kwaliteit en de thema’s.

Martin Pors Jepsen, de vertegenwoordiger van VELUX A/S in de jury: “In sommige projecten demonstreren studenten hun regio-specifieke architecturale erfgoed, maar pakken ze de onderwerpen op binnen algemene sociale en ecologische dimensies. Dit weerspiegelt het echte wereldwijde karakter van deze wedstrijd."

“Het was erg leuk om te zien hoe daglicht in veel projecten als belangrijk onderdeel van architectuur is behandeld. Niet alleen vanuit technisch aspect, maar ook hoe daglicht onze wereld beïnvloedt,” aldus jurylid Juri Troy.

De regionale winnaars in de categorie ‘Daylight in Buildings’ zijn:

  • A Million Little Lights’ van Michali Jameson uit Zuid-Afrika
  • Bright Roots’ van Alejandro Satt uit Chile
  • Ink and Light’ van Mingjie Guo, Jingwen Yang, Cong Liu en Ziyong Mou uit China
  • ‘SUNCITY’ van Alperen Temur, Nasibe Nur Dündar, Nijat Mahamaliyev en Ezgi Üzümcü uit Turkije
  • ‘Solar Desalination Skylight’ van Henry Glogau uit Denemarken

De regionale winnaars in de categorie ‘Daylight Investigations’ zijn:

  • ‘Let There Be Light’ van Emmanuel Ayo-loto en John Ogungefun uit Nigeria
  • AQIP - Air Quality Index Pavilion’ van Mina Onay en Richard Schutte uit Canada
  • Light Therapy’ van Qianqian Zhou, Gezi Li, Zhu Chen, Fengming Li en Lurui Lyu uit China
  • ‘The Theater of Light’ van Julia Giżewska, Dominik Kowalski en Paweł Białas ui Polen
  • ‘Words to Light – Lucioles [Fireflies]’ van Xingyu Chen, Matteo, Giglio, Ghil Meynard, Noëlie Seguet-Pey, Nicolas Salha, Raphaël Pletinckx, Hiba Nasser en Ghil Meynard uit België

Ook is er een eervolle vermelding gekozen in de catergorie ‘Daylight in Buildings’ voor Melody of the light weaving’ van Yeonginn Moon, Hagyung Seo, Rayoun Hwang en Sungjoo Han uit Zuid-Korea.

De wereldwijde winnaars van de IVA 2020 worden tijdens het World Architecture Festival gekozen uit de regionale winnaars.

Over de International VELUX Award

De International VELUX Award is een competitie voor architectuurstudenten die om de twee jaar plaatsvindt. Sinds de lancering in 2004 is het uitgegroeid tot de grootste wedstrijd in zijn soort. 4500 studenten uit meer dan 80 landen hebben tot op heden meer dan 5500 projecten ingezonden rond het awardthema “Light of Tomorrow”.

De IVA’20 is georganiseerd in nauwe samenwerking met de International Union of Architects (UIA) en het World Architecture Festival (WAF) en wordt erkend door de volgende educatieve organisaties: De European Association for Architectural Education (EAAE), The American Institute of Architecture Students (AIAS), het Architectural Research Centres Consortium (ARCC) en de Association of Collegiate Schools of Architecture (ACSA).

Het overzicht van alle regionale winnaars is te vinden op iva.velux.com of volg ons op facebook.com/internationalveluxaward en @internationalveluxaward op Instagram.

Over VELUX Nederland

Al bijna 80 jaar creëert de VELUX Groep wereldwijd een betere leefomgeving voor mensen door te zorgen voor optimaal daglicht en frisse lucht door het dak. Ons productprogramma biedt daglichtoplossingen voor hellende en platte daken, zoals dakramen, dakkapellen, lichtkoepels en modulaire lichtstraten. Daarnaast bestaat ons assortiment uit vele typen raamdecoratie, zonwering, rolluiken, installatieoplossingen en intelligente bedieningssystemen. Al deze producten helpen bij het creëren van een gezond en duurzaam binnenklimaat om in te werken, wonen, leren of recreëren. Hieraan werken we wereldwijd met ongeveer 11.500 medewerkers in verkoop- en productiemaatschappijen in meer dan 40 landen. VELUX Nederland B.V. is een volledig autonome dochteronderneming van de VELUX Groep, die onderdeel is van de VKR Holding A/S, een naamloze vennootschap volledig in handen van non-profit stichtingen (de VELUX FOUNDATIONS) en familie. In 2019 had de VKR Holding een totale omzet van 2,9 miljard euro en de VELUX FOUNDATIONS keerden voor 178 miljoen euro aan liefdadigheidsdonaties uit. Kijk voor meer informatie op: www.velux.nl.