De Meern,
01
november
2018
|
13:48
Europe/Amsterdam

De Daylight Award 2018 voor Japanse architect Hiroshi Sambuichi en Amerikaanse onderzoeker Greg Ward

VELUX FOUNDATIONS belonen toewijding aan daglicht

Samenvatting

De Daylight Award 2018 is dit jaar toegekend aan de Japanse architect Hiroshi Sambuichi en de Amerikaanse onderzoeker Greg Ward voor hun baanbrekende werk en toewijding aan daglicht. Met deze toekenning volgen ze in de voetsporen van SANAA, Jørn Utzon (DK), Lacaton & Vassal (FR), James Carpenter (VS), Peter Zumthor (CH), Marilyne Andersen (CH) en Steven Holl (VS). Naast de eer ontvangen beiden gelauwerden een geldbedrag van 100.000 euro. 

De Daylight Award wordt uitgereikt gesteld door drie filantropische stichtingen VILLUM FOUNDATION, VELUX FOUNDATION en VELUX STIFTUNG en werd voor het eerst uitgereikt in 1980 om prominente experts die zich inzetten voor daglicht in architectuur en onderzoek ten behoeve van de menselijke gezondheid, welzijn en het milieu, te erkennen.

"De laureaten van 2018, Sambuichi en Ward, illustreren beiden op briljante wijze de veelzijdigheid van het werken met daglicht. En hoe verschillend ze ook lijken, ze delen allebei een diepe toewijding aan daglicht", aldus de internationale jury. “De gebouwen van Sambuchi dienen als een continue inspiratie met zijn buitengewone eenvoud en altijd aanwezig daglicht. Het werk van computerwetenschapper Greg Ward heeft het veld van daglichtmodellering veranderd en heeft duizenden ingenieurs en architecten de mogelijkheid gegeven om middels zijn computersoftware te werken met daglicht in hun projecten.”

Hiroshi Sambuichi: architectuur aangedreven door de natuur
Hiroshi Sambuichi werd bekroond vanwege zijn vermogen om de relatie tussen natuur en architectuur in balans te brengen. De beweging van aarde, wind, lucht, water en zon zijn integrale onderdelen in zijn gebouwen, waaronder het Shizuki-kasteelhuis en de Naoshima-hal in Japan. Als zodanig bestaan zijn gebouwen in harmonie met hun omgeving. Sambuichi's benadering van een locatie is een bijzonderheid, die een langetermijnstudie en reflectie op de kwaliteiten en krachten van de natuur impliceert. Voordat het ontwerp wordt ontwikkeld, onderzoekt Sambuichi het seizoensgebonden klimaat van het landschap en experimenteert dit met fysieke modellen ter plaatse tot wel twee jaar. Deze overwegingen komen naar voren in de architectuur waardoor zijn werk die geworteld is in de lokale omgeving.

De Amerikaanse architect James Carpenter, voormalig laureaat van de Daylight Award en lid van de jury, beschrijft de aanpak van Sambuichi als volgt: "Alle architecten zeggen dat de locatie belangrijk is voor een ontwerp. Voor Sambuichi is er echter een veel diepere en fijnere korrel voor zijn begrip van de locatie. Het is een begrip dat resoneert met de krachten van de wind, regen, zon en aarde elementen, sprekend tot een meer metafysisch subliem." Hiroshi Sambuichi reageert: “Een nauwkeurig onderzoek van veranderende windrichtingen en intensiteiten bij daglicht beïnvloedt de locatie en stelt me in staat om te begrijpen wat voor soort architectuur echt nodig is op iedere locatie. Ik ben vereerd, maar ook dankbaar voor deze erkenning van de aard van het daglicht."

Greg Ward: maker van revolutionaire software
Greg Ward is de maker van het revolutionaire softwareprogramma Radiance, waarmee drie decennia onderzoekers de mogelijkheden van daglicht konden voorstellen. Ward's passie voor het verbeteren van de software heeft geleid tot een sterke gemeenschap van Radiance-gebruikers die een verdere impact hebben op het gebied van daglichtonderzoek en daglicht in de architectuur. Ward staat daarnaast bekend als een genereuze initiator van talloze daglichtseminars en gaat in persoonlijke dialoog met jonge onderzoekers en promovendi en professionals. Stephen Selkowitz, lid van de jury van de Daylight Award, zegt: "Het programma, dat nu al meer dan 30 jaar in gebruik is, legt alle subtiele interacties vast die het licht met de omgeving heeft. Van hoe het daglicht door glas komt, tot hoe het weerkaatst op oppervlakken in een ruimte, naar hoe mensen het ervaren in een binnen- of buitenruimte." Greg Ward reageert: "Ik heb altijd de nadruk gelegd op werkende, praktische systemen, in tegenstelling tot puur academische doeleinden. Voor mij is deze prijs een belangrijke erkenning van veel meer dan mijn werk. Het erkent de bijdrage van een hele gemeenschap aan daglichtvoorspelling en opname in de gebouwde omgeving".

Ward heeft de interactie van daglicht en materie op een breed scala van fysieke schalen onderzocht, van unieke bouwmaterialen met gespecialiseerde optische eigenschappen, tot de ruimtelijke definitie van complexe gebouwinterieurs en gevels, en tot onze stedelijke en natuurlijke omgeving. Radiance is op verschillende manieren toegepast op architectuur, productontwerp, tuinbouw, thermische simulatie, fotovoltaïsche energie- en gezondheidseffecten. Het is ook gebruikt in unieke situaties, zoals het assisteren van astronauten bij hun training om te werken onder de zware lichtomstandigheden in de ruimte.

De Zwitserse onderzoeker Marilyne Andersen, voormalig laureaat en voorzitter van de jury van The Daylight Award, licht toe: "Greg Ward heeft de motor ontwikkeld die duizenden mensen - onderzoekers en architecten - tegenwoordig gebruiken om beslissingen te nemen en hun verdere werk te ontwikkelen."

Over de Daylight Award

De Daylight Award wordt uitgereikt door de filantropische stichtingen VILLUM FOUNDATION, VELUX FOUNDATION en VELUX STIFTUNG. De prijs legt specifiek de nadruk op de wisselwerking tussen theorie en praktijk en werd oorspronkelijk opgericht door Villum Kann Rasmussen, de uitvinder van het VELUX dakraam. De stichtingen ondersteunen een breed scala aan non-profit doelen in wetenschappelijke, sociale, culturele en milieuprojecten.

Sinds 1980 hebben de drie stichtingen daglichtprijzen toegekend aan onder andere Jørn Utzon (DK) (1980), Henning Larsen (DK) (1987), Bob Gysin (CH) (2007), Richard Perez (VS) (2008), Peter Zumthor (CH) (2010), James Carpenter (VS) (2010), Lacaton & Vassal (F) (2011), Gigon & Guyer (CH) (2012), SANAA (JP) (2014), Marilyne Andersen (CH) (2016) en Steven Holl (VS) (2016).

Lees meer: op www.thedaylightaward.com