De Meern,
04
februari
2019
|
07:50
Europe/Amsterdam

Emergo en VELUX introduceren dakraamoplossing in energiedak

Energiezuinig, comfortabel en gezond wonen door nieuwe geïntegreerde esthetische oplossing

Samenvatting

Emergo, fabrikant van prefab daken en VELUX Nederland, leverancier van daglichtoplossingen, introduceren een geïntegreerde dakraamoplossing voor het energiedak. Het energiedak Navitect II speelt in op de marktbehoeften door in één oplossing energieopwekking en wooncomfort te bieden.

Het energiedak heeft alle voordelen van zonnepanelen, biedt door de integrale aanpak en fabricage gegarandeerde kwaliteit en is snel en op maat leverbaar. Bovendien zorgt het ervoor dat de ruimte onder het dak leefbaar is dankzij daglicht en frisse lucht. Doordat het hele dak als één harmonisch geheel en in dezelfde kleurstelling wordt geleverd, zorgt het ook nog voor een mooi esthetisch aanzicht.

Beide bedrijven presenteren energiedak Navitect II op de Bouwbeurs die vandaag begint. Het dak is per direct beschikbaar voor aannemers en architecten.

Duurzaam en gezond wonen
Met de BENG-voorschriften die eraan komen en het aanstaande klimaatakkoord zal de toenemende vraag naar zonnepanelen op daken ook de komende jaren voortgezet worden. Het plaatsen van zonnepanelen en het daarop integreren van dakramen levert vaak technische en esthetische uitdagingen op. Tegelijkertijd bestaat bij bewoners de behoefte aan een prettige en gezonde woonruimte met voldoende daglicht en frisse lucht, zodat de bovenverdieping ook als slaap-, kinder- of werkkamer kan dienen. Het energiedak Navitect II voorziet in al deze behoeften.

Doordat Emergo met verschillende leveranciers van photo voltaic (pv) panelen werkt, kan het voor elke vraag een passende oplossing leveren. Kiest een aannemer of architect bijvoorbeeld voor een groter dakraam of meerdere dakramen, dan kunnen panelen met een hoger vermogen toch dezelfde hoeveelheid energie opwekken. Het omgekeerde is ook het geval, zodat er voor vrijwel elke prijscategorie een mogelijkheid is en de daken bereikbaar zijn voor een grote groep bewoners.

Marktpotentieel
Niet alleen nieuwbouw, ook renovatie van bestaande bouw moet ervoor zorgen dat Nederland zijn energiedoelen haalt. Er wordt daarbij al snel naar daken gekeken. “Een dakrenovatie is vaak een eenvoudige maar effectieve manier om een bestaande woning energiezuiniger te maken,” zegt Jan-Willem de Lange van Emergo. “Energiezuinig wonen zonder concessies te hoeven doen aan wooncomfort. Ik geloof er heilig in dat het de enige manier is om de Nederlandse woningmarkt klaar te maken voor de energieopgave waar we voor staan,” zegt Marcel Vreeken van VELUX Nederland. 

Beide bedrijven zien een markt voor zowel bestaande bouw als nieuwbouw. “Veel aannemers plaatsen eerst een dak om er vervolgens zonnepanelen op te zetten, eventueel met een dakraam. Wij ontzorgen hen door alles op het dak mee te nemen in ons ontwerp en zoveel mogelijk prefab uit te voeren,” zegt De Lange. “We verwachten ook voor renovaties een flinke vraag naar dit type dak. Het kan als geheel geplaatst worden of als vervanging van bijvoorbeeld dakpannen op een bestaande constructie.”

Kwaliteitsborging
De prefab-daken worden gemaakt in de fabrieken van Emergo in Stadskanaal en Almelo. De dakramen worden in dezelfde zwarte kleur aangebracht als de pv-panelen, waardoor er één esthetisch geheel ontstaat. Het afgelopen jaar zijn de daken uitvoerig getest, onder meer in de windturbines van VELUX in Denemarken. De proefopstelling heeft alle testen doorstaan, van normale regenbuien tot orkanen. Bijkomend voordeel van prefab fabricage is dat het weer geen invloed heeft op de productiekwaliteit. Hierdoor kunnen VELUX en Emergo snel en volgens hoge kwaliteitsstandaarden leveren.

Door de integrale aanpak staan beide bedrijven in voor gegarandeerde kwaliteit. Wanneer een dak al vol ligt met pv-panelen en er later een dakraam in wordt gezet, moet je goed opletten of alles waterdicht wordt aangebracht en goed bekijken wat het effect ervan is op het rendement. Eerdere berekeningen kloppen vaak niet meer en je ontkomt er niet aan een gat te maken in een bestaand dak. “Al met al geen lekker gevoel voor een aannemer, architect en - last but not least - de bewoner,” zegt Vreeken.

“Met de aankomende wetgeving waarin de kwaliteitsborging privaat wordt belegd, is het de vraag voor hoelang een aannemer of architect de aansprakelijkheden kan afwentelen op leveranciers en onderaannemers. Doordat we het dak in één keer in de fabriek maken, is het geven van kwaliteitsgaranties een stuk eenvoudiger,” zegt De Lange.
 

Het energiedak Navitect II wordt tijdens de BouwBeurs gepresenteerd op de stand van Emergo: hal 11 D066. Voor de ontwikkeling van Navitect II ontvangt Emergo subsidie van het SNN onder de regeling “Versneller Innovatieve Ambities”. 

Meer productinformatie en technische tekeningen zijn te vinden op: https://www.velux.nl/pv

 

 

Over VELUX Nederland

Al ruim 77 jaar creëert de VELUX Groep wereldwijd een betere leefomgeving voor mensen door te zorgen voor optimaal daglicht en frisse lucht door het dak. Ons productprogramma biedt daglichtoplossingen voor hellende en platte daken, zoals dakramen, lichtkoepels en modulaire lichtstraten. Daarnaast bestaat ons assortiment uit vele typen raamdecoratie, zonwering, rolluiken, installatieoplossingen en intelligente bedieningssystemen. Al deze producten helpen bij het creëren van een gezond en duurzaam binnenklimaat om in te werken, wonen, leren of recreëren. Hieraan werken we wereldwijd met ongeveer 10.200 medewerkers in verkoop- en productiemaatschappijen in meer dan veertig landen. VELUX Nederland B.V. is een volledig autonome dochteronderneming van de VELUX Groep, die onderdeel is van de VKR Holding A/S, een naamloze vennootschap volledig in handen van non-profit stichtingen (de VELUX FOUNDATIONS) en familie. In 2017 had de VKR Holding een totale omzet van 2,5 miljard euro en de VELUX FOUNDATIONS keerden voor 168 miljoen euro aan liefdadigheidsdonaties uit. Kijk voor meer informatie op: www.velux.nl.

Over Emergo
Emergo is een innovatieve bouwpartner, gespecialiseerd in de ontwikkeling en productie van prefab bouwcomponenten: daken, wanden, dakkapellen en woonmodules. Het bedrijf is gevestigd in Stadskanaal en Almelo en is door heel Nederland actief met montageteams. Emergo staat voor plezierig wonen voor iedereen. De onderneming is in ruim tien jaar uitgegroeid van een startup naar een bedrijf waar ruim 150 professionals dagelijks met veel kennis, kunde en plezier werken. Meer informatie: www.emergo.nl/