De Meern,
22
november
2022
|
16:08
Europe/Amsterdam

BayWa r.e. ontwikkelt twee zonneparken die VELUX tegen 2024 van 100% groene stroom voorzien

BayWa r.e. ontwikkelt twee zonneparken die VELUX tegen 2024 van 100% groene stroom voorzien

- De twee bedrijven introduceren de allereerste zonneparken in Spanje, die landbouw, biodiversiteit en de betrokken samenleving integreren in de opwekking van hernieuwbare energie 

- De opgewekte elektriciteit voorziet 100% van VELUX’ Europese activiteiten van stroom en tot 90% van het wereldwijde verbruik.

- De nieuwe zonneparken zullen VELUX’ ambitie voor 2030 waarmaken om te streven naar 100% CO2-emissiereductie in scope 1 en scope 2 (productie en activiteiten).

Interspace Agri-PV picture

15 november 2022 - VELUX en BayWa r.e. kondigen vandaag een baanbrekende samenwerking aan om de Europese activiteiten van de dakraamfabrikant tegen 2024 van 100% hernieuwbare elektriciteit te voorzien. In de Power Purchase Agreements (PPA's) tussen de bedrijven ligt de nadruk op de ontwikkeling van twee nieuwe zonneparken in Gerena en Alhendín in Zuid-Spanje. Het Alhendín-park is de eerste installatie van BayWa r.e. in Spanje van innovatieve Agri-PV-technologie die het mogelijk maakt om gewassen tussen de zonnepanelen in te laten groeien.

Belangrijke stap naar 100% hernieuwbare energie

De twee centrales, die in 2023 en 2024 op het net worden aangesloten, wekken jaarlijks 167 GWh aan hernieuwbare elektriciteit voor VELUX op, wat overeenkomt met het elektriciteitsverbruik van ongeveer 45.000 Europese huishoudens. 80% van de totale elektriciteit die door de centrales wordt opgewekt, wordt opgewekt door de PPA’s met VELUX. De nieuwe PPA vermindert de ecologische voetafdruk van VELUX met ca. 40.000 ton CO2e van de Europese activiteiten en jaarlijkse bedrijfsactiviteiten.

In een reactie op de samenwerking zegt Lars Petersson, CEO van VELUX: "VELUX zet zich altijd al in om de woonomstandigheden van mensen te verbeteren met daglicht. Daarom zijn wij enorm enthousiast om het gebruik van daglicht, nog specifieker zonne-energie, de komende jaren te benutten om onze activiteiten koolstofarm te maken met hernieuwbare energie. Bij VELUX willen we een relevante bijdrage leveren om de klimaatcrisis te bestrijden en duurzaam leiderschap tonen. Met deze nieuwe samenwerking zijn we goed op weg om ons doel, een vermindering van 100% van de uitstoot van onze bedrijfsactiviteiten tegen 2030, te bereiken."


Pionier in het combineren van zonnecentrales en voedselproductie

Ongeveer 10% van het Alhendín-zonnepark wordt een Agri-PV-installatie, een nieuwe zonnetoepassing die energieopwekking en voedselproductie combineert, waarvan BayWa r.e. de pionier en marktleider is. Deze installatie wordt speciaal ontworpen met langere rijen zonnepanelen op grotere afstand van elkaar, zodat de landbouw kan doordraaien en moderne landbouwmachines tussen de panelen kunnen rijden voor agrarische activiteiten. De PV-installaties worden ook gebruikt om regenwater op te vangen, wat de landbouwer helpt om de voortdurende risico's van klimaatverandering en droogte te beheersen.

De ontwikkeling van beide centrales omvat een uitgebreid plan en een pakket van gemeenschaps- en milieumaatregelen om zo de lokale biodiversiteit te verbeteren en de betrokkenheid van de samenleving te bevorderen.

Om ervoor te zorgen dat de zonneparken altijd prioriteit aan hun lokale omgeving geven, werkt BayWa r.e. samen met nabijgelegen universiteiten – namelijk de Universidad Autónoma de Madrid en de Universidad de Córdoba – om een interdisciplinaire onderzoeksgroep te vormen waarvan de bevindingen uiteindelijk als basis voor een uitgebreide en op maat gemaakte locatiestrategie dienen.

