De Meern,
22
maart
2016
|
10:46
Europe/Amsterdam

Francesco Veenstra jurylid International VELUX Award 2016

Samenvatting

De International VELUX Award 2016 voor architectuurstudenten heeft de jury van dit jaar bekend gemaakt. De internationale jury bestaande uit gerenommeerde architecten en experts uit de architectuurwereld, heeft de taak om uit alle dynamische, creatieve en op daglicht geïnspireerde inzendingen van studenten uit de hele wereld, de winnaars te kiezen. De winnende projecten worden tijdens het World Architecture Festival in Berlijn in november van dit jaar bekend gemaakt. Francesco Veenstra is dit keer één van de juryleden.

Als mede-eigenaar van architectenbureau Mecanoo was Francesco Veenstra eindverantwoordelijk voor talloze Mecanoo-projecten zoals de Bibliotheek van Birmingham, de HOME Arts and Culture House in Manchester, het stadskantoor en treinstation in Delft en het Kaap Skil Museum van Jutters en Zeelui op Texel, winnaar van de Daylight Award 2012.

Naast Veenstra zit ook Omar Gandhi uit Canada dit jaar in de jury. Zijn ontwerpstudio is één van de meest gerenommeerde, jonge architectenbureaus in Canada en in 2014 is hij door Wallpaper Magazine opgenomen in de lijst van de 20 beste, jonge architecten ter wereld. Zbigniew Reszka, medeoprichter van het Poolse architectenbureau ARCHDECO, dat bekend staat om zijn moderne architectuuroplossingen met respect voor de locatie en de natuur, is de derde architect in de jury. ARCHDECO won met de realisatie van het Gdynia Film Centre in Polen de Eurobuild Award 2015 voor ontwerp van het jaar.

De jury wordt gecompleteerd met de Britse Christine Murray, hoofdredacteur van Architectural Review (AR) en de uit Denemarken afkomstige Per Arnold Andersen, binnen de VELUX Groep al jarenlang de drijvende kracht achter strategieën en initiatieven betreffende daglicht.

4000 projecten werden al ingezonden
De International VELUX Award daagt studenten binnen verschillende projectcategorieën uit om met daglicht te werken in hun ontwerpen. Sinds de lancering in 2004 is de Award alleen maar bekender en prestigieuzer geworden. Meer dan 5.000 studenten uit meer dan 80 landen hebben bijna 4.000 projecten ingezonden rond het thema 'Light of Tomorrow'. De jury die dit jaar de projecten zal gaan evalueren is samengesteld in overleg met de International Union of Architects (UIA), de wereldwijde organisatie die architecten in 124 landen vertegenwoordigt.

Inschrijven kan nog tot 1 april
De winnaars van de International VELUX Award zullen bekend worden gemaakt tijdens het World Architecture Festival in Berlijn op 18 november 2016. Studenten of teams, die in 2015-2016 als student staan ingeschreven, en die toestemming en steun krijgen van een leraar van een architectuuropleiding om mee te doen kunnen zich nog tot 1 april 2016 registreren via: iva.velux.com

Deelnemers dienen voor 31 mei 2016 hun definitieve project in te leveren. Alle inzendingen zullen te zien zijn op iva.velux.com. Volg ons op facebook.com/internationalveluxaward voor het laatste nieuws.

Over VELUX Nederland

Al bijna 75 jaar creëert de VELUX Groep wereldwijd een betere leefomgeving voor mensen door te zorgen voor daglicht en frisse lucht door het dak. Ons productprogramma biedt daglichtoplossingen voor hellende en platte daken, zoals dakramen, lichtkoepels en modulaire lichtstraten. Daarnaast bestaat het assortiment uit vele typen raamdecoratie, zonwering, rolluiken, installatieoplossingen en intelligente bedieningssystemen. Deze producten helpen bij het creëren van een gezond en duurzaam binnenklimaat om in te werken, wonen of leren. Hieraan werken we met ongeveer 10.000 medewerkers in verkoopmaatschappijen en productievestigingen in meer dan veertig landen. VELUX Nederland B.V. is een volledig autonome dochteronderneming van de VELUX Groep, die onderdeel is van de VKR Holding A/S, een naamloze vennootschap volledig in handen van stichtingen en familie. Kijk voor meer informatie op: www.velux.nl.