10
maart
2014
|
00:00
Europe/Amsterdam

Petra Blaisse ziet raamdecoratie als een integraal onderdeel van architectuur

Hoop op experimentele oplossingen van deelnemers VELUX International Design Award

De Nederlandse ontwerpster Petra Blaisse is één van de weinige ontwerpers die zowel aan interieur als exterieur architectuurprojecten werkt. Eén van haar vele specialiteiten zijn innovatieve gordijnen die de status quo uitdagen en het oog boeienwanneer ze tussen binnen en buiten bewegen. Ze is dan ook de aangewezen persoon om de architectonische en esthetische functies van raamdecoratie te beoordelen als jurylid van de eerste VELUX International DesignAward en de ontwerpstudenten te stimuleren van de gebaande paden af te wijken wanneer ze innovatieve ideeën bedenken.

 


Petra Blaisse heeft een gedetailleerde kennis over hoe we met behulp van raamdecoratie een ruimte karakter kunnen geven, door het blokkeren, filteren of speels experimenteren met het licht dat de ruimte binnenkomt. Vanuit haar Amsterdamse consultancybureau Inside Outside werkt ze samen met 's werelds beste architecten om de grenzen tussen binnen en buiten te laten vervagen.
 
Raamdecoratie als integraal onderdeel van architectuur
Voor Blaisse spelen de materialen die we gebruiken om onze ramen te bedekken een fundamentele rol in het ontwerp van een gebouw. "Ik zie gordijnen als een integraal onderdeel van architectuur en streef ernaar om raamdecoratie in een ruimte aanvullend te maken in plaats van strijdend met de algemene context en gebruikspatronen. Als er een goede keuze voor raamdecoratie wordt gemaakt, wordt dit een actief onderdeel van je dagelijkse routines en beïnvloedt het hoe je je door de dag heen in een ruimte beweegt. Het speelt in op de veranderende behoeften aan privacy en lichtbeheersing."
 
Verander raamdecoratie, verander de ruimte
De beweging van licht en schaduw door middel van verschillende materialen is eindeloos fascinerend voor Blaisse. Zij maakt een onderscheid tussen "dode" raambekleding dat al het licht tegenhoudt en 'levende' raamdecoratie die transparant zijn en bewegingen aan de andere kant van het gordijn laten zien. En er is geen twijfel over waar haar voorkeuren liggen. "Persoonlijk houd ik niet van lichtdichte raambekleding. Ze zijn te duidelijk afgebakend en ze laten geen enkele beweging zien. Zodra er echter daglicht door schijnt komt de raamdecoratie tot leven. Stel je voor dat het materiaal zilver of spiegelachtig is en weerspiegelt wat zich afspeelt of de omgevingskleur overneemt. Andere materialen bieden driedimensionale diepte door hun unieke weefsels of vouwen. Die zijn interessant omdat ze licht doorlaten in verschillende gradaties."
 
Volgens Blaisse is het spel van licht, schaduw en de elementen betoverend mooi. Daarom gelooft zij dat ontwerpen voor raamdecoratie vaker minimalistisch dan majestueus zouden moeten zijn. "Afhankelijk van hun transparantie kan raambekleding met een bepaalde kleur of een opvallend dessin een enorm effect op een interieur hebben."
 
Een fascinerend spel van licht en beweging
Ook al werkt Blaisse al meer dan twintig jaar op het snijvlak van haar vak, ze is nog steeds verrast door het effect dat raambekleding op een kamer kan hebben, zoals toen ik werkte aan een woning met ruimtes met dakramen en automatische zonwering. "Het had net geregend en alles was nat. Ineens kwam de zon tevoorschijn en de rolgordijnen gingen naar beneden om het dakraam te bedekken. Hierdoor reflecteerden de regendruppels die op het raam zaten op het witte doek van het gordijn. Toen er vervolgens een wolk voor de zon kwam, ging het gordijn weer automatisch naar boven, waardoor de regendruppels hun schaduwen op de muren wierpen. Het was een fascinerend spel tussen het rolgordijn, het weer en het glas. Zo'n mooie samenwerking."
 
Uitreiking VELUX International Design Award in Design Academy
Blaisse is dit jaar één van de juryleden van de VELUX International Design Award, een nieuwe competitie voor design studenten aan hogescholen en universiteiten. De prijs wordt op 22 mei voor het eerst uitgereikt in de Design Academy in Eindhoven. Naast Petra Blaisse zullen de inzendingen worden beoordeeld door het Italiaans-Deense meubeldesign duo Gamfratesi en de initiatiefnemer van de Red Dot Award Prof. Dr. Peter Zec. De genomineerden zullen worden geselecteerd op basis van vier beoordelingscriteria: innovatie, kwaliteit van leven, duurzaamheid en marktpotentieel.
 
Kent Holm, Global Director van de afdeling Decoration and Sun Screening Products bij de VELUX Groep, is ervan overtuigd dat de competitie geen deskundiger jurylid dan Petra Blaisse had kunnen vinden. "Petra Blaisse demonstreert de kracht van een ontwerp die niet kan worden ingedeeld in categorieën", zegt hij. "Haar werk overstijgt de gebruikelijke categorieën om binnen en buiten, licht en schaduw aan elkaar te verbinden. We zijn zeer verheugd dat we de kans hebben om met haar te werken en we hopen dat studenten haar voorbeeld volgen en alternatieve ideeën bedenken."
 
Studenten stimuleren de regels te breken
Blaisse is benieuwd om te zien waar de designstudenten uit heel Europa mee zullen komen. "Er zijn zoveel mogelijkheden op deze drempel van binnen en buiten," zegt ze. "Ik hoop dat veel studenten verder zullen gaan dan de bestaande oplossingen en iets proberen te creëren dat echt experimenteel is. Ik zeg altijd dat als je succesvol wilt zijn in het ontwerpvak, je ongelooflijk gedreven en nieuwsgierig moet zijn."
 
Over Petra Blaisse
Petra Blaisse en haar team van ontwerpers werken samen met een aantal van 's werelds beste architecten om de grenzen tussen binnen en buiten te herzien. Haar Amsterdamse consultancybureau Inside Outside, is gespecialiseerd in ontwerpen die een brug vormen tussen interieur en exterieur en vermengen de esthetiek van de architectuur met landschapsontwerpen. Zo ontwerpen ze innovatieve gordijnen en jaloezieën, maar creëren ze ook tapijten, tuinen voor musea, hoofdkantoren en privéwoningen. Meer informatie: insideoutside.nl
 
Over de VELUX International Design Award
De VELUX International Design Award 2014 is opgezet om de raamdecoratie van de toekomst te ontdekken. Vanuit het thema “Innovation by Experiments” spoort de competitie designstudenten, zowel individueel als in teams, aan om deel te nemen aan het innovatieproces van de VELUX Groep om raamdecoratie voor dakramen te ontwikkelen die verder gaan dan de standaard. Designstudenten uit meer dan 20 Europese landen worden gestimuleerd hun creativiteit, intelligentie en persoonlijkheid te gebruiken om een echt verschil te maken in het leven van mensen. De door de jury bepaalde winnaar ontvangt naast de eer 6.000 euro, de tweede plaats 2.500 euro. Naast de beoordeling door de jury krijgen deelnemers de kans om hun ontwerp via social media te delen, waar iedereen kan meestemmen op hun favoriete inzending. De winnaar van deze publieksprijs ontvangt een prijs van 1.500 euro. De award wordt uitgereikt op 22 mei 2014 in de Design Academy in Eindhoven. Meer informatie: designaward.velux.com en communityprize.velux.com.


d