11
augustus
2009
|
00:00
Europe/Amsterdam

Inschrijving International VELUX Award 2010 van start

Met als thema ‘Light of tomorrow’ daagt de International VELUX Award architectuurstudenten wereldwijd uit om in hun ontwerpen daglicht mee te nemen als bouwsteen.

Daglicht als bouwsteen in het ontwerpproces

Inschrijving International VELUX Award 2010 van start

De Meern, 12 augustus 2009 - Bij de toekomstige ontwikkeling van gebouwen is het belangrijk het energiegebruik en de uitstoot van CO2 te verminderen en daglicht als energiebron te gebruiken. Daarbij is de uitdaging voor architecten en lichtontwerpers om het effect van daglicht in hun ontwerp te optimaliseren. Met als thema ‘Light of tomorrow’ daagt de International VELUX Award architectuurstudenten wereldwijd uit om in hun ontwerpen daglicht mee te nemen als bouwsteen. De IVA vindt sinds 2004 om de twee jaar plaats en wordt beloond met een totaal aan geldprijzen van 30.000 euro. De inschrijving voor deelname aan de IVA 2010 start op 1 oktober 2009.

Deelnemers druk bezig met hun project (IVA 2008)Daglicht vermindert energieverbruikIn Europa wordt ongeveer 40% van de totale energieconsumptie gebruikt voor gebouwen. De hoeveelheid energie die nodig is voor een gebouw wordt bepaald in het ontwerp. De zon is een krachtige natuurlijke energiebron en het potentieel van daglicht wordt vandaag de dag in gebouwen nog lang niet optimaal gebruikt. Daarom is het belangrijk dat bij het ontwerp optimaal gebruik wordt gemaakt van de positie van het gebouw en de daglichtopeningen ten opzichte van de zon- en windrichting. De International VELUX Award (IVA) is bedoeld als aanmoediging voor architectuurstudenten om daglicht te integreren in hun architectonische en duurzame ontwerp, die rekening houdt met het binnenklimaat.De vakjury bij de IVA 2008Internationale vakjuryDe IVA wordt georganiseerd in samenwerking met de International Union of Architects (UIA) en omvat geen specifieke categorieën of vereisten over het gebruik van VELUX producten. De studenten zijn vrij om met daglicht in de bebouwde omgeving te experimenteren en hun project in te zenden. Alle studentenprojecten zullen worden beoordeeld door een internationale vakjury. De VELUX Award wordt uitgereikt aan student en docent tijdens een internationaal evenement ergens in Europa in oktober 2010. Het totale prijzengeld bedraagt 30.000 euro.

Studenten kunnen zich tot 1 februari 2010 gratis inschrijven voor de IVA ‘10, waarnaar de projecten uiterlijk 3 mei 2010 moeten worden ingediend. IVA ‘08In 2008 deden 686 architectuurstudenten uit 46 verschillende landen mee aan de strijd om de VELUX Award. Reilly O’Neil Hogan van de Cornell University uit San Francisco sleepte de eerste prijs in de wacht met zijn project ‘Embodied Ephemerality’. Impressies van alle ingezonden projecten van de IVA ’08 en meer informatie over de IVA ’10 zijn te vinden op www.velux.nl/overvelux. 

Over VELUXVELUX zorgt voor een aangenamere leefomgeving onder het dak door deze te voorzien van daglicht en frisse lucht. Naast een ruim aanbod van dakvensters en daglichtsystemen voor hellende daken biedt VELUX oplossingen voor platte daken. Het assortiment van VELUX bestaat bovendien uit vele typen raamdecoratie, buitenzonweringen, rolluiken, op afstand bedienbare intelligente producten en producten aangestuurd door zonne-energie.

Om oplossingen te bieden voor de wereldwijde roep om het energieverbruik terug te dringen, investeert VELUX uitgebreid in producten die hieraan kunnen bijdragen, zoals het Energiebalans dakvenster en drielaagse beglazing. In zes modelwoningen in het Model Home 2020 project laat VELUX concreet zien hoe gebouwen energieneutraal en energieproducerend kunnen worden gebouwd. VELUX bezit productievestigingen in tien landen, verkoopmaatschappijen in bijna veertig landen en is één van de sterkste merken in de wereldwijde sector bouwmaterialen. Producten van VELUX zijn in vrijwel de gehele wereld verkrijgbaar.d
Terug naar het Persberichten overzichtKlik hier