De Meern,
17
augustus
2015
|
11:23
Europe/Amsterdam

Hoe kunnen we daglicht in woningen, werkplekken en openbare ruimten opnieuw definiëren?

’Daylight as a driver of change’ thema van 6de VELUX Daylight Symposium

Samenvatting

Op 2 en 3 september 2015 komen onderzoekers, architecten en andere gebouwprofessionals samen in Londen voor het 6e VELUX Daylight Symposium. Het symposium belicht dit keer de potentie van daglicht als aanjager van de veranderde manier waarop we denken over woonomgevingen en de manier waarop we ontwerpen.

Door een internationale groep onderzoekers, artsen en wetgevers samen te brengen om over de belangrijke rol van daglicht in gebouwen en het leven van mensen te debatteren, neemt het 6e VELUX Daylight Symposium de uitdagingen van de huidige 24 uurs samenleving aan. De onderwerpen van het symposium variëren van 'het daglicht en het leven in steden' en 'daglichttoetreding ontwerp en de praktijk' tot 'hoe daglicht invloed heeft op de menselijke gezondheid, het welzijn en leerprestaties'.

Toonaangevend internationaal forum

"Wij organiseren het Daylight Symposium iedere twee jaar als onderdeel van onze inzet om de rol van daglicht en de kwaliteit van het binnenklimaat te vergroten om zo de gezondheid en het welzijn van mensen in gebouwen te verbeteren. Sinds het eerste Daylight Symposium in 2005 hebben we het symposium zien uitgroeien tot een toonaangevend internationaal forum voor het delen van informatie over daglichtonderzoek en praktijksituaties. We verheugen ons dan ook zeer op deze 6e bijeenkomt en zijn trots dat we in Londen weer nieuwe onderzoeken, ervaringen en standpunten kunnen presenteren," vertelt Per Arnold Andersen, hoofd van het Knowledge Centre for Daylight, Energy and Indoor Climate van de VELUX Groep.

Variatie aan sprekers
De sprekers variëren van de wereldberoemde kunstenaar Olafur Eliasson, die bekend staat om zijn kunstwerken die een breed publiek aanspreken en voorzitter van de Natural Light competitie voor studenten voor het ontwerp van een zonne-lamp; Professor Koen Steemers van de Universiteit van Cambridge, die zijn meest recente onderzoek naar de interactie tussen duurzame architectuur en het welzijn van de mens zal presenteren; Professor Henrik Wann Jensen van de Universiteit van Californië zal zijn leidende daglichtsimulatie in computergrafieken en modellering presenteren en de Amerikaanse schrijver en denker Paul Bogard zal dogma's van dag en nacht, licht en duisternis uitdragen.

Eendaagse VELUX Daylight Academic Forum
Voorafgaand aan het symposium zal een eendaagse Academic Forum voor promovendi op het gebied van het daglicht worden georganiseerd. "Het doel van het Academic Forum is het stimuleren van kwalitatief daglichtonderzoek. Daarom nodigen wij promovendi voorafgaand aan de Daylight Symposium uit om hun lopende onderzoeksprojecten te delen met een interdisciplinair panel van collega-studenten en onderzoekers in gezamenlijke inspirerende en studiesessies," aldus Per Arnold Andersen.

Naast presentaties, zal ook netwerken en het delen van kennis tussen de 350 aanwezigen een belangrijk onderdeel zijn van het symposium dat zal plaatsvinden in het Tobacco Dock in Londen. Meer informatie over de sprekers en het programma staan op http://thedaylightsite.com/symposium/2015-2/theme/ 

Het symposium van dit jaar is een onderdeel van het Internationale Jaar van het licht (IYL) van UNESCO om het wereldwijde bewustzijn over hoe licht de duurzame ontwikkeling en oplossingen voor mondiale uitdagingen in energie, onderwijs en gezondheidszorg kan verbeteren. De VELUX Groep is één van de sponsoren van IYL.

Over VELUX Nederland

Al meer dan 70 jaar creëert de VELUX Groep wereldwijd een betere leefomgeving voor mensen door te zorgen voor daglicht en frisse lucht door het dak. Ons productprogramma biedt daglichtoplossingen voor hellende en platte daken, zoals dakramen, lichtkoepels en modulaire lichtstraten. Daarnaast bestaat het assortiment uit vele typen raamdecoratie, zonwering, rolluiken, installatieoplossingen en intelligente bedieningssystemen. Deze producten helpen bij het creëren van een gezond en duurzaam binnenklimaat om in te werken, wonen of leren. Hieraan werken we met ongeveer 10.000 medewerkers in verkoopmaatschappijen en productievestigingen in meer dan veertig landen. VELUX Nederland B.V. is een volledig autonome dochteronderneming van de VELUX Groep, die onderdeel is van de VKR Holding A/S, een naamloze vennootschap volledig in handen van stichtingen en familie. Kijk voor meer informatie op: www.velux.nl.