28
november
2013
|
00:00
Europe/Amsterdam

Eerste betaalbare en makkelijk schaalbare concept voor klimaatrenovatie

De VELUX Groep demonstreert duurzame renovatie in EuropaDe VELUX Groep heeft de bouw van het allereerste schaalbare klimaatrenovatieproject aangekondigd. Een klimaatrenovatie is een uniek concept waarbij gezondheid en welzijn gecombineerd worden met een hoge energie-efficiëntie. De daglichtspecialist experimenteerde al eerder met verschillende demonstratiewoningen door heel Europa en zal nu een woning in de tuinwijk Goede Lucht in Brussel onder handen nemen.
 
Wat dit klimaatrenovatieproject van de VELUX Groep zo uniek maakt, is de reproduceerbaarheid ervan, zowel op financieel als op technisch vlak. Vandaag de dag draait het niet meer om de vraag hoe je energiebesparend bouwt of renoveert, maar de uitdaging ligt in hoe je dat doet tegen een betaalbare prijs. Het experiment heeft als doel een betaalbare en schaalbare oplossing te bieden, die over heel Europa kan worden toegepast. De keuze voor het type woning is bepaald na een analyse van het potentieel op de woningmarkt, met de hoop dat een wijdverspreide implementatie van dit concept zal leiden tot grootschalige energiebesparingen.
 
Een reproduceerbare, comfortabele en betaalbare renovatieoplossing
Om het concept in de praktijk uit te testen, is de VELUX Groep een strategisch partnerschap aangegaan met de sociale woningbouwcorporatie Anderlechtse Haard, eigenaar van ongeveer 3600 sociale woningen in Brussel. Een compacte twee-onder-1kap woning die dateert uit halverwege de jaren ’20 en in zeer slechte staat verkeert, werd voor het project ter beschikking gesteld. Daarna is er een architectuurwedstrijd uitgeschreven om nieuwe ideeën en innovatieve concepten te verzamelen voor de klimaatrenovatie. Het Antwerpse architectenbureau ONO Architectuur won de wedstrijd en mag het project dus verder ontwikkelen.
 

Klimaatrenovatie Brussel voor 280px.jpgKlimaatrenovatie Brussel na 280px.jpg
“We zetten ons graag in voor het debat over duurzaam wonen in gebouwen en dragen hier ook graag zelf ons steentje aan bij. We investeren tijd en middelen in dit project, omdat we vinden dat gezondheid en welzijn, vooral in energie-efficiënte woningen, meer aandacht verdienen. Daarnaast vind ik dit ook vanuit sociaal oogpunt een belangrijk project: duurzame en gezondere gebouwen moeten namelijk voor iedereen bereikbaar zijn,” aldus Christian Fosseur, General Manager van VELUX België.
 
Dit VELUX klimaatrenovatieproject pakt een aantal uitdagingen aan. De nadruk ligt in de eerste plaats op renovatie: 90% van de bestaande gebouwen zal in 2050 nog in gebruik zijn. Nieuwbouwprojecten vormen slechts een klein deel van de Europese huizenmarkt. Daarnaast werd er bij de bouw van de meeste huidige woningen weinig tot geen aandacht besteed aan een gezond binnenklimaat en aan energie-efficiëntie. Gebouwen nemen daardoor maar liefst 40% van het Europese energieverbruik voor hun rekening en 30% van de gebouwen waarin we wonen of werken heeft geen gezond binnenklimaat. De Europese gebouwen zijn dus dringend aan renovatie toe. Volgens de VELUX Groep ligt de oplossing in klimaatrenovaties, renovaties die gezondheid en welzijn combineren met energiebesparingen. “Daglicht en natuurlijke ventilatie, waar de belangrijkste kennis van VELUX ligt, spelen een cruciale rol in dergelijke klimaatrenovaties”, benadrukt Christian Fosseur.
 
Active House specificaties
Voor dit project zijn technische specificaties toegepast volgens de Active House visie. De VELUX Groep ondersteunt de Active House Alliance, die producenten van bouwmaterialen, adviseurs en architecten verenigt in een visie op gebouwen ‘die meer geven dan nemen’. De Active House visie concentreert zich niet alleen op energie-efficiëntie, maar ook op het binnenklimaat en de impact op het milieu. Het streeft naar een holistische benadering van gebouwen.
 
Klimaatrenovatie Brussel achterzijde voor 280px.jpgKlimaatrenovatie Brussel achterzijde na 280px.jpg
 
Ono Architectuur heeft winnende ontwerp
In het winnende concept van ONO Architectuur staat een gezond en comfortabel binnenklimaat centraal, waarbij aan de hoge ambities van Active House wordt voldaan. Het voorstel werd gekozen vanwege het rationele ruimtegebruik, de kostenefficiëntie en de doeltreffende maar eenvoudige technische benadering die gemakkelijk kan worden gereproduceerd De indeling in de woning van zo’n 100 vierkante meter, creëert een overvloed aan daglicht. De trappen worden verplaatst naar het midden van de woning om als een schacht voor ventilatie en daglicht te fungeren. Door de renovatie wordt extra daglicht en verse lucht de woning ingebracht en wordt uitzicht op de tuin gecreëerd.
 
De start van de klimaatrenovatie staat gepland voor eind 2014. Na de zomer van 2015 zal de woning een jaar worden opengesteld voor bezoekers, om een groot publiek kennis te laten maken met het concept. Daarna zal de woning bewoond gaan worden en zullen zowel de woning als zijn bewoners nog twee jaar wetenschappelijk worden gemonitoord om de energiehuishouding en het welzijn van dichtbij te controleren. Zo worden de resultaten op lange termijn gegarandeerd. De VELUX groep zal de resultaten en bevindingen van dit project bekendmaken om zo bij te dragen aan het debat rond de gebouwen van de toekomst, die rekening houden met het klimaat, de bewoners en het gebouwtype.

 
ONO Brussel 280px.jpgJonas Lindekens (ONO Architectuur), Friedl Decock (Daidalos Peutz) & Ana Teresa Quartilho (ONO Architectuur)Jury Brussel 280px.jpgDe jury: Georges Brutsaert (ARIB-Architecture),Sylvie Reuter (Anderlechtse haard), Grégoire Clerfayt (BIM), Christian Fosseur (VELUX België), Lone Feifer (VELUX A/S)d