02
mei
2013
|
00:00
Europe/Amsterdam

Internationaal symposium pakt kwestie over hergebruik van bestaande gebouwen aan





Over twee weken komen meer dan 300 van ‘s werelds meest vooraanstaande daglichtexperts bijeen in Kopenhagen. Hun doel is om gezamenlijk de uitdaging aan te gaan om zonlicht te gebruiken om bestaande gebouwen te transformeren tot duurzame en gezonde gebouwen in de toekomst.
 
Volgens de gastheren van het VELUX Daylight Symposium is het nog nooit eerder zo belangrijk geweest om met een kritische blik naar onze toekomstige gebouwvoorraad te kijken als nu. Daarom hebben de organisatoren de elite op het gebied van daglichtonderzoek, -advies, -wetgeving, architectuur en bouwkunde uitgenodigd om dit met het thema "New eyes on existing buildings" tijdens het vijfde VELUX Daylight Symposium te bespreken.
 
"De gemiddelde Europeaan brengt 90 procent van zijn tijd door in gebouwen. Maar 30 procent van al deze gebouwen heeft een ongezond binnenklimaat met te weinig daglicht. Een situatie die kan leiden tot een slechte gezondheid en depressiegerelateerde symptomen voor de gebruikers van die gebouwen," vertelt Per Arnold Andersen, hoofd van het Knowledge Centre for Daylight, Energy and Indoor Climate binnen de VELUX Groep. Hij vervolgt: "Over 20 jaar zullen we nog steeds leven in de gebouwen waarin we vandaag de dag leven. We volgen op dit moment een zeer ongezond pad als het gaat om onze toekomstige gebouwenvoorraad, tenzij we hier iets aan gaan doen. En dat is precies waar we hopen dat het Daylight Symposium voor zal zorgen". Volgens het kenniscentrum van de VELUX Groep wordt iedereen, in min of meer elke uithoek van de wereld waaronder dus ook Nederland, met deze ernstige gevolgen geconfronteerd.
 
Per Arnold Andersen tijdens het VELUX Daylight Symposium in Lausanne in 2011.
 

Gezondheidsvoordelen met meer daglicht in gebouwen
Per Arnold Andersen staat niet alleen in deze trieste voorspelling. Volgens dr. Richard Hobday, auteur van ‘The Healing Sun: Sunlight and Health in the 21st Century’ en een vooraanstaand expert op het gebied van daglichtonderzoek, heeft daglicht een aantal voordelen voor de gezondheid die zijn verwaarloosd of zelfs helemaal vergeten zijn. "Medicijnresistente bacteriën, het influenzavirus en andere ziekteverwekkers vormen een toenemende bedreiging voor mensen in gebouwen. Daarom is het belangrijk om te onthouden dat daglicht kan beschermen tegen infecties en andere gezondheidsproblemen. Helaas is de trend om juist steeds minder licht binnen toe te laten in plaats van meer. Dit is, naar mijn mening, een belangrijk probleem voor de volksgezondheid," legt dr. Richard Hobday uit.
 
Richard Hobday is één van de meer dan 20 internationale deskundigen die zijn uitgenodigd om een presentatie te geven tijdens het VELUX Daylight Symposium in mei. Vanuit Nederland zal Hester Hellinga van Cauberg-Huygen Raadgevende Ingenieurs een presentatie geven. Zij is adviseur op het gebied van bouwfysica met een focus op daglicht. Later dit jaar zal zij haar promotieonderzoek verdedigen over de invloed van daglicht en uitzicht op het visueel comfort van werkplekken. 

Het volledige programma is beschikbaar op thedaylightsite.com


Behoefte aan meer aandacht voor daglicht
De noodzaak om daglicht in gebouwen te bespreken en het belang hiervan te benadrukken is een internationaal probleem, dat ook van toepassing is op Nederland. Volgens architect Daglicht & Binnenklimaat Marthijn Reekers van VELUX Nederland is één van de manieren waarop moet worden omgegaan met deze negatieve trend, de voordelen van daglicht te bevorderen richting Nederlandse huiseigenaren en wetgevers. "De meeste Nederlanders beseffen niet dat ze op een dagelijkse basis niet genoeg daglicht krijgen en dat dit ernstige gevolgen kan hebben voor hun algemene gezondheid en welzijn. Eén van de manieren om Nederlanders hiervan bewust te maken is door daglicht te promoten via campagnes en natuurlijk, door aanscherping van de eisen van daglichttoetreding in onze bouwregelgeving. Hoe we dit doen is misschien wel het meest belangrijke vraag die moet worden beantwoord tijdens het VELUX Daylight Symposium," aldus Reekers, die ook deel zal nemen aan het symposium.
 
Het vijfde VELUX Daylight Symposium vindt plaats op een fantastische locatie, de Royal Danish Academy of Fine Arts, School of Architecture in Kopenhagen, Denemarken op 15 en 16 mei 2013.
 
Over het VELUX Daylight Symposium
Het internationale VELUX Daylight Symposium wordt iedere twee jaar gehouden. Met het symposium wil de VELUX Groep de dialoog over de kwaliteit van daglicht en binnenklimaat in gebouwen tussen professionals in theorie en praktijk stimuleren. Het evenement legt een link tussen de academische onderzoekswereld, de praktijk van de bouwindustrie en de gebruikers van een gebouw. Na eerdere edities in Boedapest, Bilbao, Rotterdam en Lausanne vindt het symposium dit keer plaats in de Royal Danish Academy of Fine Arts, School of Architecture in Kopenhagen, Denemarken. De school, opgericht in 1754, is één van de oudste architectuuropleidingen in de wereld. Gedurende twee dagen zal het symposium wetenschappelijke updates verzorgen over kansen en uitdagingen die door daglicht geboden worden in het hergebruik van bestaande gebouwen en stedelijke structuren. Lees meer op thedaylightsite.com.




d