De Meern,
29
februari
2016
|
17:56
Europe/Amsterdam

Minister Blok bezoekt Active House renovatieproject in Montfoort

Bewoners enthousiast over het wooncomfort bij uniek experiment

Het wooncomfort is enorm verbeterd en de woonlasten zijn gedaald. Dat was de boodschap die minister Stef Blok van Wonen en Rijksdienst maandag hoorde tijdens een werkbezoek aan De Poorters van Montfoort, een experiment waarbij tien sociale huurwoningen duurzaam gerenoveerd zijn volgens de Active House principes. Naast aandacht voor energiebesparing en energieopwekking is in dit project sterk ingezet op het verbeteren van wooncomfort en een prettiger leefklimaat. De minister sprak met verschillende bewoners over hun woonervaringen en de consortiumpartners, zoals VELUX Nederland, over de totstandkoming van deze renovatie.

Minister Blok werd rondgeleid door één van de woningen van woningcorporatie GroenWest en had als doel kennis te nemen van de gebruikerservaringen van de bewoners en zich te laten informeren over het belang van binnenklimaat bij toekomstige renovatie en nieuwbouw. “Ik ben ontzettend tevreden met mijn woning. Het comfort is met sprongen vooruit gegaan. En dat de minister dan bij jou thuis op bezoek komt om een kijkje te nemen, dat is toch wel heel bijzonder,” aldus mevrouw Bouwman, bewoonster van een Active House.

Belang van goed leefklimaat
Verduurzaming van de woningvoorraad, die op dit moment 40 procent van het energieverbruik voor haar rekening neemt, moet een belangrijke bijdrage leveren aan het verminderen van de totale CO2-uitstoot in Nederland in 2030. Volgens VELUX Nederland, specialist in daglicht en natuurlijke ventilatie van woningen, is het voor de gezondheid van onze samenleving van groot belang om bij deze verduurzaming niet alleen naar energiemaatregelen te kijken, maar ook naar het binnenklimaat. Mensen brengen immers 90 procent van hun tijd binnenshuis door.

Vliegwieleffect voor gezonde en duurzame initiatieven
Michel Sombroek, algemeen directeur van VELUX Nederland: “Met de Poorters van Montfoort hebben de consortiumpartners aangetoond dat het leveren van een bijdrage aan energiedoelstellingen hand in hand kan gaan met verbeteringen voor bewoners. Zo zorgen pv-panelen voor duurzame energie, maar is er op zolder ook extra ruimte gecreëerd met daglichtoplossingen en een dakterras. De hoeveelheid daglicht en mogelijkheden tot natuurlijke ventilatie zorgen ervoor dat de woningen prettig zijn om in te wonen. Sinds de realisatie van dit experiment zijn er in Nederland verschillende duurzaamheidsinitiatieven gestart. De Poorters van Montfoort is een voorbeeld hoe dit met behoud van een goed comfort kan."

Monitoring
Na afloop van het werkbezoek ontving de minister een sociaal monitoringsrapport uitgevoerd door BBA Binnenmilieu uit handen van Raymond van Hattum, architect daglicht & binnenklimaat van VELUX Nederland, dat inzicht geeft in de ervaringen van de bewoners op het gebied van wooncomfort en leefklimaat. Een prestatiemonitoring zal de komende anderhalf jaar nog worden voortgezet.

Over De Poorters van Montfoort

De tien woningen gelegen aan de Poorterstraat in Montfoort zijn volgens de principes van Active House gerenoveerd van energielabel E naar energielabel A++. Door deze aanpak is een goede balans ontstaan tussen het energiegebruik en het wooncomfort. Door de renovatie is de totale vraag naar energie en de uitstoot van CO2 zeer beperkt. Maar naast deze goede energieprestaties is in de woningen ook meer leefruimte en comfort gecreëerd. Bewoners hebben een woning gekregen met een gezond binnenklimaat met veel natuurlijk licht en frisse lucht. De renovatie is in opdracht van woningcorporatie GroenWest uitgevoerd door een consortium bestaande uit BAM Woningbouw, Bouwhulpgroep, Nieman Raadgevende Ingenieurs, Danfoss en VELUX Nederland. Prestatiemonitoring wordt verricht door Nieman Raadgevende Ingenieurs/SamenGroen en sociale monitoring door BBA Binnenmilieu.

Over Active House
Active House is een algemene visie op bouwen. Uitgangspunt is dat comfort, energie en milieu in balans zijn en dat het wooncomfort en de gezondheid van de bewoners centraal staat. Een Active House heeft een positieve CO2-voetafdruk en geeft meer dan het neemt. De Active House visie biedt ontwerpvrijheid en schrijft geen specifieke oplossingen of producten voor, maar prestatie-eisen van het gehele gebouw.

Active House Nederland is ontstaan als nationale aftakking van het internationale netwerk. Het doel van het netwerk is om samenwerking te faciliteren rondom bouwprojecten, productontwikkeling en onderzoek en marktpartijen met kennis te ondersteunen en begeleiding te bieden bij bouwprojecten die volgens de Active House principes worden gebouwd.

Voor meer informatie over Active House en De Poorters van Montfoort op: www.activehousenl.info/project-1

Over VELUX Nederland
Al bijna 75 jaar creëert de VELUX Groep wereldwijd een betere leefomgeving voor mensen door te zorgen voor daglicht en frisse lucht door het dak. Ons productprogramma biedt daglichtoplossingen voor hellende en platte daken, zoals dakramen, lichtkoepels en modulaire lichtstraten. Daarnaast bestaat het assortiment uit vele typen raamdecoratie, zonwering, rolluiken, installatieoplossingen en intelligente bedieningssystemen. Deze producten helpen bij het creëren van een gezond en duurzaam binnenklimaat om in te werken, wonen of leren. Hieraan werken we met ongeveer 10.000 medewerkers in verkoopmaatschappijen en productievestigingen in meer dan veertig landen. VELUX Nederland B.V. is een volledig autonome dochteronderneming van de VELUX Groep, die onderdeel is van de VKR Holding A/S, een naamloze vennootschap volledig in handen van stichtingen en familie. Kijk voor meer informatie op: www.velux.nl.