De Meern,
28
november
2019
|
08:16
Europe/Amsterdam

Opnieuw indrukwekkende jury voor International VELUX Award

Samenvatting

Opnieuw nemen vier internationaal gerenommeerde architecten plaats in de jury van de International VELUX Award. Voor de negende editie van de ontwerpwedstrijd voor architectuurstudenten zullen Odile Decq (FR), Sebastián Adamo (AR), Nóra Demeter (VS), Juri Troy (AT) en vicepresident Global Product Management bij VELUX, Martin Pors Jepsen (DK) plaatsnemen in de jury. Architectuurstudenten met passie voor hun vak krijgen ook deze keer weer de kans om persoonlijk hun ideeën aan de jury te presenteren.

De International VELUX Award 2020 moedigt architectuurstudenten van over de hele wereld aan om met daglicht te werken. Het thema van de International VELUX Award 2020 is “Light of Tomorrow”. Zodra de registratieperiode is afgesloten, hebben de studenten(teams) tot 15 juni de tijd om hun project in te dienen in één van de twee categorieën: Daylight in Buildings, dat zich richt op projecten die laten zien hoe daglicht in gebouwen slimmer te benutten is. Of Daylight Investigations, dat zich focust op onderzoek naar cruciale factoren voor de gezondheid en het welzijn van de gebruikers van gebouwen. Denk aan de fysieke eigenschappen van daglicht en nieuwe constructiematerialen.

"We zijn zeer verheugd om onze geweldige jury voor IVA 2020 voor te stellen. Deze internationaal gerenommeerde architecten staan voor belangrijke en baanbrekende architectuur en zijn tegelijkertijd zeer betrokken docenten," zegt programmamanager van de International VELUX Award, Per Arnold Andersen.

De jury:

Odile Decq is een Franse architect en stedenbouwkundige die in 2017 de Architizer's Lifetime Achievement Award heeft ontvangen voor haar baanbrekende werk, maar ook voor haar betrokkenheid en bijdrage aan het debat over architectuur.

Sebastián Adamo uit Argentinië is medeoprichter van het architectenbureau Adamo-Faiden dat sinds 2005 gevestigd is in Buenos Aires. Hun internationale praktijk strekt zich uit tot onderwijs en onderzoek en hun werken worden op grote schaal tentoongesteld in Amerika en Europa.

Nóra Demeter is een architect gevestigd in Hongarije. Samen met Zoboki-Demeter en medewerkers heeft haar enorme internationale expertise haar in staat gesteld om complexe lokale en internationale projecten aan te pakken, zoals het Paleis van de Kunsten in Boedapest.

Juri Troy is een Oostenrijkse architect wiens projecten zich concentreren op duurzaamheid, energie-efficiëntie en holistische bouwconcepten. Daarom speelt het gebruik van hout altijd een belangrijke rol in zijn werk.

Martin Pors Jepsen uit Denemarken, is vicepresident Global Product Management bij VELUX. Hij heeft verschillende functies binnen de VELUX Groep bekleed, waaronder die van General Manager van VELUX China en Global Product Manager voor VELUX Solar.

Persoonlijke projectpresentatie tijdens WAF 2020

De internationale jury komt begin juli bijeen in Kopenhagen om alle ingezonden projecten te beoordelen. De jury kiest voor ieder van de twee categorieën een regionale winnaar uit de vijf regio's van de International Union of Architects (UIA); 1) West-Europa, 2) Oost-Europa en het Midden-Oosten, 3) Noord-, Zuid- en Midden-Amerika, 4) Azië en Oceanië en 5) Afrika.

Nederlandse studenten dingen in de twee categorieën mee in de regio West-Europa. De in totaal tien regionale winnaars mogen hun projecten persoonlijk aan de jury en een live publiek presenteren tijdens het World Architecture Festival in november 2020. Op basis van de presentaties selecteert de jury een wereldwijde winnaar voor ieder van de twee categorieën, ‘Daylight in Buildings’ en ‘Daylight Investigations’. Deze wereldwijde winnaars ontvangen ieder € 5.000, wat wordt verdeeld tussen de student(en) en de docent(en).

Inschrijvingen geopend

Inschrijvingen voor de International VELUX Award zijn sinds september geopend. Bouwkundestudenten van over de hele wereld worden aangemoedigd zich aan te melden voor de prijs en na te denken over hun slimme idee voor een daglichtproject. De registratiedeadline is 1 april 2020. Om zich in te schrijven voor de prijs, kunnen studenten terecht op: https://iva.velux.com/users/new

Ga voor meer informatie over de jury naar: https://iva.velux.com/competitions/international-velux-award-2020/pages/jury

Over de International VELUX Award

De IVA, een tweejaarlijkse award voor de beste concept projecten in de architectuur, is sinds de eerste editie in 2004 uitgegroeid tot de grootste competitie in zijn soort. De Award wordt georganiseerd in nauwe samenwerking met de International Union of Architects (UIA) en het World Architecture Festival (WAF) en wordt erkend door de volgende educatieve organisaties: De European Association for Architectural Education (EAAE), The American Institute of Architecture Students (AIAS), het Architectural Research Centres Consortium (ARCC) en de Association of Collegiate Schools of Architecture (ACSA).

Maar liefst 10.000 studenten uit meer dan zestig landen deden tot op heden aan de IVA mee. Het overzicht van alle winnaars, meer informatie over de award en uitleg over registratie en deelname is te vinden op iva.velux.com of volg ons op facebook.com/internationalveluxaward en @internationalveluxaward op Instagram.

Over VELUX Nederland
Al 78 jaar creëert de VELUX Groep wereldwijd een betere leefomgeving voor mensen door te zorgen voor optimaal daglicht en frisse lucht door het dak. Ons productprogramma biedt daglichtoplossingen voor hellende en platte daken, zoals dakramen, lichtkoepels en modulaire lichtstraten. Daarnaast bestaat ons assortiment uit vele typen raamdecoratie, zonwering, rolluiken, installatieoplossingen en intelligente bedieningssystemen. Al deze producten helpen bij het creëren van een gezond en duurzaam binnenklimaat om in te werken, wonen, leren of recreëren. Hieraan werken we wereldwijd met ongeveer 11.000 medewerkers in verkoop- en productiemaatschappijen in meer dan 40 landen. VELUX Nederland B.V. is een volledig autonome dochteronderneming van de VELUX Groep, die onderdeel is van de VKR Holding A/S, een naamloze vennootschap volledig in handen van non-profit stichtingen (de VELUX FOUNDATIONS) en familie. In 2018 had de VKR Holding een totale omzet van 2,6 miljard euro en de VELUX FOUNDATIONS keerden voor 118 miljoen euro aan liefdadigheidsdonaties uit. Kijk voor meer informatie op: www.velux.nl.