De Meern,
07
november
2019
|
16:48
Europe/Amsterdam

Daglicht en frisse lucht geven kinderen met beperking gezonde leefomgeving

Huis Distinto in Barendrecht biedt zorg aan kinderen met psychiatrische beperking

Samenvatting

Huis Distinto in Barendrecht heeft een aanzienlijke verbouwing achter de rug. Het huis waarin kinderen met een psychiatrische beperking worden opgevangen had een donkere en bedompte sfeer wat voor de doelgroep extra onwenselijk was. Door extra daglicht en automatische ventilatiemogelijkheden toe te passen zijn gezonde en comfortabele kamers gecreëerd waarin de kinderen kunnen spelen, leren en slapen. De medewerkers van Stichting Distinto en ouders van de kinderen ervaren het als een wereld van verschil.

Stichting Distinto biedt dagelijks dag- en logeeropvang aan kwetsbare kinderen met autisme of ADHD, zoals buitenschoolse en weekendopvang. Daarnaast begeleiden de ouders in de opvoeding. Huis Distinto is gevestigd in een voormalig Ronald McDonald Huis, maar dat gebouw bleek niet optimaal geschikt voor de opvang van de kinderen. De kamers waren extreem donker en hadden weinig ventilatiemogelijkheden. Uit veiligheidsoogpunt mochten de bestaande ramen ook niet open wanneer de kinderen in de kamers aanwezig waren, wat zeer onwenselijk was.

“Als ze te veel in het donker zitten met te weinig frisse lucht, bestaat het gevaar dat kinderen met depressieve klachten daar verder in wegzakken”, vertelt Directeur-bestuurder Ingrid Hartog. “Het Huis heeft een grote leefruimte en zes slaapkamers, waar de kinderen naast slapen ook spelen en hun huiswerk doen. Daarnaast zijn er nog een aantal kantoor- en overlegruimtes. Ook voor onze medewerkers was het klimaat in de ruimtes niet prettig, je wilt voorkomen dat serieuze klachten als hoofdpijn optreden.”

Architect Lex Bruns begeleidde het project om Huis Distinto veiliger en gezonder te maken en wees op de ondersteuning die VELUX Nederland biedt aan maatschappelijke projecten. Hartog: “Na alle daglichtmogelijkheden bekeken te hebben is er gekozen voor hoog geplaatste elektrische VELUX dakramen die ook open kunnen als de kinderen in de kamers verblijven. Doordat de dakramen voorzien zijn van het VELUX ACTIVE klimaatbeheersingssysteem openen en sluiten ze automatisch wanneer de hoeveelheid CO2 of de binnen- en buitentemperatuur verandert. Zelfs de weersverwachting wordt gemonitoord. Dit bevordert niet alleen het klimaat in de ruimtes maar ook de veiligheid in het Huis. Voorheen moesten medewerkers eerst de ramen dichtdoen voordat kinderen naar hun kamer gingen, omdat het risico bestond dat kinderen door een raam naar buiten zouden klimmen. Het scheelt ons zoveel werk nu dit allemaal automatisch geregeld is. We weten gewoon dat het veilig is wanneer kinderen op de kamer zijn,” vertelt Hartog.

Prettig klimaat om te spelen, leven en werken

Tegelijk met het plaatsen van de dakramen werd een deel van het dak vervangen, kregen de kamers nieuwe vloerbedekking en werd schilderwerk uitgevoerd. De reacties op de vernieuwde kamers zijn erg positief. Hartog: “Je kunt als medewerker gelijk aan het werk als je ergens binnenkomt. Er is nu veel meer lichttoetreding en er zijn minder klachten over hoofdpijn. Ook de ouders van de kinderen zijn erg positief. Ze laten hun kinderen bij ons achter in een heerlijk frisse en lichte ruimte. Dat is echt een enorm verschil met de oude situatie.” En ook de kinderen zijn enthousiast. “In het begin moesten ze enorm wennen. Dat hoort echt bij deze doelgroep. Maar we hebben drie tot vier keer per dag een kamermoment, waarbij ze op hun kamer moeten spelen. Dat vinden ze nu veel fijner dan voorheen!”

Excellente zorg

Ingrid Hartog raadt vergelijkbare zorginstellingen aan om goed na te denken over wat daglicht en frisse lucht doen met de verblijfsomgeving van kinderen. “Op het moment dat je excellente zorg wilt leveren, is dit een heel belangrijk element. Kinderen zitten tegenwoordig heel veel binnen. Dan is het belangrijk dat ze ook in een gezonde omgeving verblijven. Ik zou dan ook iedereen aanraden zeker niet te bezuinigen op het binnenklimaat.”

Kijk voor meer informatie op: www.stichtingdistinto.nl

Ook ondersteuning nodig: https://www.velux.nl/ons-bedrijf/maatschappelijk-verantwoord-ondernemen/ondersteuning_velux_nederland

Over VELUX Nederland

Al 78 jaar creëert de VELUX Groep wereldwijd een betere leefomgeving voor mensen door te zorgen voor optimaal daglicht en frisse lucht door het dak. Ons productprogramma biedt daglichtoplossingen voor hellende en platte daken, zoals dakramen, lichtkoepels en modulaire lichtstraten. Daarnaast bestaat ons assortiment uit vele typen raamdecoratie, zonwering, rolluiken, installatieoplossingen en intelligente bedieningssystemen. Al deze producten helpen bij het creëren van een gezond en duurzaam binnenklimaat om in te werken, wonen, leren of recreëren. Hieraan werken we wereldwijd met ongeveer 11.000 medewerkers in verkoop- en productiemaatschappijen in meer dan 40 landen. VELUX Nederland B.V. is een volledig autonome dochteronderneming van de VELUX Groep, die onderdeel is van de VKR Holding A/S, een naamloze vennootschap volledig in handen van non-profit stichtingen (de VELUX FOUNDATIONS) en familie. In 2018 had de VKR Holding een totale omzet van 2,6 miljard euro en de VELUX FOUNDATIONS keerden voor 118 miljoen euro aan liefdadigheidsdonaties uit. Kijk voor meer informatie op: www.velux.nl.