25
maart
2013
|
00:00
Europe/Amsterdam

Modelwoning De Poorters van Montfoort wordt feestelijk geopend

Deense ambassadeur en burgemeester Montfoort openen eerste Active House project in NederlandOp donderdag 18 april wordt de bouwfase van het eerste Active House renovatieproject van Nederland feestelijk afgesloten met de opening van de modelwoning. De opening van De Poorters van Montfoort wordt officieel verricht door de Deense ambassadeur in Nederland Reimer R. Nielsen en de burgemeester van Montfoort Bert Jansen. De woningen zijn duurzaam gerenoveerd, waardoor de vraag naar energie zeer beperkt is. Daarnaast is het wooncomfort van de bewoners verbeterd doordat meer leefruimte en daglichttoetreding is gecreëerd.
 
Duurzaam experiment
De Poorters van Montfoort is een experiment in de sociale huursector waarbij het wooncomfort en de gezondheid van de bewoners centraal staan. Voor het eerst in Nederland zijn tien woningen van veertig jaar oud duurzaam gerenoveerd met de focus op een comfortabel binnenklimaat. Door gebruik te maken van een duurzaam concept, gebaseerd op de principes van Active House, is in de woningen een goede balans tussen energieontwerp, binnenklimaat en omgeving gecreëerd. Hierdoor is de vraag naar energie en de CO2-uitstoot van de woningen zeer beperkt en is het wooncomfort van de bewoners verbeterd door meer leefruimte en daglichttoetreding. De opening van De Poorters van Montfoort wordt officieel verricht door de Deense ambassadeur in Nederland Reimer R. Nielsen en de burgemeester van Montfoort Bert Jansen samen met de algemeen secretaris van de internationale Active House Alliantie Kurt Emil Eriksen en opdrachtgever directeur-bestuurder van woningcorporatie GroenWest, Karin Verdooren.
 
Renovatie volgens Active HouseHet project De Poorters van Montfoort is in consortiumverband gerealiseerd volgens de principes van Active House. Active House is een algemene visie voor het ontwikkelen van gebouwen die meer energie produceren dan verbruiken, met eerbied voor zowel gezondheid en binnenklimaat als energie en milieu. Vanuit deze visie is door de VELUX Groep en Danfoss een duurzaam concept ontwikkeld wat de opwekking van zonne-energie, het gebruik van passieve zonnewarmte en technologie voor energie- en klimaatbeheersing met elkaar combineert. Samen met het allerhoogste niveau van isolatie en natuurlijke ventilatie is een nieuwe schil om de woning gecreëerd die de energieprestaties tot een topniveau stuwt. Het resultaat is een optimaal duurzame manier van renoveren, waarmee woningen zijn gerealiseerd waarin de behoeftes aan daglicht, warmtebeheersing en ventilatie in evenwicht zijn met elkaar en met het energieverbruik.


 
Voorzijde voor renovatie 280px.jpgAchterzijde voor renovatie 280px.jpgVoorzijde De Poorters 280px.jpgAchterzijde De Poorters 280px.jpg
 
Groot onderhoud met een toekomstvisie
In opdracht van woningcorporatie GroenWest is het concept door de BouwhulpGroep en Nieman Raadgevende Ingenieurs verder uitgewerkt tot een uniek ontwerp voor De Poorters van Montfoort. Vanwege de goede ligging, maar vooral omdat het ruime woningen zijn met een hoge toekomstwaarde, besloot de woningcorporatie juist deze tien woningen te gebruiken voor het experiment. De woningen die voorheen energielabel E hadden, zijn opgewaardeerd naar een energieprestatie van energielabel A++ en bieden de bewoners naast deze goede energieprestaties ook meer leefruimte, daglicht en een prettiger binnenklimaat. BAM Woningbouw zorgde voor de ontwikkeling en de realisatie van het project.
 
Ervaring opdoen
Alle betrokken partijen willen met De Poorters van Montfoort vooral kennis en ervaring opdoen met ingrijpende energetische verbeteringen in bestaande woningen. Ook de uitvoering door een consortium is een vernieuwde aanpak. “Door het vertrouwen in elkaar is een fantastisch product en een vernieuwend concept gerealiseerd,” aldus Bernard van Dam, verantwoordelijk projectleider van GroenWest. “Het project is voor ons allemaal een uitdagend experiment. Uniek hierbij is dat een marktpartij als VELUX Nederland de ambities en prestaties in dit project heeft ingebracht. Het project toont aan dat de Active House visie met een maximale energieprestatie, een hoge leefbaarheid en veel daglicht ook mogelijk is in bestaande woningen en niet voorbehouden is aan nieuwbouw. In Nederland staan meer dan drie miljoen woningen die ouder zijn dan dertig jaar en binnen niet al te lange tijd een energiemodernisatie moeten ondergaan. Realistisch gezien zal het niet mogelijk zijn om alle bestaande woningen op dit maximale energieprestatieniveau te brengen. Daarom vormen deze tien woningen in Montfoort een uniek experiment.”
 

