12
juni
2013
|
00:00
Europe/Amsterdam

Green Solution House is één van ’s werelds meest duurzame oplossingen

VELUX Groep genomineerd voor Sustainia AwardDe VELUX Groep is voor het tweede achtereenvolgende jaar in de race om een duurzaamheidprijs te winnen. Dit keer als strategisch partner in het project Green Solution House, één van de wereldwijde projecten die is opgenomen in Sustainia100 en genomineerd is voor de Sustainia Award. Het project verlegt grenzen op het gebied van duurzaamheid bij nieuwbouwprojecten en klimaatrenovaties.
 
Een geheel nieuwe combinatie van meerdere duurzame praktijktoepassingen maakt het Green Solution House een uniek demonstratieproject en de eerste in zijn soort. Het kennis- en congrescentrum op het eiland Bornholm in Denemarken, vertegenwoordigt een nieuwbouw en een klimaatrenovatie in één gebouw. Het project bouwt voort op de Active House principes, is geïnspireerd door de Cradle to Cradle visie en is gecertificeerd volgens de duurzaamheidstandaard DGNB (Deutsche Gesellschaft für Nachhaltiges Bauen).
 

Green Solution House 280px.jpg

GSH_entrance 280 px.jpg
Beste oplossing: Sustainia Award
Green Solution House is genomineerd voor de internationale duurzaamheidprijs Sustainia Award, waarvan de voormalig gouverneur van Californië, Arnold Schwarzenegger de juryvoorzitter is. Schwarzenegger is hoofd van de jury die daarnaast bestaat uit de voormalig Noorse premier Gro Harlem Brundtland, EU-commissaris voor Klimaatactie, Connie Hedegaard en voorzitter van het VN-Klimaatpanel IPCC, Dr. Rajendra K. Pachauri.
 
Naast de nominatie voor de Sustainia Award is Green Solution House ook opgenomen in de Sustainia100. Deze nieuwe duurzaamheidgids, die op 9 juni 2013 in Londen is gelanceerd, presenteert de 100 meest innovatieve en invloedrijkste oplossingen. In Sustainia100 zijn 128 landen vertegenwoordigd met locale initiatieven en projecten op sociaaleconomisch en milieugebied die zijn geselecteerd uit meer dan 500 genomineerde projecten en technologieën wereldwijd.
 
Connie Hedegaard, Europees commissaris voor Klimaatactie: "Het is echt bemoedigend om te zien dat er nieuwe, innovatieve oplossingen uit alle delen van de wereld blijven komen. Dit is het bewijs dat we nodig hebben om aan te tonen dat duurzame oplossingen werken, dat ze winstgevend, wenselijk en succesvol zijn. Ik kijk uit naar de toekenning van de beste oplossing tijdens de Sustainia Award prijsuitreiking dit jaar."
 
Christopher Sveen, Director of Business Development van Sustainia: "Met zijn holistische ontwerpbenadering richting energie, waterbeheer, biodiversiteit, de luchtkwaliteit binnenshuis en materialen helpt Green Solution House de grenzen te verleggen van hoe een groen gebouw kan zijn." Green Solution House is ontworpen met een lichtoptimaliserende modulaire klimaatschil die schone energie produceert en het binnenklimaat verbetert met daglicht en frisse lucht. Specifieke delen van het gebouw zijn ontworpen voor demontage en continue verbeteringen en weerspiegelen daarmee volledig de basisfilosofie van Green Solution House: het bevorderen van groene innovaties.
 
De VELUX Groep is een strategische partner van Green Solution House omdat het aantoont hoe de Active House principes kunnen worden toegepast in nieuwe en bestaande gebouwen met hoge normen voor daglicht, luchtkwaliteit en energie-efficiëntie, terwijl de impact op het milieu minimaal is. De Active House Alliantie, mede opgericht door de VELUX Groep, streeft naar een visie op gebouwen die een gezonder en comfortabeler leven voor de bewoners mogelijk maakt, zonder dat het een negatief effect heeft op het klimaat.
 
"De nominatie is een grote erkenning voor het project als aanjager van duurzame ontwikkelingen,” vertelt Lone Feifer, programmadirecteur van de VELUX Groep. “Wij doen aan het project mee, omdat wij de ontwikkeling van betere leefomstandigheden middels daglicht en frisse lucht door het dak willen leiden. We zijn toegewijd om producten en oplossingen te leveren met een minimale impact op het milieu en die gezondheid en welzijn optimaliseren. En we zien al deze doelen samenkomen in het project Green Solution House."
 
De winnaar van de Sustainia Award zal bekend worden gemaakt tijdens een prijsuitreiking in Kopenhagen op 7 november 2013. De EU-commissaris zal daar ook de beste Europese oplossing belonen. Afgelopen jaar was het Model Home 2020 project van de VELUX Groep één van de genomineerden voor een Sustainia Award.
 
Over Green Solution House
Green Solution House, gelegen in het plaatje Rønne op het Deense eiland Bornholm, bestaat uit een holistische renovatie van Hotel Ryttergaarden uit de jaren ‘70 en een nieuw gebouwd conferentie- en kenniscentrum voor klimaattechnologie en duurzaamheid. Hier zullen onderzoekers ter plaatse analyseren, ontwikkelen en hun kennis delen. Bij de voltooiing in het voorjaar van 2014 zal het centrum een plenaire zaal met 350 zitplaatsen, 8 seminar-/werkruimtes, een oranjerie en een wetenschapspark huisvesten. Het hotel zal plaats bieden aan 200 gasten. Voor meer informatie: www.greensolutionhouse.dk
 
Bekijk hier de Sustainia100 gids.

Arnold Schwarzenegger feliciteert alle genomineerden:

“Congratulations to the Sustainia100 for 2013. They are the true action heroes of sustainability. From Canada to Kenya to Guatemala to India, these solutions are proving that we can build communities that are both environmentally and economically sustainable today and for generations to come.”


d