De Meern,
23
maart
2023
|
13:56
Europe/Amsterdam

Meer dan twee derde van de Nederlanders behoefte aan energie-efficiëntere woning

1.
  • Uit nieuw onderzoek van VELUX, 's werelds grootste dakraamfabrikant, blijkt dat twee op de vijf Nederlanders (41%) vinden dat Nederlandse woningen onvoldoende bestand zijn tegen extreme kou of hitte.
  • Nederlanders noemen verschillende redenen die een comfortabel gevoel thuis in de weg staan bij extreme hitte: 62% zegt niet te kunnen slapen en 30% zegt dat het een negatief effect heeft op hun stemming. In het geval van extreme kou, geven Nederlanders aan dat met name de energiekosten (69%) en het gebrek aan isolatie (44%) ervoor zorgen dat zij zich minder comfortabel voelen in huis.
  • Twee derde van de Nederlanders wenst dat hun woning energie-efficiënter is, waarbij 34% aangeeft niet te weten hoe zij hun woning efficiënt opwarmen. Voor een vergelijkbaar aantal (33%) ontbreekt die kennis voor het efficiënt verkoelen van een woning.

Utrecht, 23 maart 2023 – In huis volledig comfortabel voelen is voor 84% van de Nederlanders één van de beste gevoelens die bestaan. Maar extremere temperaturen tijdens de winter- en zomermaanden kunnen dat gevoel wegnemen. Woningen in Nederland zijn namelijk niet gebouwd voor hoge of juist lage temperaturen, vinden twee op de vijf Nederlanders (41%). 

De bevindingen van het onderzoek, gepubliceerd door VELUX, laten zien hoeveel invloed temperatuur kan hebben op het woningcomfort van mensen. De stijgende woon- en energiekosten spelen hierbij een grote rol: Nederlanders vinden het lastig om hun woning tegelijkertijd comfortabel en energie-efficiënt te maken. Twee derde van de respondenten geeft aan behoefte te hebben aan een energie-efficiëntere woning.

Hoewel Nederlandse woningen nog niet altijd ontworpen zijn om extreme temperaturen of ongewone weerspatronen aan te kunnen, gelooft VELUX dat iedere woning comfortabel moet aanvoelen; een woning is een thuisbasis waar mensen het liefst zijn. Een favoriete plek.

Marcel Vreeken, Public Affairs Manager bij VELUX Nederland, zegt: "Het ziet ernaar uit dat we in de toekomst ‘s winters en ‘s zomers te maken krijgen met steeds meer uitschieters in temperaturen. Daarom is het belangrijk om bewoners te helpen hun woningen hiertegen te beschermen. Huiseigenaren hebben verschillende mogelijkheden om het energieverbruik te verminderen en zowel het milieu als eigen portemonnee te beschermen.

Daarom wil VELUX handelingsperspectief en oplossingen bieden waarmee woningbezitters op een kosteneffectieve en energie-efficiënte manier een comfortabel binnenklimaat kunnen realiseren tijdens warme en koude periodes. Dit doen wij ook via het Gezond Binnen platform waar veel informatie en praktische tips terug te vinden zijn.”

Energie-efficiënte manieren om de binnentemperatuur comfortabel te houden:

