23
september
2013
|
00:00
Europe/Amsterdam

Nieuwe ramen helpen bij het verkopen van een woning

Honderdduizenden huizen hebben dak- of raamrenovatie nodig


De huidige economische situatie maakt het voor veel mensen moeilijker hun woning te verkopen. Eenvoudige ingrepen kunnen dit echter een duwtje in de goede richting geven. Afgezien van voor de hand liggende maatregelen zoals schoonmaken, schilderen en kleine reparaties, kan ook het vervangen van (dak)ramen de verkoopkans verbeteren en de verkoopprijs van een woning verhogen.
 
Uit schattingen van kennisorganisatie Platform31 zijn ongeveer 500.000 particuliere woningen matig onderhouden. Het gaat dan met name om rotte kozijnen, scheurende muren en lekkende daken. Ramen zijn de ogen van een huis en hun onderhoudsstaat is één van de dingen waar een potentiële koper op let. Nieuwe ramen geven een grotere visuele indruk en zorgen voor meer daglicht, wat helpt bij het verkopen van een woning. Uit onderzoek van Woonkennis blijkt dat tachtig procent van de potentiële huizenkopers bij hun keuze let op de hoeveelheid daglicht die een woning binnenkomt. Daarnaast zijn nieuwe (dak)ramen beter geïsoleerd, wat zorgt voor lagere energiekosten en een comfortabeler binnenklimaat.
 
Oude zolderruimte 280px.jpgVerbouwde zolderruimte 280px.jpg

Woning beter verkoopbaar
Wanneer een woning rotte kozijnen en een lekkend dak heeft, gaat er onnodig energie verloren. Door het repareren en isoleren van het dak en het plaatsen of vervangen van (dak)ramen kunnen energie en kosten worden bespaard en tevens het wooncomfort worden verbeterd. "Bewoners kunnen hiermee niet alleen hun eigen wooncomfort verbeteren. Wanneer het tijd is om het huis te verkopen, geeft het de verkoper ook een veel sterkere positie. Van een donkere rommelzolder kan een extra kamer worden gemaakt, die door makelaars wordt meegenomen als een volwaardige woonruimte en die tevens wordt meegerekend in de vierkante meterprijs. Naast de uitbreiding van het woonoppervlak, meer daglichttoetreding, een besparing op energiekosten en een verbetering van het wooncomfort, maakt het de woning dus ook nog eens beter verkoopbaar,” vertelt Michel Kalis, commercieel directeur van VELUX Nederland.
 
Verlaagde btw regeling voor onderhoud
“Honderdduizenden huiseigenaren zouden kunnen profiteren van het vervangen van de ramen in hun huizen. "We weten dat er in Nederland duizenden huizen staan met oude en versleten (dak)ramen. Dat beïnvloedt de waarde van de woning, het binnenklimaat en de verkooppotentieel op een negatieve manier. Op dit moment kunnen huiseigenaren nog gebruikmaken van het verlaagde btw-tarief voor arbeidskosten bij het renoveren van woningen ouder dan twee jaar. Vanaf 1 maart 2014 zal het tarief weer opgetrokken worden van 6 naar 21 procent. Voor huiseigenaren is dan ook juist nu het moment om onderhoud aan hun woning te laten uitvoeren,” aldus Kalis. 


d