20
augustus
2009
|
00:00
Europe/Amsterdam

Comfortabel binnenklimaat belangrijk in schoolgebouw

Nu de scholen weer beginnen brengen kinderen al gauw 85% van hun tijd in gebouwen door. Een recent Canadees onderzoek wijst uit dat voldoende daglicht in het schoolgebouw een positieve bijdrage levert aan het concentratievermogen van leerlingen.

Comfortabel binnenklimaat belangrijk in schoolgebouw

Voldoende daglicht en ventilatie essentieel voor goede schoolprestaties

De Meern, 20 augustus 2009. - Nu de scholen weer beginnen brengen kinderen al gauw 85% van hun tijd in gebouwen door. Hierdoor kan een gebrek aan daglicht en frisse lucht ontstaan, terwijl daglicht van wezenlijk belang is voor de gezondheid. Een recent Canadees onderzoek naar de effecten van daglicht op de gezondheid en prestaties van leerlingen wijst uit dat voldoende daglicht in het schoolgebouw een positieve bijdrage levert aan het concentratievermogen van leerlingen. En voldoende daglicht kan bijziendheid bij kinderen voorkomen. “Leerlingen in lokalen met voldoende daglicht presteren 14% beter dan leerlingen die in lokalen verblijven waar dit niet het geval is,”aldus Michel Kalis, Commercieel Directeur van daglichtspecialist VELUX. “En met voldoende natuurlijke ventilatie in de school zorg je voor een optimaal binnenklimaat en de afvoer van ongezonde stoffen.”

Brede school De Zuidlanden LeeuwardenDaglicht is gezondDaglicht is van wezenlijk belang voor de gezondheid van mensen. Gebrek aan zonlicht kan zorgen voor een ernstig tekort aan vitamine D en daardoor gezondheidsproblemen veroorzaken. Volgens de wettelijke richtlijnen moet er voldoende daglichttoetreding en ventilatie in een schoolgebouw zijn. Uit onderzoek van het Canadese Ministerie van Onderwijs bleek dat leerlingen in het basisonderwijs in een lokaal met voldoende daglicht tot 14% beter presteren dan leerlingen in lokalen met weinig daglicht. Ook kan voldoende daglicht bijdragen bijziendheid bij kinderen te voorkomen. Don Boscoschool 's Heerenhoek

Verticaal daglichtDaarnaast kwam uit het onderzoek dat vooral daglicht dat via het dak komt een positief effect heeft op de productiviteit van de kinderen. Door de meer gelijkmatige verdeling van het daglicht doet 20% van de leerlingen het beter in lezen en rekenen wanneer het daglicht van boven komt. Lichtschitteringen en schaduwen komen namelijk minder voor. Om te voorkomen dat de kinderen door zijlicht worden ‘verblind’ wanneer ze achter een computer werken is goede zonwering belangrijk. Elektrische buitenzonweringen kunnen ervoor zorgen dat de warmte tijdig uit het gebouw kan worden geweerd en het binnenklimaat ook in de zomer comfortabel blijft.Natuurlijke ventilatieDaarnaast is het belangrijk om in klaslokalen te zorgen voor verdunning en afvoer van ongezonde stoffen. Een juiste manier van ventileren verbetert het binnenmilieu en kan eventuele allergische reacties of verspreiding van virussen verminderen. Door minimaal één uur per dag ramen en deuren tegen elkaar open te zetten ventileer je al voldoende.

Dit kan worden verdeeld in kortere periodes, bijvoorbeeld wanneer de kinderen buiten spelen of in de pauze in een andere ruimte verblijven.“Het is belangrijk dat een schoolgebouw een comfortabel binnenklimaat heeft met veel daglicht en een goede ventilatie, waarin leerlingen prettig kunnen vertoeven,” aldus Michel Kalis. Over VELUXVELUX zorgt voor een aangenamere leefomgeving onder het dak door deze te voorzien van daglicht en frisse lucht. Naast een ruim aanbod van dakvensters en daglichtsystemen voor hellende daken biedt VELUX oplossingen voor platte daken. Het assortiment van VELUX bestaat bovendien uit vele typen raamdecoratie, buitenzonweringen, rolluiken, op afstand bedienbare intelligente producten en producten aangestuurd door zonne-energie.

VELUX investeert uitgebreid in producten die bij een bijdrage kunnen leveren aan het terugdringen van energieverbruik in gebouwen. In zes modelwoningen in het Model Home 2020 project laat VELUX concreet zien hoe gebouwen energieneutraal en energieproducerend kunnen worden gebouwd met gebruik van daglicht en behoud van een comfortabel binnenklimaat. VELUX bezit productievestigingen in tien landen, verkoopmaatschappijen in bijna veertig landen en is één van de sterkste merken in de wereldwijde sector bouwmaterialen. Producten van VELUX zijn in vrijwel de gehele wereld verkrijgbaar.d