  • Controleer de bestaande ramen: zonder energie-efficiënte maatregelen kan veel warmte en energie verloren gaan via naden en kieren van slecht sluitende ramen en deuren. Een kosteneffectieve en gemakkelijke oplossing om op korte termijn warmteverlies te beperken, is bijvoorbeeld het afdichten van ramen en deuren met tochtstrips of borstelafdichtingen.
  • Gebruik raambekleding: met de juiste raambekleding kun je de temperatuur in de woning in balans brengen. Verduisterende plisségordijnen, in het bijzonder gemetalliseerde honinggraadstructuur plissés, kunnen als extra isolerende laag voor het isolatieglas worden geplaatst. Hiermee wordt energieverlies voorkomen. Een geschikte bescherming aan de buitenzijde, zoals een zonwering of rolluiken, kunnen warmteverlies in de winter beperken en overmatige hitte in de zomer significant verminderen.
  • Ventileer: een goede kamertemperatuur gaat hand in hand met goede ventilatie. Maar laat ramen of deuren tijdens het stookseizoen niet langer dan tien minuten openstaan. Plan in de winter korte, gecontroleerde ventilatiemomenten in op vaste tijden. Zet de verwarming alleen aan in de ruimtes waar het echt nodig is en houd in deze ruimtes de deuren gesloten om geen warmte te verliezen en zo verwarmingskosten te besparen. En sluit tijdens warme zomerdagen de ramen en laat de zonwering neer warmte dan door ramen naar binnen komen en zich ophopen binnenshuis. Voorkom daarom in de warme zomerperiode oververhitting door overdag de gordijnen, rolgordijnen of zonwering gesloten te houden. Koel de woning met de koelere avondlucht door de (dak)ramen voor het slapengaan routinematig open te zetten. De warmte zal dan uit de woning worden verdreven, die daardoor behaaglijker en koeler aanvoelt
  • Creëer thermische trek: door ramen of zogenaamde zomernachtluiken in de gevel op de begane grond te combineren met geopende dakramen, ontstaat er thermische trek: koelere lucht komt via de gevel binnen en de warme lucht wordt via de dakramen uit de woning verdreven. Deze natuurlijke vorm van koelen is veel duurzamer dan het plaatsen van bijvoorbeeld een airco – de momenteel meest gebruikte investering om een comfortabele temperatuur in huis te realiseren volgens de ondervraagde woningbezitters in het onderzoek.  
  • Benut de kracht van de zon: wie het dak energiebesparend renoveert, kan er ook aan denken het dakoppervlak te gebruiken voor fotovoltaïsche (PV) of thermische zonne-energie. Zo ben je minder afhankelijk van energieprijzen of beschikbaarheid van energie. Door bij het installeren van de PV-panelen ook daglichtopeningen in het dak aan te brengen, wordt de gecreëerde ruimte onder het (schuine) dak door de zon opgewarmd. 
  • Maak gebruik van de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE): met de ISDE stelt de overheid diverse subsidies beschikbaar voor isolatiemaatregelen, zoals dakisolatie of glasisolatie. Deze zijn al van toepassing voor één isolatiemaatregel waarbij soms wel 15% van de isolatiekosten aan subsidie kan worden uitgekeerd. Bij een tweede isolatiemaatregel kan dit subsidiebedrag voor de eerste maatregel oplopen tot 30%. 

Een favoriete plek
Als specialist in daglicht en frisse lucht, biedt VELUX naast advies ook duurzame productoplossingen om ook met extreme temperaturen thuis een comfortabele plek te creëren. Onlangs lanceerde VELUX bijvoorbeeld een nieuwe collectie rolgordijnen, de Nature Collectie, die voornamelijk uit gerecyclede materialen bestaat. Met deze rolgordijnen breng je de rust en kalmte van de natuur in huis, terwijl je ook het licht, de temperatuur en privacy in huis reguleert.

Of het nu gaat om een kleine accessoire of een renovatie, VELUX kan helpen de binnentemperatuur te reguleren en je huis in iedere temperatuur tot favoriete plek te maken. Deze favoriete plek, je thuis, wordt erop ingericht om lang mee te gaan. Een VELUX dakraam heeft namelijk een lange levensduur van meer dan 30 jaar bij normaal gebruik.

Boilerplate

Het marktonderzoek, uitgevoerd door Ketchum, is afgenomen onder 8.000 mensen tussen de 25 en 65 jaar woonachtig in Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Denemarken en België (steekproef is 2.000 per genoemd land). Alle statistieken die in bovenstaande tekst zijn genoemd zijn alleen gebaseerd op de Nederlandse markt.

Over de VELUX Groep
Al 80 jaar zet de VELUX Groep zich in om de woonomgeving van mensen over de hele wereld te verbeteren door middel van daglicht en frisse lucht via het dak. Ons productprogramma bestaat onder meer uit dakramen en daklichten, stijlvolle jaloezieën, zonweringen en rolluiken, naast installatie- en Smart Home-oplossingen. Hiermee wordt een binnenklimaat gecreëerd waarin het prettig en gezond wonen, werken en leren is. We hebben ongeveer 11.500 medewerkers in dienst en verkoopkantoren- en fabrieken in meer dan 38 landen wereldwijd. De VELUX Groep is eigendom van VKR Holding A/S, een naamloze vennootschap die 100% eigendom is van diverse non-profit stichtingen (de VELUX FOUNDATIONS) en familie. In 2022 had de VELUX Groep een totale omzet van 2,99 miljard, behaalde VKR Holding een totale omzet van 4,29 miljard EU en doneerde de VELUX FOUNDATIONS 181 miljoen EU aan goede doelen. Voor meer informatie ga naar www.velux.nl.