28
maart
2012
|
00:00
Europe/Amsterdam

Intelligent dak is kloppend hart van Maison Air et Lumière

VELUX Model Home 2020 met zesde en laatste experiment afgerond

In de groene oase Verrières-le-Buisson net onder Parijs opende de VELUX Groep onlangs de deuren van Maison Air et Lumière. Dit zesde en voorlopig laatste experiment uit het Model Home 2020 project stelt net als de eerste vijf het comfort en de gezondheid van de bewoners centraal. Dat gebeurt onder meer door ingenieus gebruik van natuurlijk licht via het hellende dak dat onder verschillende hoeken is geplaatst. Dankzij het modulaire karakter is het ontwerp bij toekomstige projecten bovendien eenvoudig aan te passen aan verschillende omstandigheden. Het ontwerp is gebasseerd op de Active House visie, CO2-neutrale gebouwen met een hoge mate van leefbaarheid.
 Maison Air et Lumière is het laatste van zes experimenten in Europa die door de VELUX Groep worden gebouwd als onderdeel van het Model Home 2020 project. Het project is onderdeel van de strategie van de VELUX Groep om een actieve bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van een nieuwe generatie duurzame gebouwen die aantrekkelijk zijn om in te leven door toepassing van daglicht en frisse lucht. Alle modelwoningen laten zien hoe het mogelijk is om CO2-neutrale woningen te bouwen met de materialen die we vandaag hebben, zonder in te leveren op binnenklimaat en comfort. "Als we deze methoden kunnen toepassen in andere gebouwen, zullen we in staat zijn de CO2-uitstoot van gebouwen, die goed zijn voor bijna 40% van de totale energieconsumptie in Europa, drastisch te doen afnemen," aldus Michel Kalis, Commercieel Directeur van VELUX Nederland.
 

Dak als vijfde gevel
Maison Air et Lumière is een vrijstaande woning die is opgebouwd uit verschillende modules. Het ontwerp is hierdoor aanpasbaar aan iedere situatie en garandeert een optimaal binnenklimaat en behaaglijk wooncomfort, ongeacht de locatie. Door te spelen met de hellingshoeken en de oriëntatie van het dak is de daglichttoetreding maximaal en levert het dak een actieve bijdrage aan de energieprestaties van de woning. Het dak wordt hierdoor als het ware een vijfde actieve gevel.
 
Anticiperen op weersveranderingen
Dankzij maximale isolatie en optimaal gebruik van zonlicht is de extra warmtevraag van Maison Air et Lumière minimaal. Het architectonische samenspel van het dak en een slimme combinatie van verschillende maten dakramen in iedere ruimte, zorgt voor een groot glasoppervlak, gelijk aan eenderde van het aantal vierkante meters woonoppervlak. Dit is twee keer zoveel als de minimale norm uit de meest recente Franse regelgeving over thermische isolatie. Een warmtepomp die is aangesloten op de VELUX zonnecollectoren en een lage temperatuur vloerverwarming levert verwarming en warm water. De overige energiebehoefte wordt geleverd via PV-panelen. Hierdoor heeft de woning een positieve energiebalans.
 
De woning wordt daarnaast geventileerd door een innovatief hybride-systeem: een combinatie van dubbel-flow mechanische ventilatie en natuurlijke ventilatie door het openen van ramen. Dit zorgt voor een behoorlijke besparing op het energieverbruik en vereenvoudigd het controleren van het binnenklimaat. De woning anticipeert op veranderingen in de buitentemperatuur, waardoor bewoners constant een hoog wooncomfort ervaren. In het dak en de gevels zijn verticale ramen en dakramen verwerkt die voorzien zijn van buitenzonweringen. Zowel de ramen als de zonwering kunnen automatisch geopend en gesloten worden om het effect van natuurlijke ventilatie en bescherming tegen de zonnewarmte optimaal te benutten.
 

