01
oktober
2013
|
00:00
Europe/Amsterdam

Gloednieuwe design award daagt design studenten uit

VELUX International Design Award zoekt nieuwe innovatieve raamdecoratieontwerpen

 

Vandaag, 1 oktober 2013, lanceert de VELUX Groep de VELUX International Design Award. Deze nieuwe award is bedoeld om de laatste trends en de talenten van de toekomst te ontdekken en, voor het eerst, innovatieve ontwerpen voor raamdecoratie en zonwering voor dakramen aan het licht te brengen.

Hoe ziet de raambekleding van de toekomst eruit? Dat is één van de uitdagingen voor de studenten Design en Industrieel Ontwerpen aan hogescholen en universiteiten bij deelname aan de VELUX International Design Award 2014. Deze nieuwe competitie spoort studenten vanuit het thema “Innovation by Experiments” aan, nieuwe, innovatieve raambekleding voor dakramen te ontwerpen.

VELUX International Design Award logo 280px.jpg


Omdat de wens bestaat de beste en meest innovatieve raamdecoratie voor toekomstig gebruik te vinden, is deze award in het leven geroepen. Huidige concepten zullen hierdoor worden herzien. Design studenten uit meer dan 20 Europese landen worden uitgenodigd om deel te nemen aan de competitie, waarvan de prijsuitreiking in mei 2014 is.

 
Raambekleding beheerst binnenklimaat
Raamdecoratieproducten, zoals zonwering, luifels, rolluiken, vitrage, rolgordijnen of jaloezieën, stellen ons in staat ons binnenklimaat te beheersen door het helderste zonlicht te verzachten en de cyclus van dag en nacht te reguleren naar hoe wij dat willen. Raambekleding biedt de mogelijkheid om met de omgeving te communiceren en onze directe omgeving te verbinden of te scheiden van de buitenwereld. Raambekleding stimuleert onze verbeelding en vormt wie we zijn. Deze design award beloont daarom de ideeën die het potentieel hebben om een echt verschil te maken in de kwaliteit van het leven van mensen.

 
 Petra Blaisse één van de juryleden
De inzendingen zullen worden beoordeeld door een jury van internationaal gerenommeerde ontwerpers die zorgvuldig is samengesteld om een evenwicht te bieden tussen diversiteit op werkgebied en geografische vertegenwoordiging. De jury wordt gevormd door de Nederlandse textielontwerper Petra Blaisse, initiatiefnemer van de Red Dot Award Prof. Dr. Peter Zec en het Italiaans-Deense meubeldesign duo Gamfratesi. Genomineerden voor de design award worden geselecteerd op basis van vier beoordelingscriteria: innovatie, kwaliteit van leven, duurzaamheid en marktpotentieel.
 
Winnaar ontvangt 6.000 euro
Tijdens de prijsuitreiking in mei 2014 ontvangt de winnaar van de eerste prijs 6.000 euro. De student die op de tweede plaats eindigt ontvangt 2.500 euro. Daarnaast zullen alle ontwerpvoorstellen getoond worden in een webtentoonstelling. Naast de beoordeling door de jury krijgen deelnemers aan de design award ook de kans om hun ontwerp via social media te delen. Via deze media kan iedereen meestemmen op hun favoriete inzending. De winnaar van deze ‘publieksprijs’ ontvangt een prijs van 1.500 euro.
 
Een gouden kans voor design studenten
De VELUX Groep is initiatiefnemer van de award, die design studenten een unieke kans biedt om deel te nemen aan de innovatieve aanpak van de VELUX Groep op het gebied van productontwikkeling. Die kwam het meest recent tot uitdrukking bij de samenwerking met de wereldberoemde designer Karim Rashid. De zonweringindustrie heeft de afgelopen jaren veel veranderingen ondergaan wat betreft materiaalgebruik en productiemethoden. Dit opent tal van nieuwe mogelijkheden. Volgens de VELUX Groep is de design award tevens bedoeld als een nieuwe manier om op zoek te gaan naar inspiratie en deze ontwikkelingen te stimuleren.
 
Kent Holm, directeur van de sectie raamdecoratie- en zonweringproducten bij de VELUX Groep, vertelt: "Veel huidige design studenten zullen de toekomstige trendsetters zijn. Ons doel is de meest talentvolle te vinden en misschien één ontwerper de kans te geven om de toekomst van de raamdecoratieindustrie te beïnvloeden. De design award is een alternatieve manier om te werken met innovatie en productontwikkeling en we vinden het erg interessant om te ervaren wat zich in de hoofden van de creatieve jonge ontwerpers afspeelt en hoe raamdecoratie er ook uit zou kunnen zien."
 
Over de VELUX International Design Award
De VELUX International Design Award 2014 streeft ernaar om de beste en slimste ideeën te vinden en te prijzen en studenten uit te nodigen de huidige concepten voor raamdecoratie voor dakramen opnieuw te herzien. De award spoort jonge opkomende ontwerpers aan hun creativiteit te gebruiken en biedt een unieke mogelijkheid om publiekelijk te worden beoordeeld door een jury van internationaal gerenommeerde ontwerpers.
 
De award is niet bedoeld voor een specifieke discipline design studenten, maar stimuleert projecten van hoge uitmuntendheid, ontwikkeld vanuit een solide basis van creativiteit, intelligentie, kwaliteit en persoonlijkheid.
 
Tijdlijn en deadlines:
1 oktober 2013      : registratie opent
31 december 2013 : registratie sluit
3 januari 2014       : ontwerpen kunnen worden ingestuurd
31 maart 2014       : deadline voor het uploaden van ontwerpen
April 2014             : jury beoordeelt alle inzendingen
Mei 2014              : prijsuitreiking: aankondiging van winnaars en webtentoonstelling van alle
                             ingezonden ontwerpen.
 
Kijk voor meer informatie op designaward.velux.com.
 
Juryleden:
 
Petra Blaisse: De zeer gewaardeerde Nederlandse ontwerpster werkt op verscheidende creatieve gebieden, waaronder textiel-, landschaps - en tentoonstellingsontwerp. In 1991 richtte ze Inside Outside op in Amsterdam. Haar carrière begon op de afdeling Toegepaste Kunsten in het Stedelijk Museum in Amsterdam. Sinds 1987 werkt zij als freelance ontwerper en kreeg erkenning voor haar architectonische installaties, waarin het tentoongestelde werk meer werd uitgedaagd dan alleen weergegeven. Geleidelijk verplaatste haar focus zich naar het gebruik van textiel, licht en de interieurafwerking in ruimtes en tegelijkertijd het ontwerpen van tuinen en landschappen. Bron: www.insideoutside.nl
 
Professor Dr. Peter Zec: een internationaal geprezen design expert en auteur, het bekendst geworden voor het initiëren en leiden van de Red Dot Design Award. Sinds 1991 is Zec voorzitter van de gerenommeerde Design Zentrum Nordrhein Westfalen waar de Red Dot Design Award wordt georganiseerd. Bron: en.red-dot.org
 
Gamfratesi: Het veelgeprezen ontwerpduo bestaande uit de Deense Stine Gam en Italiaanse Enrico Fratesi, krijgt zijn creatieve energie door een mengeling van traditie en vernieuwing. Ze kiezen voor een experimentele benadering van materialen en technieken voor in hun meubelontwerpen. Met hun dubbele traditionele achtergrond leunen Gam en Fratesi op de klassieke Deense meubel- en ambachtelijke traditie en op de klassieke Italiaanse intellectuele en conceptuele benadering. Bron: gamfratesi.com


d