Inschrijving VELUX International Design Award sluit eind van de maand
Nederlandse jurylid Petra Blaisse hoopt op experimentele oplossingen
Hoe ziet de raamdecoratie van de toekomst eruit? Dat is één van de uitdagingen voor de studenten Design en Industrieel Ontwerp die deelnemen aan de VELUX International Design Award. Als één van de internationale juryleden zal de Nederlandse ontwerpster Petra Blaisse vooral kijken naar de architectonische en esthetische functie van de inzendingen. Studenten die mee willen dingen naar de Award en de 10.000 euro aan prijzengeld, kunnen zich nog tot en met 31 december a.s. inschrijven.
De Nederlandse ontwerpster Petra Blaisse is één van de weinige ontwerpers die zowel aan interieur als exterieur architectuurprojecten werkt. Blaisse heeft een gedetailleerde kennis over hoe we met behulp van raamdecoratie een ruimte karakter kunnen geven, door het blokkeren, filteren of speels experimenteren met het licht dat de ruimte binnenkomt. Bij de nieuwe competitie voor design studenten aan hogescholen en universiteiten, de VELUX International Design Award 2014, zal Blaisse als één van de juryleden vooral kijken naar de architectonische en esthetische functie van de raamdecoratieontwerpen.
Raamdecoratie als integraal onderdeel
Voor Blaisse spelen de materialen die we gebruiken om onze ramen te bedekken een fundamentele rol in het ontwerp van een gebouw. "Ik zie rolluiken en gordijnen als een integraal onderdeel van architectuur en streef ernaar om raamdecoratie in een ruimte aanvullend te maken in plaats van strijdend met de algemene context en gebruikspatronen. Als er een goede keuze wordt gemaakt in raamdecoratie, wordt het een actief onderdeel van je dagelijkse routines en beïnvloedt het hoe je je door de dag heen in een ruimte beweegt. Het speelt in op de veranderende behoeften aan privacy en lichtbeheersing."
Studenten stimuleren de regels te breken
Blaisse is benieuwd om te zien waar de designstudenten uit heel Europa mee zullen komen bij de VELUX International Design Award. "Er zijn zoveel mogelijkheden op deze drempel tussen binnen en buiten," zegt ze. " Ik hoop dat veel studenten verder zullen gaan dan de bestaande oplossingen en iets proberen te creëren dat echt experimenteel is. Ik zeg altijd dat als je succesvol wilt zijn in het ontwerpvak, je ongelooflijk gedreven en nieuwsgierig moet zijn."
Naast Petra Blaisse zullen de inzendingen worden beoordeeld door het Italiaans-Deense meubeldesign duo Gamfratesi en de initiatiefnemer van de Red Dot Award Prof. Dr. Peter Zec. De genomineerden zullen worden geselecteerd op basis van vier beoordelingscriteria: innovatie, kwaliteit van leven, duurzaamheid en marktpotentieel.
De door de jury bepaalde winnaar ontvangt naast de eer 6.000 euro, de tweede plaats 2.500 euro. Naast de beoordeling door de jury krijgen deelnemers de kans om hun ontwerp via social media te delen, waar iedereen kan meestemmen op hun favoriete inzending. De winnaar van deze publieksprijs ontvangt een prijs van 1.500 euro.
Illinois Institute of Technology
Petra Blaisse en haar team van ontwerpers werken samen met een aantal van 's werelds beste architecten om de grenzen tussen binnen en buiten te herzien. Haar Amsterdamse consultancybureau Inside Outside, is gespecialiseerd in ontwerpen die een brug vormen tussen interieur en exterieur en vermengen de esthetiek van de architectuur met landschapsontwerpen. Zo ontwerpen ze innovatieve gordijnen en jaloezieën, maar creëren ze ook tapijten, tuinen voor musea, hoofdkantoren en privéwoningen.
Kent Holm, Global Director van de afdeling Decoration and Sun Screening Products bij de VELUX Groep, is ervan overtuigd dat de competitie geen deskundiger jurylid dan Petra Blaisse had kunnen vinden. "Petra Blaisse demonstreert de kracht van een ontwerp die niet kan worden ingedeeld in categorieën", zegt hij. "Haar werk overstijgt de gebruikelijke categorieën om binnen en buiten, licht en schaduw aan elkaar te verbinden. We zijn zeer verheugd dat we de kans hebben om met haar te werken en we hopen dat studenten worden geïnspireerd door haar voorbeeld om op alternatieve manieren te denken."
Meer informatie: insideoutside.nl
Over de VELUX International Design Award
De VELUX International Design Award 2014 is opgezet om de raamdecoratie van de toekomst te ontdekken. Vanuit het thema Innovation by Experiments spoort de competitie designstudenten, zowel individueel als in teams, aan om deel te nemen aan het innovatieproces van de VELUX Groep om raamdecoratie voor dakramen te ontwikkelen die verder gaan dan de standaard. Designstudenten uit meer dan 20 Europese landen worden gestimuleerd hun creativiteit, intelligentie en persoonlijkheid te gebruiken om een echt verschil te maken in het leven van mensen. De award wordt uitgereikt op 22 mei 2014. Meer informatie: designaward.velux.com en communityprize.velux.com.
d