12
augustus
2009
|
00:00
Europe/Amsterdam

Rook- & warmteafvoersysteem

Bij brand in utiliteitsgebouwen en appartementen dient de vluchtweg zoals het trappenhuis en de gangen rook- en hittevrij gehouden te worden. Daarbij is het belangrijk dat rookontwikkeling snel wordt gestopt en de rook snel en veilig wordt afgevoerd.

VELUX introduceert Rook-& warmteafvoersysteem voor vluchtroutes

Goede rook- & warmteafvoer bij brand essentieel voor veilige vluchtroute

De Meern, 13 augustus 2009. Bij brand in utiliteitsgebouwen en appartementen dient de vluchtweg zoals het trappenhuis en de gangen rook- en hittevrij gehouden te worden. Daarbij is het belangrijk dat rookontwikkeling snel wordt gestopt en de rook snel en veilig wordt afgevoerd. Het VELUX rook- & warmteafvoersysteem zorgt ervoor dat in geval van brand, de rook automatisch naar buiten wordt geleid. Zo is een rook- en warmtevrije vluchtroute gegarandeerd.

Het rook- & warmteafvoersysteem zorgt ervoor dat rook en hitte snel via het dakraam afgevoerd wordenSamenstelling systeemHet rook- & warmteafvoersysteem (RWA) bestaat uit een elektrisch bediend VELUX tuimelvenster met een spoiler voor aerodynamische effectiviteit en een maximale rookafvoer. De optische rookmelder opent het tuimelvenster automatisch bij rookdetectie en handmatig kan het venster worden geopend door het ruitje op de rookventilatieknop te breken. Bij brand wordt het tuimelvenster, met een afvoeropening van minimaal 1m2, automatisch binnen 60 seconden tot een hoek van 90° ten opzichte van de dakhelling geopend. Dit zorgt voor een snelle afvoer van de rook. Voldoet aan de laatste regelgevingHet RWA systeem is voorzien van een CE-markering en voldoet daarmee aan de EN 12101-2 norm voor natuurlijke afvoer van rook- en warmteafvoer. Het systeem is getest op operationele betrouwbaarheid, aerodynamische effectiviteit en warmteweerstand. Daarnaast voldoet het RWA systeem tevens aan de EN 6033 5-2-103 norm voor elektrische apparatuur. Hierdoor mag het toegepast worden in applicaties die binnen handbereik zijn geplaatst.Bescherming tegen stroomuitvalGasveren zorgen voor stabilisatie in het venster en de spoiler verhinderd dat de buitenlucht naar binnentrekt als het venster opengaat. Door de noodstroomvoorziening in het bedieningssysteem blijft het systeem ook functioneren in geval van stroomuitval. Alle meegeleverde kabels zijn hittebestendig. Met behulp van de ingebouwde ventilatieschakelaar kan het dakvenster tevens gebruikt worden om te ventileren. Een optionele regensensor zorgt ervoor dat het tuimelvenster in open ventilatiestand gesloten wordt zodra de eerste regendruppels vallen. Dit systeem wordt uitgeschakeld in geval van brand. Het RWA systeem kan ook op platte daken worden geïnstalleerd wanneer het venster wordt toegepast in een VELUX daglichtbox.

d
Terug naar het persberichten overzichtKlik hier