23
april
2012
|
00:00
Europe/Amsterdam

Nominaties Daylight Award 2012 bekend

Stijgende kwaliteit daglichtarchitectuur  

64 inspirerende daglichtgebouwen hebben meegedongen naar de Daylight Award 2012, de prestigieuze kwaliteitsprijs voor het gebruik van daglicht in de architectuur. Donderdag 12 april nomineerde de jury de tien kanshebbers voor deze prijs, stuk voor stuk gebouwen met een bijzonder en innovatief gebruik van daglicht. De jury was zonder uitzondering ingenomen met de hoge kwaliteit van de ingezonden projecten. Het is een bevestiging van de toenemende aandacht voor en kwaliteit van daglichtgebruik in de architectuur in uiteenlopende projecten.

Veel projecten lieten volgens de jury een interessante relatie zien tussen de gebruiker en hetdaglicht, waardoor het niet eenvoudig bleek om slechts tien projecten te nomineren voor deDaylight Award 2012. Toch konden alle juryleden zich na veel discussie, vergelijken en evalueren, vinden in de nominaties. De Daylight Award 2012 wordt toegekend in twee categorieën: utiliteitsbouw en woningbouw.

GenomineerdenDe genomineerden in de categorie utiliteitsbouw zijn: 

68Uitbreiding Drents Museum Assen.jpg

Uitbreiding Drents Museum (Erick van Egeraat) 

113_TNT centre alexander van berge_.jpg

TNT Centre (ArchitectenbureauPaul de Ruiter, ontwikkeld door OVG projectontwikkeling & Triodos bank)

92Kantoor BP.jpg

Kantoor BP Raffinaderij(Group A)

 

84KaapSkil.JPG

Kaap Skil, museum van jutters en zeelui, Texel (Mecanoo architecten)

102Gemeentehuis Bronkhorst.jpg

Gemeentehuis Bronkhorst(atelier PRO architecten)

De genomineerden in de categorie woningbouw zijn:

117Low Cost Housing project Fabrik Facade .jpg

Low cost housing project Fabrik Facade (cc-­?studio)

93Dutch Mountain.jpg

Dutch Mountain (denieuwegeneratie)

89Licht Budget.jpg

Licht Budget (COURAGE architecten)

76Woonhuis Rieteiland.jpg

Woonhuis Rieteiland (Hans van Heeswijk architecten)

56Watervilla Amsterdam.jpg

Watervilla Amsterdam (Framework Architecten i.s.m. Studio Prototype)

De omschrijvingen en afbeeldingen van deze projecten – en alle ingediende projecten – zijn te vinden op www.daylightaward.nl.  

Prijsuitreiking  tijdens symposium Groen LichtDe komende weken staan in het teken van het selecteren van de twee winnaars. De  genomineerde projecten worden door de juryleden bezocht, zodat de daglichtervaring ter plekkebeleefd kan worden. Elk genomineerd project wordt tevens ingevoerd in de VELUX Daylight Visualizer, waardoor daglichtprestaties van gebouwen gemeten kunnen worden. De prijsuitreikingis op 22 mei 2012 op de Floriade als onderdeel van het Symposium Groen Licht dat georganiseerd wordt door het Knooppunt Bouwen met Groen. Meer informatie over het symposium is te vinden op www.knooppuntbouwenmetgroen.nl.

Stichting Living DaylightsStichting Living Daylights promoot sinds negen jaar een goede toepassing van daglicht in de gebouwde omgeving. Bij steeds meer gebouwen is nagedacht over hoe dag-­? en kunstlicht  kunnen bijdragen aan een duurzaam en energiezuinig gebouw. Maar de rol van daglicht om te komen tot leefbaardere en ‘gezondere’ gebouwen blijft nog vaak onbelicht. Met de Daylight Award wil Stichting Living Daylights opdrachtgevers en ontwerpers stimuleren om daglichtambities integraal in het ontwerp mee te nemen en deze tijdens het proces vast te houden.

Daylight AwardDe Daylight Award wordt elke twee jaar (sinds 2008) uitgereikt aan projecten waarin een optimum is bereikt tussen daglichttoetreding, toepassing van kunstlicht en het overige gebouwontwerp. Aan de Daylight Award is naast de award in de vorm van een glaskunstwerk een geldbedrag verbonden van € 1.250,-­?. De Daylight Award is een initiatief van Stichting Living Daylights en wordt mede mogelijk gemaakt door VELUX Nederland BV, Hunter Douglas, Eisma Bouwmedia, Brakel Atmos en BRS Building Systems BV. Noot voor de redactie: Voormeer informatie kunt u contact opnemen met Marlies Hulshof, Communicatie Manager Stichting Living Daylights, telefoon 020 –462 78 55. Of kijk op www.livingdaylights.nl.d