26
april
2012
|
00:00
Europe/Amsterdam

1465 inschrijvingen voor International VELUX Award 2012
1465 studenten uit 66 landen hebben zich aangemeld voor de International VELUX Award 2012. Zij moeten hun daglichtprojecten nu voor 7 mei insturen. Daarna zal de jury bestaande uit internationaal gerenommeerde architecten in juni alle inzendingen beoordelen en vervolgens een selectie maken van de genomineerden. De winnaars van de International VELUX Award 2012 worden in oktober bekendgemaakt tijdens de prijsuitreiking in Portugal.
 
"We zien een voortdurende wereldwijde belangstelling voor daglicht in de architectuur. Het feit dat 1465 architectuurstudenten uit 66 landen voornemens zijn deel te nemen aan de International VELUX Award (IVA) geeft een duidelijk signaal dat daglicht in de architectuur wereldwijd nog steeds een relevant onderwerp is. We kijken uit naar de verschillende interpretaties van het thema ‘Light of Tomorrow’, gezien vanuit verschillende culturele en geografische standpunten", zegt Per Arnold Andersen, architect en hoofd van de afdeling Daylight, Energy and Indoor Climate binnen de VELUX Groep.
 
Daglicht
De prijs stimuleert architectuurstudenten het thema daglicht te verkennen in de ruimste zin van het woord en nog meer begrip te krijgen voor daglicht, dat als bron van energie en licht steeds relevanter wordt. Een belangrijke uitdaging hierbij is het transformeren van de bestaande gebouwvoorraad in een binnenstedelijk gebied of in voorsteden. Waarmee tegelijk het energieverbruik wordt verminderd en de gezondheid en het welzijn van mensen die wonen en werken in die gebouwen centraal blijft staan. De IVA promoot en prijst uitmuntend voltooide studieprojecten die de waarde van bewuste daglichttoetreding in ontwerpen herziet door experimentele benaderingen en door rekening te houden met de sociale, sociologische en ecologische dimensie van licht.
   
Alle ingezonden projecten worden door de jury beoordeeld tijdens de jurybijeenkomst in Kopenhagen in juni. De jury bestaat uit Alvaro Siza (Portugal), Brigitte Shim (Canada), Bijoy Jain (India), Peter Stutchbury (Australië) en Per Arnold Andersen van de VELUX Groep.
 
Prijsuitreiking
De winnaars en eervolle vermeldingen worden in oktober bekendgemaakt tijdens de prijsuitreiking in Portugal. Het totale prijzengeld bedraagt 30.000 euro. Nadat de winnaars bekend zijn gemaakt, worden alle projecten online tentoongesteld via iva.velux.com.d