26
maart
2014
|
00:00
Europe/Amsterdam

Investeringen in de toekomst versterken positie van de VELUX Groep

Jaarcijfers VKR Holding 2013 gepresenteerd

?De kerncijferszijn met bijna 5% gestegen. Winstgevendheid is goed, hoewel beïnvloed door aanzienlijkeinvesteringen in productontwikkeling, die aansluiten op de aankomende nieuwbouweisen.Met de introductie van een nieuwe productcategorie wordt een nieuw marktsegmentbewerkt. Dat staat te lezen in het jaarverslag van de VELUX Groep, producentvan dakramen, die klaar is om optimaal te profiteren van de economische opleving.

VELUX Groep 280px.jpg 2013 was een jaar met bevredigende winst- of verliescijfers voor de VELUX Groep. Met 10.000 medewerkers vertegenwoordigd de VELUX Groep een groot gedeelte van de 14.000 medewerkers die werkzaam zijn bij de VKR Holding. De VELUX Groep publiceert zelf geen geconsolideerde jaarrekening, maar de cijfers worden als een belangrijk onderdeel meegenomen in de jaarrekeningen van de VKR Holding. Zij rapporteerde een EBITDA van 179 miljoen euro bij een omzet van 2.200 miljoen euro. De Europese kernmarkten Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk zorgen nog altijd voor het grootste deel van de omzet van de VELUX Groep. Buiten Europa boekte vooral de Amerikaanse markt in 2013 vooruitgang. Dit komt voor een deel doordat de Groep haar volledige productprogramma heeft geoptimaliseerd, wat door klanten goed is ontvangen. Nu is Europa aan de beurt. 
 

 

VELUX Groep sterker uit 2013
"In het begin van de recessie hebben we besloten om veel te investeren in innovatie. We hebben de grootste investeringen in de geschiedenis van onze groep gedaan en we bieden nu een volledig geoptimaliseerd assortiment van dakramen aan, die aansluiten op de aankomende nieuwbouweisen. Tegelijkertijd hebben we een geheel nieuwe productcategorie geïntroduceerd bedoeld voor commerciële gebouwen en instellingen", vertelt CEO van de VELUX Groep, Jørgen Tang-Jensen.
 
Hij is optimistisch over 2014. Dit optimisme komt onder andere doordat de nieuwe energie-efficiënte dakramen door klanten zeer warm zijn onthaald. ”Onze nieuwe generatie dakramen heeft in verschillende landen prijzen ontvangen. Wij zijn blij met deze ontvangst", zegt Tang-Jensen en vervolgt: "De investeringen van de afgelopen jaren helpen onze positie als marktleider verstevigen.

Hierdoor zullen we vanuit een krachtige positie te werk gaan wanneer de markt het dieptepunt achter de rug heeft. We verwachten dat dit in 2014 of het volgende jaar zal gebeuren. En de weergoden zijn ons tot op heden ook gunstig gezind, wat tot uiting komt in de verkoopcijfers van de eerste maanden." 
VKR Holding A/S financiële kerncijfers
De VELUX Groep is eigendom van de VKRHolding A/S. In 2013 bedroeg de omzet 2.200 miljoen euro en de EBITDA 179miljoen euro. Door het afstoten van een aantal bedrijven die niet bijdroegenaan de kernactiviteiten, noteerde de VKR Holding een daling van 3% in omzet tenopzichte van het voorgaande jaar. Maar als rekening wordt gehouden met deze desinvesteringen, is de omzet verbeterd.Dit is vooral gedreven door de bijna 5% groei die de VELUX Groep noteerde. 
 
Kerncijfers (EURm)
2013
2012
Omzet
€ 2,200.9
€ 2,283.0
Winst voor rente, belasting en amortisatie (EBITDA)
€ 179.0
€ 205.9
Rendement op geïnvesteerd vermogen
14.5%
16.5%
Vrije kasstroom na belasting
€ 278.4
€ 32.8
Netto resultaat na belastingen
€ 105.7
€ 151.7
Aantal werknemers
14.519
15.130
 
Over de VELUX GroepDe VELUX Groep zorgt al meer dan 70 jaar voor een aangenamere leefomgeving onder het dak. Het productprogramma biedt daglichtoplossingen voor hellende en platte daken, zoals dakramen, daglichtsystemen, lichtkoepels en modulaire lichtstraten. Daarnaast bestaat het assortiment uit vele typen raamdecoratie, zonweringen, rolluiken en op afstand bedienbare producten aangestuurd door zonne-energie. De VELUX Groep heeft productievestigingen in elf landen, verkoopmaatschappijen in bijna veertig landen en is wereldwijd één van de sterkste merken in de bouwmaterialenbranche. VELUX Nederland B.V. is een volledig autonome dochteronderneming van de VELUX Groep welke onderdeel is van de VKR Holding A/S. Meer informatie: www.velux.nl/cr13
 
Over de VKR HoldingDe VKR Holding is een holding-en investeringsmaatschappij met bedrijven in vier zakelijke gebieden. Doelstelling van de VKR Holding is om waarde te creëren door middel van investeringen en door het bezit van bedrijven die zorgen voor daglicht, frisse lucht en een beter (binnen)milieu in het dagelijks leven van mensen. De VKR Holding is eigenaar van bedrijven op het gebied van dakramen & lichtstraten, verticale ramen, thermische zonne-energie en ventilatie & binnenklimaat, die in totaal ongeveer 14.000 mensen in dienst hebben in meer dan 40 landen. De VKR Holding is in handen van een stichting en door familie, waarvan de VILLUM FOUNDATION de belangrijkste aandeelhouder is.?

d