De Meern,
02
augustus
2010
|
00:00
Europe/Amsterdam

Potentiële huizenkopers willen daglicht in nieuwe woning

De Meern, 2 augustus 2010. Door de huidige recessie staat de huizenmarkt onder druk. In vrijwel heel Nederland daalt het aantal transacties en staan woningen langer te koop. Een woning toch verkopen? Zorg dan dat de woning veel daglicht heeft. Uit onderzoek van Woonkennis blijkt dat acht op de tien potentiële huizenkopers let op de hoeveelheid daglicht die een woning heeft bij hun keuze voor een nieuwe woning. Zorg dus dat de woning licht is.

Met relatief kleine investeringen kan een woning beter verkoopbaar worden. Dit kan door bijvoorbeeld lichtkoepels of een lichtstraat te plaatsen op een uitbouw of een donkere rommelzolder met het plaatsen van dakramen of daglichtsystemen om te toveren in een lichte extra kamer. “Deze investering leidt bovendien tot een uitbreiding van het woonoppervlak, waardoor de woning in waarde stijgt en beter verkoopbaar wordt,” aldus Michel Sombroek, Algemeen Directeur van daglichtspecialist VELUX. Daglicht neemt in ons leven een belangrijke plaats in. Het beïnvloedt onze biologische klok en allerlei processen in ons lichaam, zoals de aanmaak van hormonen en van stoffen die ons wakker houden of juist doen slapen. Te weinig daglicht kan uiteindelijk leiden tot gezondheidsklachten, slaapstoornissen, stress en allerlei gevoelens van onbehagen. Uit onderzoek blijkt dat steeds meer toekomstige bewoners zich in hun keuze voor een nieuwe woning deels laten leiden door de hoeveelheid daglicht in de woning. Voor 82 procent van de jongeren onder de 35 jaar is daglicht (zeer) belangrijk bij hun keuze voor een nieuwe woning en bij 55-plussers is dit 75 procent.

Woning beter verkoopbaar met meer daglicht

et relatief kleine investeringen kan een woning beter verkoopbaar worden gemaakt. Op een uitbouw van een woonkamer of keuken kunnen bijvoorbeeld lichtkoepels of lichtstraten worden geplaatst. Houdt hierbij wel rekening met de opklimbaarheid. Vooral bij een uitbouw is het belangrijk dat de toegepaste daglichtoplossing inbraakwerend is. De lichtkoepels van VELUX voldoen als enige lichtkoepels in Nederland aan inbraakwerenheidklasse 2 en komen hiermee als enige in aanmerking voor het Politiekeurmerk Veilig Wonen®. Het extra glaselement met HR++ veiligheidsbeglazing direct onder de koepel zorgt er tevens voor dat de VELUX lichtkoepel de hoogste isolatiewaarde heeft.

Creëer met daglicht extra leefruimte

Een donkere rommelzolder kan met een aantal dakramen worden omgetoverd tot een lichte extra kamer die gebruikt kan worden als thuiswerkruimte, logeerkamer of relaxruimte. De uitbreiding van het woonoppervlak leidt bovendien tot een waardestijging van de woning. Een ongebruikte zolder wordt normaal gesproken door makelaars bij woningtaxaties voor slechts één derde van de vierkante meterprijs meegerekend. Met een volwaardige woonruimte kan de zolder tweederde meer waard worden. Bij een gemiddelde zolderoppervlakte van 31 m2 en de gemiddelde Nederlandse vierkante meterprijs van 2.104 euro is dat een waardevermeerdering van 43.000 euro.

Zolderplanner helpt bij ontwerp

Om het creëren van een lichte zolder te vereenvoudigen heeft VELUX Nederland een digitale zolderplanner ontwikkeld. Deze kan gratis worden gebruikt via www.velux.nl om de indeling van de zolder te visualiseren. Met het programma is het mogelijk een daktype te kiezen, de afmetingen van de zolder in te voeren en VELUX daglichtsystemen toe te voegen. Ook kan de ruimte worden ingericht met meubels en accessoires. De VELUX Zolderplanner 1.0 berekent niet alleen de geschatte kosten van de aanpassingen, maar ook gelijk de gemiddelde waardestijging van de zolder en dus van de woning.