20
juni
2013
|
00:00
Europe/Amsterdam

Nederlanders vermoeid en lusteloos door gebrek aan daglicht

Veel mensen blijken bereid te verhuizen voor een huis met meer daglicht


Een overgrote meerderheid van de Nederlanders is ervan overtuigd dat daglicht een positief effect heeft op onze gemoedstoestand en gezondheid. Een groot deel van deze groep ervaart ook gezondheidsklachten bij een gebrek aan daglicht. 
 
De bovengenoemde klachten lopen uiteen van vermoeidheid, hoofdpijn en concentratieproblemen tot het gebrek aan vitaliteit en het hebben van een kort lontje. Allemaal klachten die door veel mensen niet direct in verband worden gebracht met de hoeveelheid daglicht waaraan ze worden blootgesteld. Dit blijkt uit een online onderzoek geïnitieerd door VELUX Nederland gehouden onder 1000 Nederlanders.
 
Je goed voelen door meer daglicht
Van de ondervraagde personen geeft 88% aan overtuigd te zijn van de directe relatie tussen je goed voelen en de hoeveelheid zonlicht waaraan je wordt blootgesteld. Voldoende daglicht zorgt er volgens hen voor dat ze zich positiever en energieker voelen, dat het goed is voor hun gezondheid en dat ze beter functioneren. Bijna de helft (43%) van deze respondenten geeft echter aan geregeld daglicht te missen, met name binnenshuis. Terwijl een gebrek aan daglicht hen juist chagrijnig, moe en lusteloos maakt. 52% van de benaderde mensen wil dit probleem oplossen door simpelweg meer naar buiten te gaan. Want kunstlicht kan volgens twee derde van hen het gebrek aan daglicht niet compenseren.
 

Je goed voelen door daglicht 280px.jpg


Haal de zon in huis

Twee derde van de ondervraagde personen geeft aan dat zij in huis last hebben van gebrek aan zonlicht. Ruim een derde van deze groep is zelfs bereid hierom te verhuizen naar een woning waar meer daglicht binnenkomt. Echter, 42% van alle personen die binnenshuis een gebrek aan zonlicht ervaart, overweegt de huidige woning aan te passen. Dit kan met relatief kleine investeringen ook eenvoudig worden gerealiseerd. Een donkere rommelzolder kan met een aantal dakramen worden omgetoverd tot een lichte kamer. En op een uitbouw van een woonkamer of keuken kan door lichtkoepels of lichtstraten een zee aan licht in huis worden gehaald. Verhuizen is dan ook niet altijd nodig.
 
De resultaten van dit onderzoek sluiten aan bij de conclusies van tal van eerdere studies naar de relatie tussen onze gemoedstoestand en gezondheid en de hoeveelheid daglicht waar we in huis aan blootstaan. Daarom spannen steeds meer mensen zich in om het klimaat in huis te verbeteren door daglichtsystemen als een dakraam of lichtkoepel aan te brengen. Juist in een tijd waarin mensen minder snel kunnen verhuizen omdat woningen steeds minder waard worden, blijkt dit een goede investering te zijn. Zowel voor de gezondheid van de bewoners als de toekomstwaarde van de woning.
 
Daglicht zorgt voor vrolijk humeur 280px.jpg

d