Gemak van modulaire bouw
Maison Air et Lumière is onder modulaire architectuur gebouwd. Hierdoor kan de woning eenvoudig aangepast worden aan verschillende geografische, klimatologische, stedelijke en budgettaire omstandigheden. Wanneer je kijkt naar de soort en het aantal modules kunnen kleine of grote huizen, vrijstaande woningen of rijtjeshuizen worden gebouwd. De principes van comfortabel wonen en goede energieprestaties blijven te allen tijde overeind. De flexibiliteit van het gebouw wordt nog versterkt door de constructie van het hellende dak. De hellingshoek kan per project worden aangepast om de gewenste hoeveelheid warmte en lichttoetreding te bereiken. Het helpt ook de woning in te delen in verschillende individuele en gezamenlijke leefruimtes, die kunnen worden aangepast aan behoeften, wensen en veranderingen in het gezinsleven. Routes door en rond Maison Air et Lumière zijn bijvoorbeeld zorgvuldig uitgedacht om tegemoet te komen aan mensen met beperkte mobiliteit.
 
Energiebesparing getest
Maison Air et Lumière is op dit moment geopend voor bezoekers, voordat het een jaar lang zal worden bewoond en gemonitoord. Tijdens deze periode worden geavanceerde systemen gebruikt om doorlopend het energieverbruik en binnenklimaat te controleren. De evaluatie biedt inzicht in de vraag of de visie van de VELUX Groep op het creëren van ideale woonomstandigheden in de praktijk kan worden toegepast. De resultaten zullen worden teruggekoppeld naar de bouwbranche om te helpen bij het ontwerpen van toekomstige CO2-neutrale woningen. De resultaten van de eerder geteste woningen zijn veelbelovend. De verwachtingen van Maison Air et Lumière zijn dus ook groot. "Wij geloven dat we een uitvoerbaar alternatief hebben gecreëerd voor toekomstige CO2-neutrale woningen die populair zullen zijn onder huiseigenaren. Gebaseerd op de ervaringen en de resultaten van de Model Home 2020 projecten die al in de testfase zitten, gaan we de discussie aan met bouwbedrijven en architecten”, aldus Kalis. “Hun feedback is de volgende stap richting het mogelijke gebruik van ons model in de toekomst.” 
-------------------------------------------------------------------------------- 
Over experiment 6: Maison Air et Lumière
Maison Air et Lumière is ontworpen door Nomade Architectes en ontwikkeld binnen een strategisch partnerschap met Cardonnel Ingénierie, E.T.H.A., Saint-Gobain, Aldes, Umicore, Somfy en Eternit. WindowMaster en Sonnenkraft leverde producten voor de woning.
 
Over Model Home 2020
Model Home 2020 is een experiment gestart door de VELUX Groep om een actieve bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van een nieuwe generatie duurzame gebouwen. Het is de VELUX visie op hoe toekomstige gebouwen zowel klimaatneutraal als comfortabele en aantrekkelijke plaatsen kunnen zijn om in te wonen, door gebruik te maken van daglicht en frisse lucht. Het project is volledig in overeenstemming met de volgende generatie ontwerpprincipes van Active House (www.activehouse.info). Het doel is om een evenwicht tussen energie-efficiëntie en een optimaal binnenklimaat te realiseren met een gebouw dat zich dynamisch aanpast aan zijn omgeving en toch klimaatneutraal is.
Het project bestaat uit zes experimenten. De twee experimenten in Denemarken werden gebouwd in een partnerschap tussen de VELUX Groep en VELFAC. Ieder van de Model Home projecten wordt uitgevoerd in nauwe samenwerking met locale en regionale partners, leveranciers, architecten, ingenieurs en onderzoekers.
 
Binnen de VELUX Groep, geloven we dat één experiment beter is dan duizend meningen van deskundigen. Ieder gebouw moet een weerspiegeling zijn en beantwoorden aan de verschillende klimatologische, culturele en architectonische voorwaarden van de landen waarin ze zijn gebouwd. De gebouwen worden na voltooiing 6 tot 12 maanden geopend voor belangstellenden en vervolgens verkocht. Iedere woning wordt samen met de nieuwe bewoners gemonitoord om te beoordelen hoe de woning onder werkelijke omstandigheden presteert. De gebouwen in Denemarken werden gebouwd in 2009, de woningen in Oostenrijk en Duitsland zijn in 2010/2011 opgeleverd en die in het Verenigd Koninkrijk in 2011. Kijk voor meer informatie en een virtuele toer door de woningen op: www.velux.nl/modelhome2020.


d