De Meern,
04
juni
2015
|
15:36
Europe/Amsterdam

Laat bij het ontwerpen van een woning de zon binnen: daglicht regelt uw biologische klok

Wanneer we nieuwe gebouwen ontwerpen moeten we meer rekening houden met de natuur en zorgen dat natuurlijk licht onze kamers binnen kan komen, dat zei Myriam Aries, Universitair Docent Building Physics/Lighting aan de Technische Universiteit in Eindhoven tijdens de Circadian House workshop van de VELUX Groep op de Healthy Buildings conferentie in Eindhoven.

Helder ochtendlicht dat door een raam van de slaapkamer op het oosten binnenkomt laat ons weten dat de dag begonnen is. Het vertelt ons lichaam: wordt wakker en ga aan de slag! Het rode licht van de zonsondergang dat we zien door de ramen van de op het westen gelegen woonkamer, bereidt ons lichaam voor om te gaan vertragen en naar bed te gaan.

"Onze interne biologische klok wordt door het licht bepaald. In een gebouw dat is ontworpen met onze gezondheid in het achterhoofd, zijn de kamers zo ingedeeld dat zij het dagelijkse ritme van het daglicht kunnen volgen. De kamers waarin we wakker worden, ontbijten en ’s ochtends tijd doorbrengen zouden daarom op het oosten gericht moeten zijn en kamers waar we ontspannen na het werk zouden op het westen georiënteerd moeten zijn",
aldus Myriam Aries, specialist in onze behoeften aan daglicht in gebouwen.

Als assistent-professor aan de faculteit Bouwkunde, werkzaam in de groep verantwoordelijk voor verlichting, heeft ze volledig inzicht in de menselijke behoefte aan licht en een enorme hoeveelheid kennis van zowel daglicht als kunstmatig licht.

"Het is van cruciaal belang voor ons algemene welzijn dat de balans van het licht juist is. Het is de primaire bron voor de controle van onze lichamelijke ritmes. Als het lichaam de stimulans van de natuurlijke ritmes van licht en duisternis niet ontvangt, raakt onze biologische klok verstoord. Dat kan er toe leiden dat je slecht slaapt en dat kan vervolgens overdag weer zorgen voor minder energie en interesse om iets nuttigs en actiefs te doen," 

Circadian House workshop
Samen met onderzoekers van de Universiteit van Cambridge, Oxford Brooks University en anderen, was Myriam Aries één van de belangrijkste sprekers tijdens de workshop 'Supporting biorhythm met de Circadian House concept'. De workshop, georganiseerd door de binnenklimaat deskundigen van de VELUX Groep, werd op 19 mei gehouden in het kader van de Healthy Buildings 2015 conferentie in Eindhoven. Alle onderzoekers deelden hun ideeën over waar architecten, en anderen die een rol spelen bij het ontwerpen van nieuwe gebouwen, rekening mee zouden moeten houden om de gezondheid en het welzijn van mensen in gebouwen te verbeteren.

Eén van de belangrijkste boodschappen van Aries was dat het essentieel is om ramen op zodanige wijze te positioneren dat ze de kamers die ze dienen op de juiste manier verlichten. We hebben daglicht nodig voor meer dan alleen zien en de krant lezen. We moeten de veranderende cyclus van natuurlijk licht voelen om onze circadiaanse ritmes te behouden.

"Onze behoefte aan licht valt in twee categorieën; de visuele behoefte en de niet-visuele behoefte. De visuele noodzaak voor zicht is om bijvoorbeeld te kunnen lezen of schrijven; de niet-visuele behoefte is wat ons lichaam nodig heeft om alert te blijven en onze biologische ritmes te behouden, zoals ons slaap-waakritme”.

