16
september
2011
|
00:00
Europe/Amsterdam

Highlights 3: Mens centraal bij Duurzaam Bouwen?Eind september komt de nieuwe editie van Highlights uit. Ook in deze uitgave weer veel aandacht voor inspirerende projecten met veel daglicht en frisse lucht. De mens moet al tijdens het ontwerp centraal staan, ook als het gaat om duurzame gebouwen. Daarover praat Atto Harsta, oprichter en directeur van Stichting Living Daylights. Hij laat zien dat er in de utiliteitsbouw nog een slag te maken is om gebouwen te laten voldoen aan de principes van Active House. Bijvoorbeeld bij schoolgebouwen met een gebrekkig binnenklimaat die alleen op een energetisch niveau worden gerenoveerd. Dan is het twijfelachtig wat van het binnenmilieu overblijft. Al tijdens de ontwerpopgave moet echt worden nagedacht over de gebruiker. Het EPC niveau is hierbij niet de maatstaf, maar de gebruikers van het gebouw.
 
School als reismachineEen voorbeeld van een inspirerend schoolgebouw is het Regius College in Schagen, dat eruit ziet als een futuristisch ruimteschip. Architect Ton van Rutten vertelt hoe hij Jules Verne als inspiratiebron heeft gebruikt om een school te ontwerpen die eruit ziet als een reismachine, waarin de leerlingen beginnen aan de ontdekkingstocht van het leven. Omdat er in het gebouw meerdere doelgroepen zijn, is de school opgedeeld in verschilden delen met verschillende sferen. De bijzondere lichtval door de VELUX daglichtsystemen en het kleurrijke interieur dragen bij aan de herkenbaarheid van de verschillende zones.
 
Deze keer ook een verslag van twee VELUX montagepartners die namens VELUX Nederland afreisden naar India om met de jubileumactie van Stiho mee te helpen bij de bouw van woningen. Dat dit er in India anders aan toe gaat dan in Nederland, blijkt uit hun verhaal.
In de rubriek Design besteden wij dit keer aandacht aan het ontwerp van studenten van de TU Delft. Het ReVolt House is een huis die gedurende de dag meedraait met de zon. Hierdoor wordt optimaal gebruik gemaakt van de energie uit zonlicht.
 
Highlights ontvangen?Ontvangt u Highlights nog niet, maar wilt u hem wel graag ontvangen? Meld u dan hier aan.


d