De Meern,
22
december
2016
|
08:30
Europe/Amsterdam

Er gaat nog meer Natural Light schijnen in Afrika

Samenvatting

Na het grote succes van de Natural Light solarlampen die de VELUX Groep heeft gedoneerd in Afrika, zal VELUX nog eens 20.000 solarlampen leveren aan verkopers in Zambia, Zimbabwe, Sierra Leone en, vanaf nu ook, in Malawi.

Het Natural Light project, een samenwerking tussen de VELUX Groep, sociale onderneming Little Sun en non-profitorganisatie Plan International, werd opgestart ter ere van het 75-jarig bestaan van de VELUX Groep. Het winnende ontwerp van een internationale ontwerpwedstrijd, een handlamp met zonnepaneel, werd geproduceerd en er werden 14.500 stuks gedoneerd aan Afrikaanse regio’s zonder elektriciteit: één voor elke medewerker van de VELUX Groep en haar zusterbedrijven. Het project breidt zich nu uit naar Malawi.

Michel Sombroek, algemeen directeur VELUX Nederland vertelt: ‘Ons bedrijf is gebouwd op kennis van daglicht en frisse lucht en het Natural Light project was een prachtige manier om ons 75-jarig bestaan te vieren en buiten onze normale markten voor betere leefomstandigheden te zorgen. Het Natural Light project levert lampen om na zonsondergang bij te lezen of koken vervangt de stinkende kerosinelampen en helpt jonge, ambitieuze ondernemers, die nu hun eigen zaak hebben.’

Hij vertelt verder: ‘Na de zeer positieve ontvangst in de andere landen hebben we het programma uitgebreid naar Malawi. Teamleden uit Zambia hebben hun verhaal gedeeld met de nieuwe deelnemers van het project in Malawi en we zijn enthousiast dat zij nu ook onderdeel uitmaken van de Natural Light familie.’

Veiligheid, duurzaamheid en gezondheid bevorderen
Het project heeft drie belangrijke doelen. Als eerste brengt het duurzame lichtbronnen naar regio’s waar geen elektriciteit is. Daarnaast is er een ondernemersmodel opgezet, waardoor lokale verkopers geld kunnen verdienen: dit is een groot succes. Op dit moment zijn er 50 verkopers in drie Afrikaanse landen die Natural Light solarlampen verkopen via hun eigen bedrijfje. De Natural Light solarlampen helpen ten slotte ook bij het verbeteren van de luchtkwaliteit, doordat er minder giftige kerosinelampen die CO2-gassen uitstoten, gebruikt worden. In plaats daarvan wordt nu gebruik gemaakt van de duurzame energie van de zon.

Olafur Eliasson, kunstenaar en oprichter van Little Sun licht toe: ‘De Natural Light solarlamp zorgt niet alleen voor energie in Afrikaanse gemeenschappen zonder elektriciteit. Het zorgt er ook voor dat mensen middelen hebben om de controle te krijgen over hun eigen leven. Door te zorgen voor duurzaam, betrouwbaar en betaalbaar licht, zijn mensen onafhankelijker en kunnen ze veilig werken, studeren en koken in het donker.’

De extra Natural Light solarlampen zijn klaar om geleverd te worden. Komende maanden zal een aantal lokale verkopers in Malawi worden opgeleid om de solarlampen te verkopen, door middel van workshops, rollenspellen, demonstraties en groepswerk.

