De Meern,
17
oktober
2017
|
08:00
Europe/Amsterdam

Levenslessen uit Indonesië: "We moeten met minder gelukkig kunnen zijn"

In gesprek met Mahmoud Hamdaoui over de Stiho Bouwreis 2017

Samenvatting

Mahmoud Hamdaoui, technisch specialist en trainer bij VELUX Nederland greep dit najaar zijn kans toen hij namens zijn werkgever mee kon met de met de Stiho Bouwreis, een jaarlijks initiatief van de Stiho Groep. Samen met zo’n 19 andere vrijwilligers zette hij zich in de Indonesische stad Yogyakarta een week lang in voor de bouw van huizen die tot stand komen in samenwerking met Habitat for Humanity. Het werd een ervaring die Hamdaoui nooit meer zal vergeten. 

Drie huizen voor drie gezinnen
Samen met zo’n twintig vrijwilligers en lokale aannemers werkte Hamdaoui een week lang aan drie huizen voor drie gezinnen, waarvan de toekomstige bewoners zelf ook mee hielpen.

Met weinig gelukkig kunnen zijn, dat is de belangrijkste les die Hamdaoui meeneemt van zijn reis. Gevraagd naar een voorbeeld noemt hij de bal die zijn reisgroep uit Nederland had meegebracht. De kinderen ter plaatse ontvingen hem als een geschenk uit de hemel. Na schooltijd hingen ze rond op de bouwplaats en speelden ze hier uren mee.

Weinig hebben, alles delen
“In Nederland klagen we veel en snel, bijvoorbeeld als we nog maar een keer op vakantie kunnen in plaats van twee. We zitten in een soort molen. Daardoor zien we de waarde van de meest basale zaken niet meer; een woning, voedsel, zekerheid. De mensen die wij in Indonesië ontmoetten, hadden nauwelijks iets maar deelden alles. Ik werd daardoor compleet gereset.”

Ook het contact met mede-vrijwilligers was voor Hamdaoui speciaal. “Het is gek hoe je tijdens zo’n project binnen 24 uur een hechte groep wordt. Met vrijwel iedereen krijg je een speciale band. Het moment van afscheid nemen vond ik moeilijk. Het besef dat ik die mensen waarschijnlijk nooit meer zou zien, viel me zwaar.”

Het betrekken van toekomstige bewoners bij de bouw is voor Hamdaoui reden om de Stiho Bouwreis in de toekomst te blijven promoten. Hij prijst het feit dat de bouwkosten voor de helft worden gefinancierd met mikrokrediet. “Met dit project leren mensen ter plaatse om op eigen benen te staan. De huizen die je bouwt zijn een vervolgstap voor de rest van hun leven.”

Met dit project leren mensen ter plaatse om op eigen benen te staan. De huizen die je bouwt zijn een vervolgstap voor de rest van hun leven.
Mahmoud Hamdaoui

Over de Stiho Bouwreis
Tijdens de jaarlijkse Stiho Bouwreis bouwen medewerkers, klanten en leveranciers van de Stiho Groep (groothandel in bouwmaterialen) nieuwe woningen in arme delen van de wereld. Deelnemers steken in één week tijd de handen uit de mouwen samen met de toekomstige bewoners. In de afgelopen vijftien jaar is de Stiho Groep actief geweest in tien landen, waaronder Guatamala, Malawi, Le Soto, Cambodja, Filippijnen, Indonesië en India. Maar liefst 1277 deelnemers deden in totaal mee; sponsoren doneerden in totaal € 1.714.871. De bouwreis wordt in samenwerking met Habitat for Humanity georganiseerd.

Hamdaoui’s reis en donatie werden volledig door VELUX Nederland gesponsord. Daarnaast haalde hij zelf ook nog eens een flink bedrag op gedoneerd door familie, vrienden en collega’s.

Over VELUX Nederland

Al meer dan 75 jaar creëert de VELUX Groep wereldwijd een betere leefomgeving voor mensen door te zorgen voor optimaal daglicht en frisse lucht door het dak. Ons productprogramma biedt daglichtoplossingen voor hellende en platte daken, zoals dakramen, lichtkoepels en modulaire lichtstraten. Daarnaast bestaat ons assortiment uit vele typen raamdecoratie, zonwering, rolluiken, installatieoplossingen en intelligente bedieningssystemen. Al deze producten helpen bij het creëren van een gezond en duurzaam binnenklimaat om in te werken, wonen of leren. Hieraan werken we wereldwijd met ongeveer 9.500 medewerkers in verkoop- en productie maatschappijen in meer dan veertig landen. VELUX Nederland B.V. is een volledig autonome dochteronderneming van de VELUX Groep, die onderdeel is van de VKR Holding A/S, een naamloze vennootschap volledig in handen van non-profit stichtingen (de VELUX FOUNDATIONS) en familie. In 2016 had de VKR Holding een totale omzet van 2,4 miljard en de VELUX FOUNDATIONS keerde voor 155 miljoen aan liefdadigheidsdonaties uit.Kijk voor meer informatie op: www.velux.nl.