27
maart
2014
|
00:00
Europe/Amsterdam

Ondersteun de Nederlandse designstudenten in de VIDA competitie en stem!

De winnaar van deze publieksprijs ontvangt een prijs van 1.500 euro.

Als onderdeel van de VELUX International Design Award competitie, tonen Nederlandseontwerpstudenten hun visie op toekomstigeraambekleding voor dakramen op de community award website. Naast de beoordelingdoor de jury krijgen deelnemers hier de kans om hun ontwerp te promoten, waarnaiedereen kan stemmen op hun favoriete inzending. De winnaar van dezepublieksprijs ontvangt een prijs van 1.500 euro.
 
Online community site
Designstudenten uit 20 verschillende Europeselanden leggen op dit moment de laatste hand aan huninzending voor de VELUX International Design Award 2014. Als onderdeel van dit proces hebben dedeelnemers de mogelijkheid om deelte nemen aan een reeks uitdagingen op de online community site, waarze beelden van objecten enconcepten die hun ontwerpproces inspireren, hun reflectiesop de gekozen materialen en het eindproduct dat willen zij willen creëren, kunnen delen.
 
Met drieverschillende visuele concepten kunnen dedeelnemers focussen op hun inspiratiebronnen, hun reflecties enhun visie op raambekleding die bepalendzullen zijn voor hun definitieve inzending op 31 maarta.s.
  
HDD 280.jpgSteun de Nederlandse teams
Het werk van Bob Jaap de Boer van team HDD (Haagse Hogeschool) wordt gedreven door een zoektocht naar ontwerpoplossingen die de natuur nabootsen en focussen op het gebruik van de nieuwste technologieën om hun innovatieve, poëtische visie uit te voeren. "Mijn inspiratie komt uit bladeren. Ieder seizoen heeft zijn eigen unieke set van kleuren en tinten. Inspiratie vind ik in een heleboel verschillende dingen, maar voor deze opdracht leek de natuur de voor de hand liggende keuze. De manier waarop bladeren het zonlicht filteren doet me denken aan raambekleding en ik vond het een uitdaging deze twee te combineren. De natuur lijkt voor ieder probleem een oplossing te hebben en met de toepassing van nieuwe technologieën zijn we beter uitgerust om deze oplossingen te integreren in ons leven," verklaart de Boer.
   Benas Burdulis.jpg

Benas Burdulis (Design Academy) deelt deels de mening van Bob Jaap de Boer. "Mijn doel is kleur een voelbare en visuele aanwezigheid te geven in een ruimte en zo deemotionele en atmosferische eigenschappen van een ruimte te veranderen. Ik word hierbij vooral geïnspireerd door de manier waarop we onze omgeving waarnemen en hoe deze waarneming kan worden gebruikt en gemanipuleerd. Luis Barraganen Robert Irwin zijn mijn grootste voorbeelden, maarmijn voornaamste inspiratie komt uitde natuur, bijvoorbeeld bij de verschillende kleuren van daglicht. Ramen zorgen ervoor dat daglicht onze leefruimtes binnenkomt en zorgen zo voor een verbinding tussen binnen en buiten. Om dit natuurlijke licht te gebruiken wil ik een ‘object’ creëren dat in wisselwerking staat met dat daglicht, maar dat kan worden gepositioneerd in de geheleruimte en niet alleen tegen het raam zelf, een gordijn dat kleur verspreidt door de ruimte,” aldus Burdulis.

Aleksandra Pawlowska en Noor Aghina van team 3D Folding (Technische Universiteit Delft) hebben een hele andere kijk op de raambekleding van de toekomst. ”Onze inspiratie voor raambekleding voor dakramen kwam van de structuur van een 3D gevouwen papier. Om licht-schaduw prestaties te testen hebben we met het papier gespeeld. Ons concept onthult onze fascinatie in de gevouwen structuren en hun schoonheid in eenvoud. In onze gedachten kan raambekleding een half gesloten/half geopende afscheiding zijn die continue verandert. Toekomstige raambekleding zal meer functies hebben dan alleen het tegenhouden van licht. Het zal een belangrijk onderdeel van het raam zijn in de hele ervaring van een interieur. Ons concept is een poging om licht en schaduw te ervaren die gedurende de dag verandert.”


3D Folding 560.jpg  
De VELUX International Design Award wordt uitgereikt op 22 mei 2014 inde Design Academy in Eindhoven. Meer informatie:designaward.velux.com en stemmen kan op: communityprize.velux.com
??

d