24
oktober
2013
|
00:00
Europe/Amsterdam

Bouw House of Tomorrow Today officieel van start 
Op woensdag 16 oktober jl. zijn de bedrijven betrokken bij de realisatie van House of Tomorrow Today (HoTT) bijeengekomen om de start van de bouw te vieren. Na een aantal tegenslagen in het voorbereidingsproces wordt dit vooruitstrevende project nu werkelijk gerealiseerd. En als het weer mee zit, neemt de familie Lichtenberg nog begin 2014 intrek in hun nieuwe woning.
 


Op het eerste gezicht lijkt het House of Tomorrow Today (HoTT) een gewone woning. Niets is echter minder waar. In het HoTT, dat wordt gerealiseerd in Sterksel, staat de wens van de gebruiker centraal. De gebruiker die zelf zijn eigen comfort moet kunnen regelen, gezond woont, met voldoende ventilatie en veel daglicht. Door de gedachte van het Active House te combineren met Slimbouwen, worden al deze waardes gerealiseerd en is de woning nog zeer duurzaam ook. Deze duurzaamheid komt niet alleen tijdens het slimme bouwproces naar voren, maar ook in de gehele exploitatie van de woning. “Ik kan niet wachten tot we kunnen genieten van al het daglicht, de frisse lucht en comfort in de woning. Daar bovenop ben ik voor altijd verlost van mijn energierekening,” aldus Jos Lichtenberg, toekomstige bewoner van het HoTT. “Active House in combinatie met Slimbouwen maakt dit voor mij mogelijk.”
 
Waarde en kwaliteit
Aan de basis van het ontwerp- en bouwproces van KAW/e architecten uit Eindhoven staat de filosofie van Slimbouwen. Hierdoor worden de bedrijven uitgedaagd om op een nieuwe manier samen te werken. Er wordt niet gestuurd op laagste prijs, maar juist op kwaliteit. Door een efficiënt en industrieel bouwproces worden faalkosten gereduceerd, wordt de bouwtijd verkort en is calculeren op basis van meerwerk verleden tijd. “Bij HoTT gebeurt een aantal dingen op de bouwplaats, maar het complete Casco wordt op basis van staalframe technologie industrieel gebouwd in de fabriek. Het casco bestaat uit wand, vloer en dakelementen, compleet voorzien van isolatie en dakbedekking, zo nodig inclusief leidingen ten behoeve van E&W installaties. Deze elementen worden in zijn geheel vanuit de fabriek naar de bouwplaats vervoerd en vervolgens op de bouw gemonteerd,” vertelt Gerrit Kerkdijk van DNN. Deze manier van werken zorgt voor beheersing van de kwaliteit.
 
 

 
HoTT Community
Er zijn een groot aantal bedrijven betrokken bij het HoTT, zoals Blyweert, CRH, Duco, MOSA, Renolit , Rockwool, Saint Gobain Glas, Isover, Somfy en VELUX Nederland. Terwijl andere bedrijven wel beseffen dat het anders moet, blijven zij aan de zijlijn wachten op betere tijden. De bedrijven van HoTT daarentegen tonen het lef om het ook daadwerkelijk anders te gaan doen. Ze steken hun nek uit en vinden elkaar in de HoTT Community. “Het besef voor gezonde en duurzame woningen begint te borrelen in de markt,” aldus Peter van der Burgt van ZBO Bouw. “Met HoTT spelen we precies in op die vraag. Door deze intensieve samenwerking, binding en het open delen van kennis, gaan wij samen de oplossing bieden voor de toekomst.” Daarmee spreekt de HoTT Community de ambitie uit om de gedachte van het HoTT breed toegankelijk te maken en zo de woningmarkt te transformeren naar duurzame, energieleverende, gezonde woningen.
 
Nieuwsgierig naar het HoTT?
Op woensdag 27 november wordt een excursie georganiseerd naar de HoTT-bouwplaats. U bent van harte welkom om deel te nemen deze excursie. De inschrijvingen verlopen via www.slimbouwen.nl. Op deze website treft u een overzicht van de betrokken partijen en wordt een logboek bijgehouden met de ontwikkelingen rondom de realisatie van het HoTT. Tevens vindt u op de website www.hottsterksel.nl meer inhoudelijke informatie.


d