21
juni
2012
|
00:00
Europe/Amsterdam

Langste dag van het jaar ook gezondste dag van het jaar



In een groot deel van de wereld is 21 juni de langste dag van het jaar. Naast de dag met de meeste uren daglicht, kan deze dag ook heel goed worden gezien als de gezondste dag van het jaar. Want meer daglicht en frisse lucht versterkt ons afweersysteem waardoor we minder vatbaar zijn voor ziekten. Een ruimte in huis of op kantoor is volgens het Bouwbesluit alleen een verblijfsruimte als er sprake is van voldoende daglichttoetreding. In het vernieuwde Bouwbesluit is een nieuwe methode opgenomen om de hoeveelheid daglicht door dakramen, erkers en dakkapellen te berekenen. Ook daglicht door dakramen kan hierdoor worden meegenomen als volwaardige daglichttoetreding. Het Bouwbesluit sluit daardoor beter aan op de praktijk. Zolders worden regelmatig gebruikt als woon- of slaapruimte. Voldoende daglicht en frisse lucht in die ruimte is dan van groot belang en essentieel voor de gezondheid.
 
Een verblijfsruimte moet volgens het Bouwbesluit 2.60 meter hoog zijn. Zolders voldoen hier vaak niet aan en worden in het ontwerp daarom als onbenoemde ruimte genoteerd. Door de situatie op de woningmarkt worden steeds meer zolders in gebruik genomen als woon- of slaapruimte. Daglicht en frisse lucht is dan van groot belang en essentieel voor de gezondheid. “Daglicht regelt het biologische systeem van bewoners: het slaap- en waakritme en bepaalde hormoonniveaus. De aanpassing van de daglichtnorm in het Bouwbesluit zorgt ervoor dat deze nu beter aansluit op praktijksituaties. Dankzij de nieuwe rekenmethode kan de zolder nu wel worden meegenomen in de berekeningen en kan aantoonbaar worden gemaakt of deze een goede daglichttoetreding heeft of niet. Dit biedt enorme kansen om veel daglicht binnen te laten wanneer bijvoorbeeld zolders met dakramen worden ontworpen,” aldus Truus de Bruin, voorzitter van de daglichtcommissie en Universitair Hoofddocent Bouwfysica aan de TU Delft. “Gelukkig zijn er steeds meer tools voorhanden, zoals de VELUX Daylight Visualizer, waarmee al in een vroeg stadium van het ontwerpproces de daglichtprestaties van een gebouw kunnen worden bepaald.”
 
 
Minimale normen, maximaal benutten
Toch gaat het in het vernieuwde Bouwbesluit nog steeds om minimale daglichtcondities. “Het Bouwbesluit schrijft een minimale hoeveelheid daglichtoppervlakte in een woning voor van 10% van de vloeroppervlakte. Volgens ons had dit best wat meer mogen zijn. Daglicht zorgt voor een prettig en gezond binnenklimaat en bespaart flink op de energierekening. In de winter en het voor- en najaar vervangen de warmte en het licht van de zon de centraleverwarming en het kunstlicht. De extra warmte die je met dakramen in de zomer in huis haalt, kun je opvangen met goede buitenzonwering. De winst van goede daglichttoetreding over het hele jaar weegt zonder twijfel zwaarder dan welk nadeel ook. En helemaal op de langste dag van het jaar,” aldus De Bruin.
 
Ouderen meer daglicht nodig
Hogere daglichtnormen komen met name voor wanneer er voor specifieke doelgroepen gebouwd wordt. Ouderenwoningen en woonzorgfuncties zijn een goed voorbeeld. Met de jaren wordt daglicht belangrijker voor je welbehagen en woonplezier. De Bruin: “Het is niet makkelijk te aanvaarden dat je ouder wordt. Een goede hoeveelheid daglicht kan mensen helpen prettiger in het leven te staan. Maar ook voor jongeren geldt dat daglicht en frisse lucht ons afweersysteem versterkt, waardoor we minder vatbaar zijn voor ziekten.”
 
Per Arnold Andersen van het Daylight Knowledge Centre van de VELUX Groep legt uit hoe daglicht en natuurlijke ventilatie van invloed zijn op onze algemene gezondheid en stemming. 
 Bekijk hier de video 




d