De Meern,
21
augustus
2019
|
08:00
Europe/Amsterdam

Last van de warmte? Zo houd je je huis koel!

Samenvatting

Er gaat niets boven het opstaan op een heldere, warme ochtend. De vogels fluiten en de zon schijnt door het raam. Het duurt echter niet lang voordat de gordijnen dicht moeten, want met aanhoudende hoge zomertemperaturen kan ook de temperatuur in huis onprettig worden. Naast klimaatveranderingen spelen ook energiebesparende maatregelingen zoals de goede isolatie van woningen hierbij een belangrijke rol. Zonwering kan dan helpen directe zonnewarmte tegen te houden.

Als de warmte in huis hangt, kan het moeilijk zijn om de slaap te vatten. Het resultaat? Lange, warme en klamme nachten, zwetend en woelend in bed of misschien zelfs dolen door het huis, waardoor je wellicht niet aan je 6 à 8 uur slapen komt. We weten allemaal dat goed slapen essentieel is voor onze gezondheid en daarom is het van belang om maatregelen te treffen tegen de opwarming van je huis. De afgelopen weken waren de mobiele energie slurpende airco’s dan ook niet aan te slepen en vaak zelfs uitverkocht. Het toepassen van deze apparaten druist echter in tegen alle maatregelen die we nemen om ons energieverbruik juist te verlagen en de uitstoot van CO2 te verminderen. Maar wat is dan wel het antwoord?

"Als je de temperatuur in huis aangenaam wilt houden, dan is het belangrijk om tijdens warme dagen ramen en deuren gesloten te houden en de zon tegen te houden voordat deze het glas van het raam bereikt. Het effectiefste is het dan om externe zonwering toe te passen. Gewoon een gordijn dicht doen is niet voldoende," vertelt Jolanda de Gooijer, Product Groep Manager bij daglichtspecialist VELUX.

Energiezuinige en milieuvriendelijke oplossing

Door een buitenzonwering of rolluik overdag gesloten te houden blijft de directe zonnewarmte buiten. Wanneer de lucht ‘s avonds afkoelt doe je de zonwering weer naar boven en laat je het huis doorluchten. Warme lucht stijgt omhoog en daarom werkt een dakraam erg effectief om gedurende de nacht de warmte uit de woning te verdrijven door het binnenlaten van koelere zomernachtlucht. “VELUX rolluiken houden overdag wel 87% van de zonnewarmte tegen. En door ’s avonds ramen op de begane grond en dakramen op zolder tegen elkaar open te zetten, laat je koele lucht binnenkomen en trekt de warme lucht op een natuurlijke manier door het dakraam weer naar buiten. Zo voorkom je overdag overhitting en zorg je ’s avonds dat je woning afkoelt naar een acceptabel niveau,” vervolgt De Gooijer.

Automatische natuurlijke koeling

Om helemaal geen omkijken te hebben naar het klimaat binnenshuis kun je dit ook automatisch laten regelen. Het VELUX ACTIVE systeem kan worden gekoppeld aan je elektrische VELUX dakraam of rolluik waardoor deze automatisch open of dicht gaat wanneer de sensoren dat aangeven. “VELUX ACTIVE kan geheel zelfstandig denken én handelen. Slimme klimaatsensoren monitoren de temperatuur, luchtvochtigheid en CO2-concentratie in huis en instrueren het systeem aan de hand van lokale weersverwachtingen om de dakramen en rolluiken te openen of te sluiten zonder jouw tussenkomst. Maar je kunt ook altijd zelf opdrachten blijven geven via je smartphone of tablet zodat de controle altijd bij jou blijft liggen,” aldus De Gooijer. De meerprijs van een elektrische bediening is nagenoeg gelijk aan de prijs van een mobiele airco, met als voordeel dat dit systeem het hele jaar door zorgt voor extra gemak en comfort en geen of nauwelijks elektriciteit verbruikt.

Kijk voor meer informatie op: velux.nl/warmtewering 

Over VELUX Nederland

Al 78 jaar creëert de VELUX Groep wereldwijd een betere leefomgeving voor mensen door te zorgen voor optimaal daglicht en frisse lucht door het dak. Ons productprogramma biedt daglichtoplossingen voor hellende en platte daken, zoals dakramen, lichtkoepels en modulaire lichtstraten. Daarnaast bestaat ons assortiment uit vele typen raamdecoratie, zonwering, rolluiken, installatieoplossingen en intelligente bedieningssystemen. Al deze producten helpen bij het creëren van een gezond en duurzaam binnenklimaat om in te werken, wonen, leren of recreëren. Hieraan werken we wereldwijd met ongeveer 11.000 medewerkers in verkoop- en productiemaatschappijen in meer dan 40 landen. VELUX Nederland B.V. is een volledig autonome dochteronderneming van de VELUX Groep, die onderdeel is van de VKR Holding A/S, een naamloze vennootschap volledig in handen van non-profit stichtingen (de VELUX FOUNDATIONS) en familie. In 2018 had de VKR Holding een totale omzet van 2,6 miljard euro en de VELUX FOUNDATIONS keerden voor 118 miljoen euro aan liefdadigheidsdonaties uit. Kijk voor meer informatie op: www.velux.nl.