De Meern,
31
mei
2017
|
10:07
Europe/Amsterdam

Ongezonde gebouwen zorgen voor zwakkere gezondheid

Kwart Nederlanders met slechte gezondheid leeft in een te koud huis

Samenvatting

Bewoners van woningen met een ongezond binnenklimaat hebben ruim anderhalf keer meer kans op een slechte gezondheid dan bewoners van ‘gezonde’ woningen. Eén op de zes Europeanen woont in een ongezonde woning, die vochtig is, onvoldoende daglicht heeft of te warm of te koud is. In Nederland is het ongezonde binnenklimaat vooral te wijten aan een te lage temperatuur in huis. Van de Nederlanders met een zwakke gezondheid leeft een kwart in een te koud huis.

Naast de temperatuur in huis hebben vochtigheid en de hoeveelheid daglicht een grote invloed op de gezondheid van bewoners. Wanneer het gebouw te vochtig is of schimmel bevat, hebben de bewoners 40% meer kans op astma dan bij een goed binnenklimaat het geval zou zijn.

Dat blijkt uit de Healthy Homes Barometer 2017, een grootschalig Europees onderzoek naar de relatie tussen de staat van woningen en de gezondheid van hun bewoners. Het onderzoek is een initiatief van de VELUX Groep en uitgevoerd door adviesbureau Ecofys uit Berlijn, het Duitse onderzoeksinstituut Fraunhofer IBP en het Deense economisch adviesbureau Copenhagen Economics. Aan het onderzoek hebben 100.000 Europese huishoudens en meer dan 250.000 volwassenen deelgenomen.

Energie-armoede grijpt op gezondheid
Een goed verwarmde woning is cruciaal voor een goede gezondheid, maar dit lijkt niet voor iedereen mogelijk te zijn. Er zijn nog veel Europeanen die niet over de middelen beschikken om te zorgen voor een goed verwarmd huis. Ook in Nederland is dit geen vanzelfsprekendheid; circa 750.000 Nederlandse huishoudens hebben namelijk moeite om maandelijks hun energierekening te betalen, zo blijkt uit een recent rapport van Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN).

Van alle Europeanen die met moeite het hoofd boven water houden (één op de drie), leeft meer dan de helft in koude gebouwen. Bijna de helft (45%) laat de verwarming uit om de energiekosten te beperken. Deze zogenoemde ‘energie-armoede’ zorgt ervoor dat zij eerder aangeven, te kampen met een slechte gezondheid. Bovendien wordt er drie keer zo vaak schimmel geconstateerd in te koude woningen, wat de gezondheid verder verslechterd.

Volgens Michel Sombroek, algemeen directeur van VELUX Nederland moet dit probleem worden aangepakt door ongezonde, vochtige en beschimmelde, woningen weer gezond te maken. Renovatie is daarbij het sleutelwoord. “Er is actie nodig om zowel de gezondheid van mensen als het leefklimaat in gebouwen te verbeteren. Een oplossing is om bestaande gebouwen op een energie efficiënte en gezonde wijze te renoveren. Dit zal niet alleen leiden tot meer gezonde gebouwen, minder energiekosten en een lagere CO2-uitstoot, maar ook tot meer banen en een impuls voor de Europese economie,” aldus Sombroek.

Ongezonde kostenpost; oplossing is renovatie
Ongezonde gebouwen hebben zowel medisch als financieel een forse weerslag op de maatschappij. Zo zorgt een ongezond binnenklimaat jaarlijks voor tal van ziektes zoals astma en COPD die de Europese samenleving bij elkaar 82 miljard euro kosten. De helft hiervan gaat naar directe kosten zoals medicijnen en zorg. De andere helft, bijna 40 miljard euro, gaat naar indirecte kosten zoals verminderde arbeidsproductiviteit. “Een goed binnenklimaat zou dus ook hoog op de agenda moeten staan van elke werkgever. Mede omdat een gezonde luchtkwaliteit in kantoorgebouwen de productiviteit onder werknemers kan verhogen met 10%,” zegt Maroš Šefčovič, Vicepresident van de Energie Unie bij de Europese Commissie. “Het onderzoek herinnert ons eraan dat gebouwen er in eerste instantie zijn om in te leven en daarom een gezonde leefomgeving voor mensen moeten zijn. Die bewustwording is een goede eerste stap om vervolgens door te pakken naar het daadwerkelijk verbeteren van het binnenklimaat van gebouwen,” aldus Šefčovič.

Over de Healthy Homes Barometer 2017​
De Healthy Homes Barometer is een jaarlijks onderzoek naar de houding en het gedrag van Europese burgers ten aanzien van wooncomfort, energieverbruik en milieu impact. In de eerdere edities van 2015 en 2016 is onderzocht hoe Europeanen de waarde van een gezond huis ervaren. De barometer van 2017 gaat nog een stap verder door de invloed te analyseren die woningen hebben op de gezondheid van Europeanen. Aan deze derde editie van het onderzoek hebben meer dan 100.000 Europese huishoudens en meer dan 250.000 volwassenen deelgenomen. Het onderzoek is geïnitieerd door de VELUX Groep en uitgevoerd door adviesbureau Ecofys uit Berlijn, het Duitse onderzoeksinstituut Fraunhofer IBP en het Deense economisch adviesbureau Copenhagen Economics. De resultaten van het onderzoek worden gepresenteerd op 31 mei tijdens Healthy Buildings Day in het Europese Parlement in Brussel.

Over VELUX Nederland

Al 75 jaar creëert de VELUX Groep wereldwijd een betere leefomgeving voor mensen door te zorgen voor daglicht en frisse lucht door het dak. Ons productprogramma biedt daglichtoplossingen voor hellende en platte daken, zoals dakramen, lichtkoepels en modulaire lichtstraten. Daarnaast bestaat het assortiment uit vele typen raamdecoratie, zonwering, rolluiken, installatieoplossingen en intelligente bedieningssystemen. Deze producten helpen bij het creëren van een gezond en duurzaam binnenklimaat om in te werken, wonen of leren. Hieraan werken we wereldwijd met ongeveer 9.500 medewerkers in verkoopmaatschappijen en productievestigingen in meer dan veertig landen. VELUX Nederland B.V. is een volledig autonome dochteronderneming van de VELUX Groep, die onderdeel is van de VKR Holding A/S, een naamloze vennootschap volledig in handen van stichtingen en familie. Kijk voor meer informatie op: www.velux.nl.