Een gezond gebouw is er een die onze behoefte aan licht respecteert
Myriam Aries is ervan overtuigd dat een gezond gebouw er één is met kamers die zowel visuele als niet-visuele behoeften vervullen. Haar algemene indruk is dat er gelukkig veel architecten zijn die nieuwsgierig en geïnteresseerd zijn om meer te weten over het belang van licht. Maar, helaas, ze heeft ook geconstateerd dat er veel te veel obstakels in de weg staan.

"Ik sprak onlangs een architect die zeer enthousiast is om een gezond binnenklimaat prioriteit te geven en goede lichtcondities wil creëren. Maar dat werd anders toen het als een bedreiging werd gezien voor andere problemen, zoals energie en geld. En plotseling was het minder belangrijk", 

Haar idee dat het ritme van de natuur binnen moeten worden gehaald om ons te helpen gezond te blijven werd tijdens de workshop enthousiast gesteund door haar collega's. Eén van hen was Koen Steemers, Professor in Sustainable Design and Architecture aan de Universiteit van Cambridge.

"Gebouwontwerpen zouden veel meer in harmonie met de natuur moeten zijn. We moeten doen wat we kunnen om de natuur in onze huizen en kantoren te brengen, zodat we het bijna kunnen aanraken. We moeten ook meer groene gebieden creëren in onze leefgebieden, variërend van openbare parken tot aan groeiende planten op balkons, om ons aan te moedigen om meer tijd buitenshuis door te brengen",  
aldus Koen Steemers.
Meer informatie:

Myriam Aries, dr.ir. MBC, Technische Universiteit Eindhoven, Department of the Built Environment
http://www.tue.nl/en/university/departments/built-environment/the-department-of-the-built-environment/staff/detail/ep/e/d/ep-uid/19981890/ep-tab/4/

Koen Steemers, Universiteit van Cambridge, http://www.arct.cam.ac.uk/people/kas11@cam.ac.uk

Healthy Buildings 2015: http://healthybuildings.com/

 

Feiten:

Het Circadiaans ritme verwijst naar de 24-uurs biologische ritme en slaap-waak cyclus.

Een Circadiane House is een woning die de gezondheid bevordert door de circadiaanse ritmes van de bewoners te synchroniseren met de 24-uurs dag-nacht cyclus en de seizoensgebonden veranderingen van de daglengte.

De Circadiane House principes verwijzen naar een integrale visie voor de manier waarop gebouwen moeten worden ontworpen om onze gezondheid en welzijn te bevorderen. Als alle 10 algemene principes, in 2013 bepaald door 28 vooraanstaande wetenschappers en binnenklimaat experts, waaronder Myriam Aries, Koen Steemers en Fergus Nicol, worden gevolgd, zou het mogelijk zijn om het doel te bereiken en een Circadian House te creëren die onze verschillende biologische behoeften en 24-uurs biologische ritme ondersteunt.

Lees meer over de Circadiane House beginselen: http://thedaylightsite.com/circadian-house-principles-and-guidelines-for-healthy-homes/

 

Over VELUX Nederland
Al meer dan 70 jaar creëert de VELUX Groep wereldwijd een betere leefomgeving voor mensen door te zorgen voor daglicht en frisse lucht door het dak. Ons productprogramma biedt daglichtoplossingen voor hellende en platte daken, zoals dakramen, lichtkoepels en modulaire lichtstraten. Daarnaast bestaat het assortiment uit vele typen raamdecoratie, zonwering, rolluiken, installatieoplossingen en intelligente bedieningssystemen. Deze producten helpen bij het creëren van een gezond en duurzaam binnenklimaat om in te werken, wonen of leren. Hieraan werken we met ongeveer 10.000 medewerkers in verkoopmaatschappijen en productievestigingen in meer dan veertig landen. VELUX Nederland B.V. is een volledig autonome dochteronderneming van de VELUX Groep, die onderdeel is van de VKR Holding A/S, een naamloze vennootschap volledig in handen van stichtingen en familie. Kijk voor meer informatie op: www.velux.nl.