29
april
2011
|
00:00
Europe/Amsterdam

Architecten ontvangen € 100.000 voor hun unieke benadering van sociale huisvesting

VILLUM en VELUX Foundations presenteren winnaar Daylight and Building Component Award 2011

De Meern, 29 april 2011. De Franse architecten Lacaton & Vassal zijn dit jaar de winnaars van de Daylight and Building Component Award. De prijs, die jaarlijks door de VELUX en VILLUM Foundations wordt uitgereikt, bestaat uit een monetaire subsidie van 100.000 euro. Voor Lacaton & Vassal is de prijs een erkenning voor de jarenlange toewijding aan daglicht in hun werk. Anne Lacaton (55) en Jean-Philippe Vassal (57) zijn de eigenaars van Lacaton & Vassal, een architectenbureau dat ze samen in 1987 hebben opgericht. In hun ontwerpen zijn de kwaliteit van daglicht, het energieverbruik en de low budget economie in een humanistische en esthetisch overtuigende wijze in balans. "De renovatie van sociale woningen heeft een economisch voordeel ten opzichte van het afbreken van bestaande gebouwen," zegt Jean-Philippe Vassal. "Het renoveren van bestaande gebouwen blijft altijd rendabeler dan et bouwen van nieuwe. Er zit zoveel potentieel in de renovatie van een goed en solide gebouw. Tegelijkertijd wordt de hele omgeving getransformeerd in een nieuwe en uitnodigende wijk." Winnaar Jean-Philippe Vassal en Anne Lacaton, Lacaton & Vassal, ontvangen de Daylight and Building Component Award 2011 inclusief een monetaire subsidie van 100.000 euro uit handen van Lars Kann Rasmussen, voorzitter van de VILLUM en VELUX Foundations. Fotograaf: Kristian Ridder-Nielsen Nieuw leven met daglicht Lacaton en Vassal worden vooral geïnspireerd door gebouwen met grote open ruimtes zoals hangars, magazijnen, grote broeikassen en supermarkten. Binnen deze structuren hebben zij nieuwe manieren gevonden om standaard bouwsystemen te gebruiken om de oude gebouwen te transformeren. Door meer licht in de gebouwen te brengen, zoveel mogelijk muren te verwijderen, een betere akoestiek te creëren en glas te gebruiken als extra gevel, zijn ze erin geslaagd zowel particuliere als grote openbare projecten een tweede leven te geven.

School in Nantes                                                     

Van bijzondere aandacht is het werk van de architecten aan een aantal sociale huisvestingsprojecten in Frankrijk. Lacaton & Vassal hebben deze projecten aangepakt met als uitgangspunt dat 90 procent van de benodigde (bouw)materialen al op de locatie beschikbaar moest zijn. De sloop van oudere sociale wooncomplexen is immers geen milieuvriendelijke optie, ongeacht hoe groen de vervangende nieuwbouw kan worden. Meer informatie over het werk van Lacaton en Vassal is te zien op www.lacatonvassal.com.

Over de Daylight and Building Component Award De Daylight and Building Component Award wordt jaarlijks toegekend aan een individu of groep personen die voor hun werk met daglichtontwerpen, hun bijdrage aan de wetenschap, hun kennis van en belangstelling voor daglichttoetreding of de ontwikkeling van industrieel geproduceerde bouwelementen, een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de ontwikkeling van begrip voor het belang van daglicht. Eerdere winnaars van de prijs, die sinds 1980 jaarlijks wordt uitgereikt, zijn onder andere architecten Jørn Utzon, Henning Larsen, James Carpenter en wetenschapper op het gebied van Solar Richard Perez. De VILLUM en VELUX Foundations, twee non-profit stichtingen opgericht in 1971 en 1981 door de civiel-ingenieur en uitvinder Villum Kann Rasmussen, maken de Daylight and Building Component Award mogelijk. Villum Kann Rasmussen ontwikkelde het moderne dakraam en opende daarmee een nieuwe wereld vol architectonische mogelijkheden door het gebruik van daglicht, frisse lucht en een betere leefomgeving voor gebruikers. Met deze uitvinding heeft Villum Kann Rasmussen de basis gelegd voor de VELUX Groep. Over de VELUX Groep De VELUX Groep zorgt al 70 jaar voor een aangenamere leefomgeving onder het dak door deze te voorzien van daglicht en frisse lucht. Naast een ruim aanbod van dakramen en daglichtsystemen voor hellende daken biedt het VELUX productprogramma oplossingen voor platte daken. Het assortiment van de Groep bestaat bovendien uit vele typen raamdecoratie, buitenzonweringen, rolluiken, op afstand bedienbare intelligente producten, producten aangestuurd door zonne-energie en zonnecollectoren. VELUX Technology levert tevens originele VELUX onderdelen aan onze partners werkzaam op het gebied van raamdecoratie voor dakramen. De VELUX Groep investeert uitgebreid in producten die een bijdrage kunnen leveren aan het terugdringen van het energieverbruik in gebouwen. In zes modelwoningen in het Model Home 2020 project wordt concreet getoond hoe gebouwen energieneutraal en energieproducerend kunnen worden gebouwd met gebruik van daglicht en behoud van een comfortabel binnenklimaat. De opgebouwde kennis uit het project wordt vertaald naar visualisatietools. De VELUX Groep bezit productievestigingen in elf landen, verkoopmaatschappijen in bijna veertig landen en is één van de sterkste merken in de wereldwijde sector bouwmaterialen. VELUX Nederland B.V. is een volledig autonome dochteronderneming van de VELUX Groep, die bijna 10.000 werknemers heeft en onderdeel is van de VKR Holding A/S.

d