De Meern,
09
november
2015
|
08:30
Europe/Amsterdam

De VELUX Groep en Plan International brengen licht op zonne-energie naar Afrikaanse regio's

Argentijnse studenten ontwerpen winnende zonnelamp

Samenvatting

De VELUX Groep en de sociale onderneming Little Sun gaan samenwerken met Plan International om een nieuwe zonnelamp te distribueren in drie Afrikaanse landen: Zimbabwe, Zambia en Senegal. De samenwerking met Plan International zorgt ervoor dat de duurzame lampen op zonne-energie geleverd worden aan mensen in gebieden zonder elektriciteit. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een programma waarin de lokale gemeenschap wordt betrokken en hun positie wordt versterkt. De zonnelamp is ontworpen door twee Argentijnse architectuurstudenten die de Natural Light International Design Competition hebben gewonnen.

Begin dit jaar hebben de VELUX Groep en Little Sun hun krachten gebundeld om de Natural Light International Design Competition te lanceren. Daarbij werden designstudenten van over de hele wereld gevraagd de Natural Light zonnelamp te ontwerpen, een lamp die schone, betrouwbare en betaalbare verlichting kan leveren aan de 1,2 miljard mensen in de wereld die zonder elektriciteit moeten leven.

De winnende ontwerpers
In totaal werden er 172 ontwerpen uit 65 verschillende landen ingestuurd voor de Natural Light International Design Competition. De jury was onder de indruk van de creatieve, innovatieve en complexe ideeën van de deelnemende studenten. Het ontwerp 'Enganchate' van de Argentijnse studenten Industrieel Ontwerp Mariana Arando (22 jaar) en Luca Fondello (23 jaar) van de Universiteit van Buenos Aires (afdeling Architectuur, Design and Urban Planning), werd uiteindelijk door de jury gekozen als de winnaar.

Kunstenaar Olafur Eliasson, medeoprichter van Little Sun en voorzitter van de Natural Light jury: “De ingezonden ideeën waren zeer divers. De competitie bleek vooral populair bij een jonger publiek, waardoor ik meer vertrouwen krijg dat de volgende generatie ook gebruik zal maken van zonne-energie. Zorgen dat mensen toegang hebben tot licht is niet alleen het invullen van een functionele behoefte. Het gaat ook om begrip van de intieme band tussen energie en onze ambities, onze gemeenschappelijke mondiale verlangen naar geluk. Ik ben ervan overtuigd dat deze twee designaspecten steeds meer moeten worden gezien als één. Het winnende ontwerp doet dit en veel meer: door energie in je hand te hebben voel je je machtiger".

Distributie van natuurlijk licht
Op basis van het winnende ontwerp zullen in totaal 14.500 Natural Light lampen worden geproduceerd, die eind 2015, begin 2016 door Plan geleverd worden in Zimbabwe, Zambia en Senegal.

“De VELUX Groep heeft zich altijd al ingezet om de wereld nieuwe mogelijkheden te bieden voor toegang tot daglicht en frisse lucht, en om iets terug te geven aan de maatschappij. We zijn een bedrijf dat staat voor kennis over licht en we gebruiken onze expertise waar we denken dat deze de grootste invloed zal hebben. Als onderdeel van ons 75-jarig bestaan zijn we dan ook zeer verheugd dat we 14.500 betaalbare en duurzame zonnelampen kunnen doneren die zorgen voor betrouwbare verlichting in Afrikaanse regio's. Het winnende ontwerp is niet alleen perfect vanuit een esthetisch oogpunt, maar is het is ook een weldoordacht concept, dus we zijn overtuigd dat de lamp zeer bruikbaar zal zijn en voor het licht zal zorgen zoals we dat bedoeld hebben,” vertelt Michel Sombroek, algemeen directeur van VELUX Nederland.

Lokaal ondernemen
Het concept van het distributiemodel komt sterk overeen met microfinanciering: kleine, lokale ondernemers die onder normale omstandigheden geen lening kunnen krijgen door een gebrek aan vast inkomen of zakelijk onderpand, kunnen door dit model wel een kleine lening krijgen om hun bedrijf op te starten. Om hun verkoop op weg te helpen, zullen deze ondernemers eerst een aantal gratis Natural Light zonnelampen ontvangen. Zodra ze deze voorraad verkocht hebben, hebben ze niet alleen winst gemaakt, maar ook startkapitaal waarmee ze extra lampen kunnen aanschaffen om deze weer te verkopen. Zo kunnen ze hun eigen zelfvoorzienende bedrijfje oprichten. 

"Plan is een ervaren en gevestigde ngo-partner en we hebben het volste vertrouwen dat zij het winnende zonnelampontwerp naar gebieden zullen brengen die de meeste hulp nodig hebben,” aldus Sombroek.

“We zijn erg blij dat de VELUX Groep besloten heeft Plan te steunen, waardoor we de positie van jongeren in Senegal, Zimbabwe en Zambia kunnen versterken. Jongeren overhalen ondernemer te worden betekent inkomen, terwijl er tegelijk mogelijkheden en toegang tot schone en betaalbare verlichting voor hun gemeenschappen worden gecreëerd”, zegt Gwen Wisti, Managing Director van Plan International Denemarken.

Wisti voegt daaraan toe: “Dankzij de royale bijdrage van de VELUX Groep, kan Plan nog meer jongeren bereiken en ze een kans geven nieuwe vaardigheden te ontwikkelen en hun leefomstandigheden te verbeteren. Complete gemeenschappen waar elektriciteit schaars is kunnen profiteren van de lampen op zonne-energie. In landen waar de werkloosheid hoger ligt dan 60 procent, zal dit programma een groot verschil uitmaken voor bewoners. Het biedt ze een kans om in hun eigen onderhoud te voorzien. Dit komt overeen met de missie van Little Sun om ervoor te zorgen dat schone, betaalbare en betrouwbare verlichting op een duurzame manier beschikbaar is voor iedereen.”

