De Meern,
22
oktober
2015
|
14:06
Europe/Amsterdam

Design vouwgordijnen van Scholten & Baijings vangen het daglicht van zonsopgang tot zonsondergang

De VELUX Groep lanceert opvallende design-samenwerking

Hoe je je kleedt gaat tegenwoordig net zoveel over het maken van een persoonlijk statement als om functionaliteit. Hetzelfde geldt voor de manier waarop we onze woning aankleden en inrichten. Dankzij vele innovatieve ontwerpers, worden alledaagse objecten omgezet in aantrekkelijk ontwerpen die een statement kunnen maken. Nu is het tijd om ook in raamdecoratie deze radicale verandering teweeg te brengen. Door de samenwerking met het internationaal geprezen ontwerp duo Scholten & Baijings, combineert de VELUX Groep zes prachtige en uniek ontworpen stoffen uit de Colour Collection by Scholten & Baijings met de introductie van een nieuwe productcategorie; vouwgordijnen voor dakramen.

In 2011 creëerde de wereldberoemde ontwerper Karim Rashid een collectie van kleurrijke verduisterende rolgordijnen voor de VELUX Groep. In 2015 ziet een andere belangrijke samenwerking het licht. De Colour Collection by Scholten & Baijings voor de nieuwste productgroep voor dakramen; vouwgordijnen. Het ontwerp neemt raamdecoratie mee naar een nieuwe, decoratief niveau terwijl er wordt gespeeld met licht, vormen en kleuren. Daarom is het de perfecte creatieve match met de in Amsterdam gevestigde ontwerpers Stefan Scholten en Carole Baijings.

Als ontwerp duo Scholten & Baijings vieren ze in 2015 hun vijftien jarig bestaan. In die periode werkten ze voor bedrijven als Pastoe, Thomas Eyck, HAY en Georg Jensen en kregen ze internationaal erkenning voor hun grafische ontwerpen die lichteffecten, opvallende fluorescerende kleuren en rijk bewerkte details combineren. Ditzelfde design-DNA is de kern van hun VELUX Colour Collection, wat elk vouwgordijn tot een functioneel kunstwerk maakt.

In tegenstelling tot andere raamdecoratieproducten voor dakramen, zijn de vouwgordijnen gemaakt van een rijke, zachte stof met de mogelijkheid en de flexibiliteit om deze op iedere manier die je wilt te positioneren. De vouwgordijnen dimmen niet alleen het daglicht, maar zijn ook eenvoudig af te stemmen op de rest van het interieur, of nou gekozen wordt voor plastisch, minimalistisch of grafisch.

Geïnspireerd door de natuur en individueel op maat
Toen de VELUX Groep Scholten & Baijings benaderde met het idee om een collectie voor het nieuwe vouwgordijn te ontwerpen, dachten ze gelijk aan de integratie van het licht in het ontwerp. Uiteraard gebruiken we gordijnen om het licht te dimmen of te blokkeren, maar daglicht is voor ons ook van vitaal belang en zorgt voor schoonheid en verandering in een ruimte. Daglicht is gedurende de dag nooit hetzelfde. Dus nam Scholten & Baijings het veranderende licht in de ochtend, middag of avond als inspiratie en creëerde zes afzonderlijke dessins voor hun Colour Collection. Drie kleuren met licht-blokkerende stof en drie met lichtdoorschijnende stof, die elk de natuurlijke kleuren van het ochtend grijs, het hemelsblauw in de middag tot het avondrood.

Elk dessin in ware Scholten & Baijings stijl, met als handtekening een vleugje neon. Daarnaast worden alle stoffen individueel gesneden. Dit betekent dat geen twee producten hetzelfde zijn en dat de dessins zich anders openbaren, afhankelijk van hoe ze zijn gesneden. Als extra decoratief detail wordt het dessin bij de doorschijnende stoffen, geprojecteerd op de muur wanneer het zonlicht er doorheen komt, waarmee het dessin veranderd in een stuk eigen kunst van de natuur.

vertellen Scholten & Baijings.
De nieuwe Colour Collection is geïnspireerd op de prachtige kleuren van de hemel. Net zoals de kleuren en het licht in de lucht continue veranderen, veranderen ook de kleuren van de raamdecoratie. Elk vouwgordijn is in deze een uniek ontwerp, waarvan er niet twee gelijk zijn.
vertellen Scholten & Baijings.

Voor degenen die het moeilijk vinden om een keuze te maken uit de verschillende dessins uit de Colour Collection, biedt het ontwerp van de vouwgordijnen een briljante oplossing. Dit raamdecoratieproduct heeft een speciaal systeem waarmee eenvoudig stof kunnen worden verwisseld. Hierdoor kan met een enkele klik worden overgestapt van het ene dessin naar het andere. Dit maakt de ontwerpen in de Colour Collection zeer dynamisch en steeds veranderend, net als daglicht van zonsopgang tot zonsondergang.

Marktleider gedreven door innovatie
Het aanbieden van een nieuw en uniek designproduct in samenwerking met één van de meest succesvolle designstudio's is in lijn met de algemene ambitie van de VELUX Groep. Michel Sombroek, algemeen directeur van VELUX Nederland, legt uit: "Als marktleider is het voor de VELUX Groep belangrijk om innovatief te zijn en vooraan te staan als het gaat om kwaliteit en design. Voor innovatie en productontwikkeling moet echter wel een reden zijn. We zijn trots dat we met de Colour Collection by Scholten & Baijings twee noviteiten in één kunnen presenteren. Dit is de eerste keer dat de VELUX Groep zachte stoffen introduceert in onze raamdecoratieproducten, waardoor het mogelijk is om het uiterlijk van het dakraam steeds opnieuw aan te passen. Bovendien ondersteunt de samenwerking met Scholten & Baijings het designaccent dat we willen toevoegen aan onze producten. Aangezien alle stoffen in de collectie individueel worden gesneden is ieder gordijn een uniek kunststukje".

De Colour Collection by Scholten & Baijings is onderdeel van de collectie nieuwe VELUX vouwgordijnen. Bekijk hier alle kleuren en mogelijkheden.

Scholten & Baijings in het kort:
• Opgericht in 2000 door de Nederlanders Stefan Scholten (1972) en Carole Baijings (1973), gevestigd te Amsterdam
• Houden een unieke niche in de wereld van de Nederlandse productontwerpen
• Bekend om hun fijne balans tussen design en functionaliteit
• Werken voor bedrijven en instellingen over de hele wereld van Cooper-Hewitt, Smithsonian Design Museum tot HAY
• Ontvingen meerdere nominaties en design awards van Nederlandse Designprijzen tot Wallpaper Design Awards

Over VELUX Nederland

Al 75 jaar creëert de VELUX Groep wereldwijd een betere leefomgeving voor mensen door te zorgen voor daglicht en frisse lucht door het dak. Ons productprogramma biedt daglichtoplossingen voor hellende en platte daken, zoals dakramen, lichtkoepels en modulaire lichtstraten. Daarnaast bestaat het assortiment uit vele typen raamdecoratie, zonwering, rolluiken, installatieoplossingen en intelligente bedieningssystemen. Deze producten helpen bij het creëren van een gezond en duurzaam binnenklimaat om in te werken, wonen of leren. Hieraan werken we met ongeveer 10.000 medewerkers in verkoopmaatschappijen en productievestigingen in meer dan veertig landen. VELUX Nederland B.V. is een volledig autonome dochteronderneming van de VELUX Groep, die onderdeel is van de VKR Holding A/S, een naamloze vennootschap volledig in handen van stichtingen en familie. Kijk voor meer informatie op: www.velux.nl.