De Meern,
11
oktober
2019
|
07:10
Europe/Amsterdam

Eén op drie kinderen groeit op in ongezonde woning

Samenvatting

Eén op de drie kinderen in Nederland leeft in een ongezonde woning, waar sprake is van vocht en schimmel, donkere ruimtes, geluidsoverlast of lage temperaturen. Opgroeien in ongezonde huizen wordt geassocieerd met een grotere kans op gezondheidsproblemen als astma, eczeem en luchtwegaandoeningen. Het heeft ook een negatieve impact op de leerprestaties van kinderen. Ieder jaar missen Nederlandse kinderen ruim 65.000 schooldagen wegens ziekten die samenhangen met ongezonde gebouwen.

Dit blijkt uit de Healthy Homes Barometer 2019, een omvangrijk pan-Europees onderzoek naar het leefklimaat in gebouwen en huizen in opdracht van de VELUX Groep. De Barometer focust dit jaar op de meest kwetsbare groep in onze samenleving – kinderen.

Meer kans op gezondheidsklachten

Vandaag de dag wonen er in Nederland 2,8 miljoen kinderen onder de 15 jaar. Bijna 1 miljoen daarvan wonen in huizen met gebreken die mogelijk schadelijk zijn voor hun gezondheid. Kinderen die worden blootgesteld aan één van de vier risicofactoren (vocht, duister, lawaai en koude) lopen 1,7 keer meer kans op gezondheidsklachten. Voor degenen die met alle vier de risicofactoren leven, is de kans dat zij gezondheidsklachten melden maar liefst 4,2 keer zo groot.

Verminderde leerprestaties

Ook de leerprestaties van kinderen verminderen door ongezonde gebouwen. In Nederland gaan jaarlijks bijna 2,5 miljoen leerlingen 189 dagen naar school en ruim 70% van die tijd wordt in het klaslokaal doorgebracht. Maar ieder jaar missen Nederlandse kinderen ruim 65.000 schooldagen wegens ziekten die samenhangen met ongezonde gebouwen.

Positief effect

Een goed binnenklimaat is essentieel om de opleiding en het welzijn van kinderen te beschermen. Goede luchtkwaliteit is gekoppeld aan betere prestaties. Uit meerdere onderzoeken blijkt dat een verbeterde luchtkwaliteit de leerprestaties met 15% kan verbeteren, met een positief effect op het werktempo, het aandachtsniveau en de concentratie.

Verhoogde arbeidsproductiviteit

Een verminderde blootstelling aan schimmel en vocht in woningen en een verbeterde ventilatie in scholen leiden tot economische groei doordat de gezondheid van kinderen verbetert. Het heeft een verhoogde arbeidsproductiviteit tot gevolg van zowel ouders als kinderen, zodra zij volwassen worden.

Over de Healthy Homes Barometer 2019

De Healthy Homes Barometer, die sinds 2015 jaarlijks wordt uitgevoerd, is een initiatief van de VELUX Groep. De Barometer is dit jaar opgesteld door researchinstituut RAND Europe, een non-profit organisatie voor beleidsstudies. Voor het onderzoek is gebruik gemaakt van gegevens uit de EU SILC en EUROSTAT databases.

Download de Healthy Homes Barometer 2019 via de link of hiernaast.

Download het RAND Europe report

Over VELUX Nederland

Al 78 jaar creëert de VELUX Groep wereldwijd een betere leefomgeving voor mensen door te zorgen voor optimaal daglicht en frisse lucht door het dak. Ons productprogramma biedt daglichtoplossingen voor hellende en platte daken, zoals dakramen, lichtkoepels en modulaire lichtstraten. Daarnaast bestaat ons assortiment uit vele typen raamdecoratie, zonwering, rolluiken, installatieoplossingen en intelligente bedieningssystemen. Al deze producten helpen bij het creëren van een gezond en duurzaam binnenklimaat om in te werken, wonen, leren of recreëren. Hieraan werken we wereldwijd met ongeveer 11.000 medewerkers in verkoop- en productiemaatschappijen in meer dan 40 landen. VELUX Nederland B.V. is een volledig autonome dochteronderneming van de VELUX Groep, die onderdeel is van de VKR Holding A/S, een naamloze vennootschap volledig in handen van non-profit stichtingen (de VELUX FOUNDATIONS) en familie. In 2018 had de VKR Holding een totale omzet van 2,6 miljard euro en de VELUX FOUNDATIONS keerden voor 118 miljoen euro aan liefdadigheidsdonaties uit. Kijk voor meer informatie op: www.velux.nl.