Over De Poorters van Montfoort
De tien woningen gelegen aan de Poorterstraat in Montfoort worden gerenoveerd volgens de principes van Active House. Met deze aanpak ontstaat een goede balans tussen efficiënt energiegebruik en wooncomfort. Door de renovatie is de totale vraag naar energie en de uitstoot van CO2 straks zeer beperkt. Naast deze goede energieprestaties wordt in de woningen ook meer leefruimte en daglicht gecreëerd. Bewoners kunnen straks genieten van een gezond binnenklimaat met veel natuurlijk licht en frisse lucht in een woning met energielabel A++. De renovatie wordt in opdracht van GroenWest uitgevoerd door een consortium bestaande uit BAM Woningbouw B.V., Bouwhulpgroep, Nieman Raadgevende Ingenieurs, Danfoss en VELUX Nederland B.V. Eén van de woningen wordt een aantal maanden opengesteld als modelwoning. U kunt zich inschrijven voor een rondleiding via www.velux.nl/depoorters.  
 
Over Active House
Active House is een algemene visie voor het ontwikkelen van gebouwen die meer energie produceren dan verbruiken, met eerbied voor zowel gezondheid en binnenklimaat als energie en milieu. Het doel van de Active House Alliantie is om binnen de bouwbranche het delen van ervaringen te bevorderen en voorbereidingen te treffen voor het bekendmaken van een nieuwe internationale bouwstandaard Active House. Kijk voor meer informatie op: www.activehouse.info.  
 
Over BAM Woningbouw
Woningbouw is een vak apart. Dat weten we bij BAM Woningbouw al ruim 140 jaar. We willen allemaal gewoon prettig wonen. Maar ‘gewoon’ vraagt vaak om ongewone oplossingen. Daarvoor moet je in de toekomst kijken. Dat doen we al vanaf de beginjaren van BAM Woningbouw. En ook nu kijken we ver over de horizon. Zetten voortdurend de toon. Bedenken innovatieve oplossingen.
 
We behouden wat goed is en zoeken tegelijkertijd naar kansen om betere oplossingen te bedenken als het gaat om groen wonen, financiering, verzorgd wonen en andere actuele thema’s. Dat doen we met partners – bestaande en nieuwe – binnen en buiten de bouwkolom. Samen zijn we de optelsom van ondernemen, nieuwe kansen creëren en vernieuwen. Door in een vroegtijdig stadium bij projecten betrokken te worden, zijn we in staat om het besluitvormingsproces te optimaliseren. En stellen we onze opdrachtgevers in staat om daadwerkelijk optimaal wooncomfort te bieden aan hun consumenten. Kijk voor meer informatie op www.bamwoningbouw.nl.
 
Over Woningcorporatie GroenWest
GroenWest is een actieve, maatschappelijk betrokken woningcorporatie die haar klanten een thuis wil bieden in het Groene Hart. Een aantrekkelijke, betaalbare en duurzame woning in een plezierige woonomgeving, die zo veel mogelijk aansluit bij de persoonlijke wensen van de klant. Samen met haar partners zet GroenWest zich in om deze visie te realiseren.
 
Wij bieden onze klanten een thuis. Een aantrekkelijke woning en een plezierige woonomgeving in het Groene Hart, nu en in de toekomst. Daarnaast past de prijs van de woning bij de beurs van onze klanten. Wij stemmen ons woningaanbod af op de vraag van huidige en toekomstige bewoners. Kleine kernen en hun bewoners hebben daarbij onze bijzondere aandacht. Het werkgebied beslaat het hele noordwestelijke deel van de provincie Utrecht. Op dit moment huren bijna 12.000 huishoudens een woning van GroenWest. Kijk voor meer informatie op www.groenwest.nl.
 
Over de VELUX Groep
De VELUX Groep zorgt al 70 jaar voor een aangenamere leefomgeving onder het dak door deze te voorzien van daglicht en frisse lucht. Het VELUX productprogramma biedt daglichtoplossingen voor hellende en platte daken, zoals dakramen, daglichtsystemen, lichtkoepels en lichtstraten. Daarnaast bestaat het assortiment uit vele typen raamdecoratie, buitenzonweringen, rolluiken, op afstand bedienbare producten aangestuurd door zonne-energie en zonnecollectoren.
 
De VELUX Groep investeert uitgebreid in producten en projecten die een bijdrage kunnen leveren aan het terugdringen van het energieverbruik in gebouwen. Met modelwoningen wordt aangetoond hoe gebouwen energieneutraal kunnen zijn met behoud van voldoende daglicht en een comfortabel binnenklimaat. Visionaire architectuur, maximale energie-efficiëntie en minimale CO2-uitstoot worden gecombineerd met maximale leefbaarheid en comfort voor gebruikers. Kijk voor meer informatie op www.velux.nl.


d