"Dit project is ontzettend interessant, omdat het perfect het samenwerkingsvoordeel toont tussen de nieuwe generatie zonne-energieopwekking, Agri-PV, betrokken samenlevingen en biodiversiteit. Het benadrukt ook onze grote betrokkenheid bij duurzaamheidsinitiatieven," aldus Matthias Taft, CEO van BayWa r.e. "Toonaangevende bedrijven zoals  VELUX spelen een belangrijke rol in de strijd tegen klimaatverandering en kunnen een gamechanger zijn in het mogelijk maken van duurzamere routes en oplossingen. Het bevorderen van de zakelijke energietransitie heeft onze volle aandacht, daarom is het een belangrijke mijlpaal voor BayWa r.e. om VELUX te helpen haar duurzame doelen te bereiken."

Bijdrage aan het realiseren van de levenslange klimaatneutraalbelofte van VELUX

Eenmaal aangesloten op het net, stellen de nieuwe zonneparken VELUX in staat haar doelstelling te bereiken om de uitstoot van haar eigen activiteiten met 100% verminderd te hebben tegen 2030. Deze doelstelling is onderdeel van VELUX’ 2030-duurzaamheidsstrategie om het voortouw te nemen op het gebied van klimaat- en natuurbescherming. De verbintenis omvat ook doelen om de historische CO2-voetafdruk vast te leggen sinds de oprichting in 1941 en tot 2041 door bosbeschermingsprojecten met World Wild Fund for Nature (WWF) en de uitstoot van de waardeketen te halveren tegen 2030.

Schneider Electric, de toonaangevende adviseur op het gebied van wereldwijde inkoop van duurzame energie voor bedrijven, ondersteunde VELUX bij de selectie van de projecten en de onderhandelingen.

Over VELUX Nederland

Al 80 jaar zet de VELUX Groep zich in om de woonomgeving van mensen over de hele wereld te verbeteren door middel van daglicht en frisse lucht via het dak. Ons productprogramma bestaat onder meer uit dakramen en daklichten, stijlvolle jaloezieën, zonweringen en rolluiken, naast installatie- en Smart Home-oplossingen. Hiermee wordt een binnenklimaat gecreëerd waarin het prettig en gezond wonen, werken en leren is. We hebben ongeveer 11.500 medewerkers in dienst en verkoopkantoren- en fabrieken in meer dan 40 landen wereldwijd. De VELUX Groep is eigendom van VKR Holding A/S, een naamloze vennootschap die 100% eigendom is van diverse non-profit stichtingen (de VELUX FOUNDATIONS) en familie. In 2020 behaalde VKR Holding een omzet van 3 miljard EU en doneerden de VELUX FOUNDATIONS 142 miljoen EU aan goede doelen. Voor meer informatie ga naar www.velux.nl.

Over BayWa r.e.


Bij BayWa r.e. denken we na over energie: hoe die wordt geproduceerd, opgeslagen en het best kan worden gebruikt om de wereldwijde transitie naar hernieuwbare energie, die essentieel is voor de toekomst van onze planeet, mogelijk te maken. Wij zijn een toonaangevende wereldwijde ontwikkelaar, dienstverlener, distributeur en leverancier van oplossingen en wij hebben meer dan 4,5 GW aan energie online gebracht en wij beheren meer dan 10 GW aan activa. Wij zijn bovendien een onafhankelijke energieproducent met een groeiend energiehandelsbedrijf. BayWa r.e. werkt samen met bedrijven over de hele wereld om duurzame oplossingen op maat aan te bieden. Omdat wij 100% klimaatneutraal werken, zetten we ons ook in voor onze eigen duurzaamheidstraject. Elke dag werken we er hard aan om de toekomst van energie actief vorm te geven in een diverse, rechtvaardige en inclusieve werkomgeving. Onze aandeelhouders zijn BayWa AG, een wereldwijd bedrijf met een vermogen van 19,8 miljard euro, en Energy Infrastructure Partners, een marktleider in investeringen in energie-infrastructuur. www.benelux.baywa-re.com/nl/