De Meern,
08
december
2010
|
00:00
Europe/Amsterdam

Kamagurka exposeert in VELUX Daglicht Advies Centrum

Vlaamse absurdist maakt ‘Dakraamkunst’

De Meern, 8 december 2010. De Vlaamse absurdist en cartoonist Luc Zeebroek, alias Kamagurka, heeft zich laten inspireren door een nieuwe kunststroming: ‘Dakraamkunst’. In schilderijen verwerkt hij dakramen om een andere kijk op de wereld te geven. Kamagurka: “Een schilderij is eigenlijk een venster op de wereld. Ik wil kijken wat er gebeurd als ik in dat venster een dakraam steek.” De schilderijen met als titel ‘Dakraamkunst’ zijn geïnspireerd doordat hij in zijn eigen atelier dagelijks werkt onder het daglicht dat door VELUX dakramen binnenkomt. Datzelfde daglicht is nu op een kunstzinnige manier verwerkt in zijn schilderijen. De expositie van deze ‘Dakraamkunst” schilderijen is tot 31 januari 2011 te bewonderen in het Daglicht Advies Centrum van VELUX Nederland in De Meern.

“Voor de grap heb ik in een schilderij eens een dakraam geschilderd. Zomaar, omdat het idee in me opkwam. Een venster plaatsen op een plek waar je het niet verwacht, levert verassende schilderijen op,” aldus Kamagurka. “Dakramen geven me de mogelijkheid om te spelen met één van de essentiële elementen van de schilderkunst. Je hebt licht nodig in je werk op het doek, anders komen de kleuren niet tot hun recht. De dakramen in mijn schilderijen zijn een hedendaagse manier om naar licht te kijken.”

Daglicht zorgt voor nuances
Niet alleen in zijn schilderijen is licht van belang. Licht is ook belangrijk om zijn schilderwerk te kunnen zien. Daarom werkt hij het liefst bij daglicht: “In mijn zolderatelier heb ik verschillende VELUX dakramen zodat ik in het daglicht kan werken. Met daglicht kun je alle nuances van kleuren en vormen zien. Daarom vind ik het in de winter lastiger schilderen, omdat er minder daglicht is. Met kunstlicht wordt het geheel zeer vlak en mis je veel.” Ook bij exposities van zijn werk is goede belichting van toegevoegde waarde. “Het Daglicht Advies Centrum van VELUX Nederland is daarom een mooie ruimte om te exposeren, want het heeft goed licht. Dat komt volgens mij door de combinatie van een hoge ruimte met het daglicht dat van boven komt.”

Over Kamagurka
Kamagurka is in Nederland vooral bekend als cartoonist voor NRC Handelsblad en door zijn televisieshows samen met Herr Seele. Met exposities in binnen- en buitenlandse galeries, publicaties in nationale en internationale media en verschillende andere projecten op zijn palmares, mag Kamagurka ook een van de bekendste hedendaagse Belgische kunstenaars genoemd worden. De laatste jaren is hij zich in zijn eigen originele stijl aan het specialiseren in de schilderkunst. Door gebruik het maken van het daglicht in zijn nieuwe stroming volgt hij het voorbeeld van de zeventiende-eeuwse Hollandse Meesters en de schilders van de Haagse School die het Hollandse licht al gebruikte bij hun schilderkunst. Zij zagen licht en lucht al als de grote tovenaars. Meer informatie: www.kamagurka.eu.

Over de VELUX Groep
De VELUX Groep zorgt voor een aangenamere leefomgeving onder het dak door deze te voorzien van daglicht en frisse lucht. Naast een ruim aanbod van dakramen en daglichtsystemen voor hellende daken biedt het VELUX productprogramma oplossingen voor platte daken. Het assortiment van de Groep bestaat bovendien uit vele typen raamdecoratie, buitenzonweringen, rolluiken, op afstand bedienbare intelligente producten, producten aangestuurd door zonne-energie en zonnecollectoren. De VELUX Groep investeert uitgebreid in producten die bij een bijdrage kunnen leveren aan het terugdringen van het energieverbruik in gebouwen. In zes modelwoningen in het Model Home 2020 project wordt concreet getoond hoe gebouwen energieneutraal en energieproducerend kunnen worden gebouwd met gebruik van daglicht en behoud van een comfortabel binnenklimaat. De opgebouwde kennis uit het project wordt vertaald naar visualisatietools.

De VELUX Groep bezit productievestigingen in elf landen, verkoopmaatschappijen in bijna veertig landen en is één van de sterkste merken in de wereldwijde sector bouwmaterialen. VELUX Nederland B.V. is een volledig autonome dochteronderneming van de VELUX Groep, onderdeel van de VKR Holding A/S. Kijk voor meer informatie op www.velux.nl.