24
mei
2012
|
00:00
Europe/Amsterdam

Daylight Award 2012 voor Courage en Mecanoo

Innovatief en sprankelend daglichtgebruik Light Budget en Kaap Skil bekroond!Uit 64 inspirerende daglichtgebouwen die hebben meegedongen naar de Daylight Award, bekroonde de jury op 22 mei de twee winnaars van de Daylight Award 2012. Courage architecten won in de categorie woningbouw met het originele project Licht Budget in Almere. In de categorie utiliteitsbouw sleepte Mecanoo architecten de trofee in de wacht voor het prachtige Kaap Skil op Texel. Voor beide gebouwen was de jury lovend over het eigenzinnige gebruik van daglicht. De Daylight Award 2012 werd uitgereikt tijdens het symposium Groen Licht op de Floriade te Venlo.
 
Kaap Skil
Het Museum van Jutters en Zeelui ‘Kaap Skil’ ligt op Texel. De eerste indruk die dit gebouw van Mecanoo architecten maakt, is volgens de jury hoe fantastisch het zich op een pretentieloze manier in het dorpje voegt. Het daglicht in het gebouw is volgens de jury heel sprankelend. Het vergroot je vakantiegevoel. Hoewel het van buiten een gesloten gebouw lijkt, kijk je van binnen dwars door het gebouw heen. Door de transparante lattenstructuur dat als een subtiele  ‘voile’ het licht filtert, is het weer bijna voelbaar. Zon, wolken, onweer en regen: buiten komt binnen als beleving en emotie en dat is een kernkwaliteit voor een gebouw met de Waddenzee op een steenworp afstand.
 
Kaap Skil 280 px.jpgKaap Skil int 280 px.jpg

 
Licht Budget
Licht Budget in Almere van COURAGE architecten is op het eerste gezicht een soort ‘black box’, die zonder gevelopeningen op een krappe kavel staat. Hoewel de woning nauwelijks ramen heeft – wat een uitdrukkelijke wens van de opdrachtgever was -, ervaart men bij binnenlopen direct  dat het daglicht rijkelijk tot diep de woning binnenstroomt. Het licht komt door openingen aan drie kanten van het dakvlak. Ook is bij de gevels subtiel gebruik gemaakt van polycarbonaat panelen, die van de buitenzijde dicht lijken, maar binnen het daglicht doorlaten. De jury noemt de toepassingen van daglicht in deze woning innovatief en origineel, en een knappe prestatie om voor een relatief beperkt budget zo’n woning neer te zetten. Voor de jury is deze woning de Daylight Award 2012 waard omdat het concept inspireert en uitdaagt, en naadloos aansluit op de wensen van de opdrachtgever.
 
Licht budget 560.jpg
Meer informatie en afbeeldingen van de prijswinnaars, de tien genomineerden en de overige inzendingen staan op www.daylightaward.nl.
 
Stichting Living Daylights
Stichting Living Daylights promoot sinds negen jaar een goede toepassing van daglicht in de gebouwde omgeving. De Daylight Award wordt elke twee jaar uitgereikt aan projecten waarin een optimum is bereikt tussen daglichttoetreding, toepassing van kunstlicht en het overige gebouwontwerp. Aan de Daylight Award is naast de wisselaward in de vorm van een glaskunstwerk een geldbedrag verbonden van € 1.250,-.
 
De Daylight Award is een initiatief van Stichting Living Daylights en wordt mede mogelijk gemaakt door Brakel Atmos en BRS Building Systems, Eisma Bouwmedia, Hunter Douglas en VELUX Nederland.d