26
april
2013
|
00:00
Europe/Amsterdam

Btw-verlaging naar 6% overtuigt 48.000 huishoudens tot zolderverbouwing

Vanaf 1 maart 2013 is het btw-tarief voor arbeidskosten bij het renoveren van woningen ouder dan twee jaar verlaagd. Voor huiseigenaren is dat het uitgelezen moment om onderhoud aan hun woning te laten uitvoeren of een nieuwe verbouwing te plannen. Uit onderzoek van WoonKennis onder woonconsumenten blijkt dat ruim 175.000 huishoudens van plan zijn hun zolder aan te pakken. 48.000 daarvan hebben zich laten overtuigen door de btw-verlaging. Door daglicht en frisse lucht toe te laten kan een zolder eenvoudig veranderen in een leefruimte. Hiermee wordt het woonoppervlak van de woning vergroot, neemt de verkoopwaarde van de woning toe en wordt eenvoudig het gevoel van een nieuw huis gecreëerd.
 
Zes op de tien huishoudens in Nederland heeft een woning met een zolder en de meeste daarvan worden gebruikt als opslagruimte. Uit onderzoek van Woonkennis blijkt dat 16% van de huishoudens met verbouwplannen graag de zolder wil aanpakken en 77% behoefte heeft aan meer daglicht op zolder. 45% van de huishoudens geeft aan dat ze meer tijd door zouden brengen op hun zolder als daar meer daglicht binnen zou komen.
 
“De huidige economische situatie maakt dat veel mensen voorzichtiger zijn met verhuisplannen, terwijl ze toch de wens hebben om ruimer te wonen. Daarom kiest men nu eerder voor een verbouwing van de huidige woning. Aangezien de gemiddelde oppervlakte van een Nederlandse zolder 31 vierkante meter is, kan deze door daglicht en frisse lucht toe te voegen eenvoudig worden omgetoverd tot een werk-, speel- of, slaapkamer en wordt het gevoel van een nieuw huis gecreëerd zonder te verhuizen. Ook neemt de verkoopwaarde van de woning toe. Een ongebruikte zolder wordt normaal door makelaars bij woningtaxaties voor slechts een derde van de vierkante meterprijs meegerekend. Met een volwaardige woonruimte kan de zolder dus tweederde meer waard worden”, stelt Michel Kalis commercieel directeur van daglichtspecialist VELUX.

  
Kinderkamer VELUX daglichtsysteem 280px.jpgRelaxruimte VELUX nieuwe generatie 280px.jpg


Meer daglicht, wooncomfort en energiebesparing
Voldoende daglicht zorgt ervoor dat mensen zich gezonder en fitter voelen. En één van de plaatsen in huis waar vaak het minste licht binnenvalt, is de zolder. De VELUX Groep heeft de afgelopen jaren intensief gewerkt aan een dakraam dat nog meer daglicht binnenlaat. Na uitvoerige tests en verbeteringen is de uitstraling van de nieuwe VELUX dakramen totaal veranderd en zorgen ze voor nog meer daglicht, wooncomfort en energiebesparing in een woning. Het vernieuwd ontwerp heeft smallere kozijnen en een witte afwerking, nog betere isolerende eigenschappen en een groter glasoppervlak dat zorgt voor tot wel 18% meer daglichttoetreding, wat zorgt voor een licht, modern interieur.
 
“Het doel is om met de nieuwe dakramen kamers te creëren met een gezond binnenklimaat en veel daglicht en frisse lucht. Door meer glasoppervlak kunnen bewoners in de winter nog meer profiteren van de warmte van de zon en is er door de toetreding van meer daglicht nog minder kunstlicht nodig. Op een zonnige zomerdag kan de overbodige warmte door zonwering worden buitengehouden, zodat extra mechanische koeling niet nodig is. Hierdoor ontstaat een efficiënte daglichtoplossing die het hele jaar door zorgt voor een optimaal wooncomfort en tevens energie bespaart", vertelt Kalis.
 
Haal ook meer uit uw zolder
Om de aanpak van een zolderverbouwing te vereenvoudigen heeft VELUX een digitale zolderplanner ontwikkeld. Met dit computerprogramma kunnen bewoners ‘spelen’ met de indeling van hun zolder en visualiseren hoe de zolder er na het toevoegen van daglicht uit kan komen te zien. Het effect van daglicht zelf ervaren kan in het Daglicht Advies Centrum van VELUX in De Meern. De nieuwe typen dakramen zijn hier in allerlei afmetingen en afwerkingen te zien in verschillende demonstratiezolders.
 d