“We geloven dat we samen met lokale ondernemers een groot effect kunnen hebben. Door lampen op een duurzame manier te leveren kunnen gemeenschappen zonder netaansluiting profiteren en lokale winst maken”, zegt Frederik Ottesen, medeoprichter van Little Sun. “We zijn dan ook erg blij met de samenwerking met Plan.

Over VELUX Nederland

Al meer dan 70 jaar creëert de VELUX Groep wereldwijd een betere leefomgeving voor mensen door te zorgen voor daglicht en frisse lucht door het dak. Ons productprogramma biedt daglichtoplossingen voor hellende en platte daken, zoals dakramen, lichtkoepels en modulaire lichtstraten. Daarnaast bestaat het assortiment uit vele typen raamdecoratie, zonwering, rolluiken, installatieoplossingen en intelligente bedieningssystemen. Deze producten helpen bij het creëren van een gezond en duurzaam binnenklimaat om in te werken, wonen of leren. Hieraan werken we met ongeveer 10.000 medewerkers in verkoopmaatschappijen en productievestigingen in meer dan veertig landen. VELUX Nederland B.V. is een volledig autonome dochteronderneming van de VELUX Groep, die onderdeel is van de VKR Holding A/S, een naamloze vennootschap volledig in handen van stichtingen en familie. Kijk voor meer informatie op: www.velux.nl.

 

Over Little Sun
Little Sun is een sociale onderneming en tevens een wereldwijd project dat is opgericht door de internationaal bekende kunstenaar Olafur Eliasson en ingenieur Frederik Ottesen. Het doel is om schone, betrouwbare en betaalbare verlichting te geven aan de 1,2 miljard mensen wereldwijd die zonder elektriciteit leven. Het eerste product van dit project, de Little Sun LED zonnelamp, wordt verkocht over de hele wereld. De Little Sun lamp wordt ook verkocht in Westerse landen. Door een zonnelamp te kopen, kunnen de lampen in gebieden zonder netstroom goedkoper worden aangeboden. Hier bieden ze een schoon alternatief zijn voor schadelijke en dure verlichting op basis van (fossiele) brandstoffen, zoals petroleumlantaarns.

Little Sun pakt de vraag naar verlichting op een duurzame manier aan door met lokale ondernemers samen te werken, lokale banen te creëren en lokale winsten te genereren. Daar kunnen gemeenschappen zonder elektriciteit van profiteren. Het Little Sun project werd in juli 2012 officieel gelanceerd bij het Tate Modern in Londen. Sindsdien zijn meer dan 200.000 Little Sun lampen over de hele wereld gedistribueerd, waarbij bijna de helft naar gebieden zonder netaansluiting. In april 2014 ontving Little Sun een baanbrekend bedrag van 5 miljoen Amerikaanse dollars van Bloomberg Philanthropies, waardoor Little Sun zijn activiteiten kon uitbreiden naar het Afrikaanse continent. Voor meer informatie: www.littlesun.com/press

 

Over Plan Denemarken
Plan Denemarken is onderdeel van Plan International: een van de oudste en grootste ontwikkelingsorganisaties voor kinderen ter wereld. Plan is actief in 52 ontwikkelingslanden in Afrika, Azië en Amerika om kinderrechten te bevorderen en miljoenen kinderen een uitweg uit de armoede te bieden. Het werkgebied van Plan omvat 164,9 miljoen mensen, waaronder 81,5 miljoen kinderen. Plan is een ontwikkelingsorganisatie die zich volledig richt op kinderen, en die samen met kinderen, hun familie, gemeenschappen, organisaties en lokale overheden werkt om een positieve verandering tot stand te brengen. We bemoedigen en helpen kinderen en jongeren om een actieve rol te spelen in het vinden van oplossingen voor hun problemen en in het volledig benutten van hun potentieel. Voor meer informatie over deze samenwerking: www.plandanmark.dk 

 

Over de Natural Light International Design Competition
De internationale ontwerpwedstrijd stimuleerde jonge, getalenteerde designstudenten een speciale lamp op zonne-energie te ontwerpen ter ere van het 75-jarig bestaan van de groep achter VELUX, de VKR Holding. Het Natural Light Project werd opgezet om stil te staan bij het werk dat de VELUX Groep al jarenlang doet om de leefomstandigheden over de hele wereld te verbeteren door daglicht te brengen bij mensen in huis. De VELUX Groep werkte samen met Little Sun, een sociale onderneming en tevens een wereldwijd project, opgericht door de internationaal bekende kunstenaar Olafur Eliasson en ingenieur Frederik Ottesen. Het doel is verbetering van de leefomstandigheden van mensen in gebieden zonder elektriciteit. Meer informatie: www.naturallight.org

 

Over VKR Holding
VKR Holding is het moederbedrijf van een groep bedrijven die een grote verscheidenheid aan producten produceert, verhandelt en verkoopt, waaronder dakramen, gevelramen en raamaccessoires onder de merknaam VELUX, VELFAC, RATIONEL en WindowMaster. Het bedrijf heeft als doel daglicht, frisse lucht en een beter binnenklimaat te brengen in ieders dagelijkse leven. Op 1 april 2016 zal VKR Holding zijn 75-jarig bestaan vieren.