03
februari
2014
|
00:00
Europe/Amsterdam

Jury International VELUX Award 2014 bekendgemaakt

Architectuurstudenten hebben nog één maand om zich in te schrijven

Ook voor de zesde editie van de InternationalVELUX Award voor architectuurstudenten is het gelukt een jury samen te stellen van internationaalgerenommeerde architecten. De jury heeft de afgelopen tien jaar zeer prominentbijgedragen aan het succes van de Award. Aan hen de moeilijke taak een keuze temaken uit honderden inzendingen van studenten uit de hele wereld. De jurybestaat dit keer uit Craig Dykers, Róisín Heneghan, Magda Mostafa, CatherineSlessor en Per Arnold Andersen. De winnaars worden najaar2014 bekendgemaakt en beloond met 30.000 euro aan prijzengeld.
 
De International VELUX Award 2014(IVA ’14) daagt ook dit jaar architectuurstudenten uit om onder het thema ‘Light ofTomorrow’ daglicht als bouwsteen in het ontwerpproces teverkennen. De jury is samengesteld in samenwerking met de InternationalUnion of Architects (UIA) en bestaat uit mensen met verschillendeachtergronden. Hun professionele ervaring reikt van design, doceren, journalistiektot internationaal gerenommeerde architectuur.
 
Jury van wereldklasse
De jury bestaande uit CraigDykers uit de Verenigde Staten, Róisín Heneghan uit Ierland, Magda Mostafa uitEgypte en Catherine Slessor uit het Verenigd Koninkrijk en Per Arnold Andersenuit Denemarken, die namens de VELUX Groep in de jury plaatsneemt, staat vooreen uitdagende, maar belangrijke taak. De eerdere Awards hebben reeds de innovatieveen conceptuele denkwijze bewezen van de toekomstige generatie architecten.
 
Jury IVA 2014 560px.jpg 
“De juryleden hebben erg veelzin om de ingediende projecten te beoordelen en te ervaren hoe de InternationalVELUX Award zich de afgelopen tien jaar heeft ontwikkeld,” vertelt Per ArnoldAndersen, hoofd van het Knowledge Centre forDaylight, Energy and Indoor Climate van de VELUX Groep. Volgens Craig Dykers, die in 2004 al eens eerder in de IVAjury plaatsnam, is het belangrijkste aspect van de IVA misschien wel dat deze stimuleertom prikkelende vraagstukken aan te snijden en dat deze bekeken worden door deogen van de studenten en hun docenten in plaats van door de professional.
 
Inschrijven kan nog één maand
Tot 3 maart 2014 is het voor studentenmogelijk zich online in te schrijven. De deadline voor het indienen van de projectenis 2 mei 2014. Meer informatie over registratie en deelname zijn beschikbaar opiva.velux.com. Studenten kunnen op de hoogte blijven van alleontwikkelingen via www.facebook.com/InternationalVELUXaward.
 
Over de IVA 2014 jury
Craig Dykers is één van deoprichters van Snøhetta en werkt onder andere aan de bibliotheek van Alexandriëin Egypte en het National September 11 Memorial Museum Pavilion in het World Trade Center. Hij was eerder IVAjurylid in 2004.
 
De Ierse architect RóisínHeneghan is één van de oprichters van Heneghan Peng Architects en is hetbekendst voor het winnen van 's werelds grootste architectuurwedstrijd voor TheGrand Egyptian Museum in 2003. Hij houdt zich vandaag de dag wereldwijd bezig met verschillendegrote projecten. Hij was in 2006 al eerder IVA jurylid.
 
Magda Mostafa is universitairhoofddocent aan de Amerikaanse Universiteit in Caïro en is momenteel werkzaambij Progressive Architects in Caïro. Daarnaast heeft ze in diverse internationalejury's de UIA vertegenwoordigd. Met een sterke achtergrond in het onderwijs wasMagda Mostafa juryvoorzitter van de IVA in 2010.
 
Nieuw in de jury is CatherineSlessor, redacteur van Architectural Review. Zij is een gerenommeerd architectuurcriticus en heeft drie keer de International Building Press award for Architectural Journalists of theYear gewonnen.
 
Per Arnold Andersenvertegenwoordigt de VELUX Groep in de jury. Als architect is hij één van debelangrijkste drijvende krachten achter de International VELUX Award voor architectuurstudentensinds het begin in 2003.


d