Wilt u zelf ook een bijdrage leveren? Koop dan nu een Natural Light solarlamp, dan geeft VELUX er namens u één cadeau aan een Afrikaans gezin: http://www.naturallightsolarlamp.com

 

download
Natural light solar lampen
Over VELUX Nederland

Al 75 jaar creëert de VELUX Groep wereldwijd een betere leefomgeving voor mensen door te zorgen voor daglicht en frisse lucht door het dak. Ons productprogramma biedt daglichtoplossingen voor hellende en platte daken, zoals dakramen, lichtkoepels en modulaire lichtstraten. Daarnaast bestaat het assortiment uit vele typen raamdecoratie, zonwering, rolluiken, installatieoplossingen en intelligente bedieningssystemen. Deze producten helpen bij het creëren van een gezond en duurzaam binnenklimaat om in te werken, wonen of leren. Hieraan werken we wereldwijd met ongeveer 9.500 medewerkers in verkoopmaatschappijen en productievestigingen in meer dan veertig landen. VELUX Nederland B.V. is een volledig autonome dochteronderneming van de VELUX Groep, die onderdeel is van de VKR Holding A/S, een naamloze vennootschap volledig in handen van stichtingen en familie. Kijk voor meer informatie op: www.velux.nl.

Over de Natural Light donatie
De VELUX Groep wil graag iets teruggeven aan de maatschappij en voorzien de wereld graag van nieuwe mogelijkheden om toegang tot daglicht en frisse lucht te krijgen. Gebouwd op de kennis van licht zetten ze hun expertise in daar waar zij geloven dat het de grootste impact heeft. Als onderdeel van het 75-jarig bestaan, wil de VELUX Groep nu meer prioriteit geven aan het zorgen voor duurzaam, betrouwbaar en betaalbaar licht in Afrikaanse regio’s waar geen elektriciteit is.

Over Plan Internationals distributie van Natural Light lampen
Het distributiemodel dat wordt toegepast heeft veel overeenkomsten met het microkrediet concept, waarbij kleine, lokale ondernemers die onder normale omstandigheden geen leningen kunnen afsluiten (omdat ze te weinig stabiel inkomen of onderpand hebben), kleine leningen wordt aangeboden waarmee ze een bedrijfje kunnen starten. Om de verkoop van de grond te krijgen, wordt de eerste voorraad Natural Light solarlampen aan de ondernemers gedoneerd door de VELUX Groep. Als ze hun voorraad hebben verkocht, geeft de winst hen het kapitaal om extra solarlampen te kopen, waarmee ze hun eigen, zelfvoorzienend bedrijfje kunnen beginnen.

Meer informatie op: plan-international.org, facebook.com/planinternationaltwitter.com/PlanGlobal

Over Little Sun
Little Sun is een sociale onderneming en tevens een wereldwijd project dat is opgericht door de internationaal bekende kunstenaar Olafur Eliasson en ingenieur Frederik Ottesen. Het doel is om schone, betrouwbare en betaalbare verlichting te geven aan de 1,1 miljard mensen wereldwijd die zonder elektriciteit leven. Het eerste product van dit project, de Little Sun LED solarlamp, wordt verkocht over de hele wereld. Het tweede product, Little Sun oplader, een telefoon oplader op zonne-energie, is mogelijk gemaakt door een Kickstart campagne en is nu wereldwijd verkrijgbaar. Door de Little Sun solarlamp ook te verkopen in Westerse landen, kunnen de lampen in gebieden zonder netstroom goedkoper worden aangeboden. Hier bieden ze een betrouwbaar en schoon alternatief voor schadelijke en dure verlichting op basis van (fossiele) brandstoffen, zoals petroleumlantaarns.

Little Sun pakt de vraag naar verlichting op een duurzame manier aan door met lokale ondernemers samen te werken, lokale banen te creëren en lokale winsten te genereren. Daar kunnen gemeenschappen zonder elektriciteit van profiteren. Het Little Sun project werd in juli 2012 officieel gelanceerd bij het Tate Modern in Londen. Sindsdien zijn meer dan 450.000 Little Sun lampen over de hele wereld gedistribueerd, waarbij bijna de helft naar gebieden zonder netaansluiting. In april 2014 ontving Little Sun een baanbrekend bedrag van 5 miljoen Amerikaanse dollars van Bloomberg Philanthropies, waardoor Little Sun zijn activiteiten kon uitbreiden naar het Afrikaanse continent.

Meer informatie op: www.littlesun.comfacebook.com/ilovelittlesuntwitter.com/littlesun.