03
september
2014
|
00:00
Europe/Amsterdam

De VELUX Groep introduceert energiezuinigste dakraam ter wereld

Dakraam met vijflaagse beglazing en passiefhuis certificaat

De VELUX Groep heeft het eerste en enige dakraam ontwikkeld dat door hetPassiefhuis Instituut is gecertificeerd voor klimaatregio ‘koud’ en daardoortot de rand van hetArctisch gebied kan worden toegepast. Dit meest energiezuinige dakraam terwereld, is een elektrisch vochtbestendig tuimelvenster met vijflagen glas, dat wordt aangestuurd door zonne-energie.
 
Best isolerendedakraam ter wereld

Het VELUX Passiefhuis dakraam is het eerste en enige dakraam op de markt datgecertificeerd is voor Passiefhuis bouwconstructies in klimaatregio koud. Het glas van het raam bestaat uit een drievoudige beglazing aan de buitenzijde en extra dubbele beglazing als voorzetruit aan de binnenzijde. In combinatie met de in het kozijn verwerkte ThermoTechnology zorgt deze opbouw voor een Uw-waarde van 0,51 W/m²K(EN ISO 12567-2). Deze Uw-waarde kan door verdiepte inbouw en de toepassing van een isolatiekraag nog verder worden teruggebracht naar zelfs 0,48 W/m²K.
 

Doorsnede VELUX Passiefhuis dakraam 280px.jpgPassiefhuis certificaat 280px.jpgEnergiebesparing met comfort behoud
De ontwikkeling van het Passiefhuis dakraam sluit aan bij het strategische programma van de VELUX Groep, Sustainable Living in Buildings. Daarin wordt aangetoond dat de uitstoot van broeikasgassen niet alleen beperkt wordt door energie te besparen, maar ook door oplossingen te creëren die de gezondheid en het welzijn van mensen verbeteren en die een verschil maken in hun dagelijks leven.
 
“Door de ervaring die we met onze demonstratiewoningen hebben opgedaan blijkt dat we veel kunnen betekenen in de strijd tegen klimaatverandering door duurzaam te bouwen of renoveren, vertelt Michel Sombroek, algemeen directeur van VELUX Nederland. “Hierbij moet echter niet alleen aandacht zijn voor energiebesparing door isolatie. Om energieprestaties te verbeteren en een beter binnenklimaat te creëren moet tevens zoveel mogelijk gebruik worden gemaakt van natuurlijke hulpbronnen, zoals de zon en de wind. Het VELUX Passiefhuis dakraam combineert beiden aspecten. Het zorgt voor voldoende daglicht en verse lucht, waarmee het binnenklimaat en wooncomfort van de gebruikers verbetert en is tegelijk het best isolerende dakraam ter wereld, wat zorgt voor een lager energieverbruik. Daarmee sluit het nieuwe dakraam niet alleen aan bij de Active House visie die de VELUX Groep al enkele jaren ondersteunt, maar ook bij de ideeën van Stichting PassiefBouwen, waarvan VELUX Nederland sinds 1 juli dit jaar lid is,” aldus Sombroek.
 
Elektrisch bedieningscomfort
Het Passiefhuisdakraam wordt elektrisch aangestuurd doorde zon en kan met de VELUX bedieningstablet eenvoudig worden geopend engesloten. Voor meer wooncomfort kunnen op het dakraam VELUX raamdecoratie en rolluiken aangestuurd opzonne-energie worden gemonteerd. Voor optimale verduistering kan tussen de drievoudige beglazing en de voorzetruit een verduisterend rolgordijnworden geplaatst. Om een optimaal binnenklimaat te behouden is er keuze uit eenbuitenzonwering of een rolluik om oververhitting in de zomermaanden tegen te gaanen in de wintermaanden bij te dragen aan het thermische comfort. Het dakraam is verkrijgbaar in de vochtbestendige uitvoeringtype GGU en leverbaar in de vier meest gangbarematen.

 


VELUX Passiefhuis dakraam met voorzetruit 280px.jpgVELUX Passiefhuis dakraam met verduisterend rolgordijn 280px.jpg 
 
Altijd en overal meest optimale energiebalans creëren
Ondanks zijn vele kwaliteitenis het Passiefhuis dakraam niet voor alle situaties het meest geschikte dakraamom toe te passen. De isolatiewaarde van het Passiefhuis dakraam is namelijk zogoed, dat hierdoor in de winter nauwelijks gebruik kan worden gemaakt van passievezonnewarmte om ruimtes te verwarmen. Wanneer voor een gebouw geen passiefhuiscertificaat vereist is, zijn binnen het assortiment VELUX dakramen typenverkrijgbaar die door een betere energiebalans een nog beter rendementopleveren dan het Passiefhuis dakraam. Zoals dakramen met triple beglazing intwee varianten: een raam met een Gutachtung verklaring en een Uw-waarde van 1,0 W/m²K (Ug 0,7 W/m²K), eneen tripleglas variant met een Uw-waarde van 0,78 W/m²K (Ug 0,5 W/m²K). Beiden hebben eenhoge isolatiewaarde en laten daarnaast ook passieve zonnewarmte door.Afhankelijk van de oriëntatie van een gebouw zal de beste positie voor de dakramenen het meest energie-efficiënte type dakraam moeten worden bepaald. Hierbij zalin veel situaties een standaard VELUX dakraam van de nieuwe generatie met een Uw-waarde van 1,1 W/m²K en de beste energiebalans de beste keuze blijken te zijn. 
 

?

d