De Meern,
09
december
2015
|
14:27
Europe/Amsterdam

Betaalbare klimaatrenovaties kunnen bijdragen aan tegengaan klimaatverandering

RenovActive concept biedt duurzame, betaalbare en reproduceerbare oplossing

Samenvatting

Terwijl wereldleiders tijdens de COP21 hun best doen om een wereldwijde klimaatovereenkomst te bereiken, implementeert de VELUX Groep in Brussel een betaalbaar en grootschalig concept voor klimaatrenovatie. Dit renovatieproject in een sociale-woningbouwcomplex, laat zien hoe energiebesparende maatregelen betaalbaar in de bouwsector kunnen worden toegepast.

Grootschalige klimaatrenovaties kunnen een essentiële bijdrage leveren aan de uitdaging om klimaatverandering tegen te gaan. Om te laten zien hoe klimaatrenovaties in de praktijk kunnen worden gerealiseerd is op basis van de Active House principes het RenovActive concept ontwikkeld. Dit unieke concept combineert gezondheid en welzijn met verhoogde energie-efficiëntie en biedt een betaalbare en reproduceerbare oplossing om gebouwen te renoveren door drie factoren te combineren: comfort, energie en milieu.

Van onbewoonbaar naar gezond
Momenteel wordt het RenovActive concept uitgevoerd bij de renovatie van de eerste van 385 woningen in het sociale-woningbouwcomplex in de Brusselse wijk Bon Air van woningbouwcorporatie Anderlechtse Haard. Het huis wordt verbouwd van een onbewoonbaar pand naar een woning met veel comfort dat voldoet aan alle gezondheidseisen. De renovatie zorgt ervoor dat de CO2-uitstoot aanzienlijk wordt verminderd doordat het energieverbruik afneemt met 79%.

‘Meer nadruk op de potentie van energiebesparingen in gebouwen zou een belangrijke invloed kunnen hebben in de strijd om energieverbruik en CO2-uitstoot wereldwijd te verminderen, zodat we op de 2-gradenkoers blijven. Als we energiebesparing in gebouwen op grote schaal kunnen toepassen, hebben we een mooi resultaat bereikt,’ vertelt Michel Sombroek, algemeen directeur van VELUX Nederland.

Het sociale-woningbouwcomplex in Bon Air, gebouwd in de jaren ’20, bestaat uit 385 woningen. Op dit moment zullen 86 woningen worden gerenoveerd, maar het klimaatrenovatieconcept kan potentieel grootschalig worden ingezet als alle woningen aan renovatie toe zijn.

Gebouwen onderdeel van de klimaatoplossing
Op dit moment zijn gebouwen verantwoordelijk voor 40% van het totale energieverbruik in Europa en de EU importeert voor meer dan een miljard euro per dag aan fossiele brandstoffen om in deze energiebehoefte te voorzien.

“Gebouwen vertegenwoordigen een onbenut potentieel en zijn dan ook zeer belangrijk voor de groei van duurzame energie. Het effect van energie-efficiënte gebouwen is tastbaar en betaalt zich niet terug in 2 tot 5 jaar tijd, maar direct,’ verklaart Sombroek.

Hij legt verder ook uit dat het aanpakken van de energie-uitdaging economische groei en banengroei kan stimuleren door heel Europa: “Als er een miljoen euro wordt geïnvesteerd in verbeterde energie-efficiëntie in gebouwen, levert dit direct 19 banen op.”

Betaalbaarheid
Een andere belangrijke factor die bijdraagt aan het op grote schaal toepassen van energie-efficiëntie in gebouwen, is het terugdringen van renovatiekosten. Hoge kosten zijn vaak een drempel voor huiseigenaren bij de keuze om wel of niet te renoveren. Het renovatieconcept dat door de VELUX Groep is ontwikkeld, wil deze drempel verlagen door de kosten naar beneden te drijven en op deze manier een sterke nieuwe impuls te geven aan het implementeren van klimaatrenovatieprojecten.

“De huidige uitdaging is niet alleen om energie-efficiënt te bouwen of te renoveren, maar om dit tegen een betaalbare prijs te doen en zonder dat de gezondheid of het welzijn van de bewoners afneemt. De grootschalige renovatie in Brussel past binnen het kleine budget dat door de woningbouwcorporatie Anderlechtse Haard is opgesteld,’ vertelt Sombroek.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Over RenovActive
Het RenovActive concept biedt een betaalbare en reproduceerbare oplossing om gebouwen te renoveren door drie factoren te combineren: comfort, energie en milieu. Het renovatieconcept is gebaseerd op de Active House principes, en richt zich op de architecturale kwaliteit van een gebouw, energie-efficiëntie, menselijke gezondheid, comfort, welzijn en milieuvriendelijkheid.

Het RenovActive concept is ontwikkeld door de VELUX Groep in samenwerking met de sociale-woningbouwcorporatie Anderlechtse Haard, die 3.600 woningen in België bezit. Een verbeterde kwaliteit van leven en verhoogde energie-efficiëntie zijn belangrijke uitgangspunten voor beide partners.

Het concept is ontworpen door ONO Architectuur, nadat zij een ambitieus renovatievoorstel hadden ontwikkeld dat niet alleen beantwoordde aan de technische eisen van de Active House principes, maar dat ook inspireerde om de gehele kwaliteit van leven in de directe omgeving te verbeteren.

De renovatie van de woning zal in de lente van 2016 zijn voltooid. Kijk voor meer informatie op: http://renovactive.velux.be/nl

Over VELUX Nederland

Al bijna 75 jaar creëert de VELUX Groep wereldwijd een betere leefomgeving voor mensen door te zorgen voor daglicht en frisse lucht door het dak. Ons productprogramma biedt daglichtoplossingen voor hellende en platte daken, zoals dakramen, lichtkoepels en modulaire lichtstraten. Daarnaast bestaat het assortiment uit vele typen raamdecoratie, zonwering, rolluiken, installatieoplossingen en intelligente bedieningssystemen. Deze producten helpen bij het creëren van een gezond en duurzaam binnenklimaat om in te werken, wonen of leren. Hieraan werken we met ongeveer 10.000 medewerkers in verkoopmaatschappijen en productievestigingen in meer dan veertig landen. VELUX Nederland B.V. is een volledig autonome dochteronderneming van de VELUX Groep, die onderdeel is van de VKR Holding A/S, een naamloze vennootschap volledig in handen van stichtingen en familie. Kijk voor meer informatie op: www.velux.nl.