De Meern,
28
juli
2016
|
08:30
Europe/Amsterdam

De tien regionale winnaars van de International VELUX Award zijn bekend

Samenvatting

De International VELUX Award daagt al ruim tien jaar architectuurstudenten uit het belang van daglicht als bron van energie, licht en leven aan te tonen. De tien regionale winnaars van dit jaar laten een hoog onderzoekniveau zien, tonen aan hoe daglicht van vitaal belang is voor de architectuur en hoe daglicht ruimte kan creëren. De studenten integreerden creatieve daglichtoplossingen in steden en dichtbevolkt gebieden, toonden verantwoordelijkheid ten opzichte van de natuur en sociale interactie, werkten met vele aspecten van spiritualiteit en hebben daglicht tastbaar gemaakt voor blinden en slechtzienden.

 

Regionale prijzen en hoofdprijzen
De International VELUX Award is een competitie met open ideeën en wordt wereldwijd georganiseerd in twee rondes. In de eerste ronde worden regionale prijzen uitgereikt aan projecten uit West-Europa, Oost-Europa en het Midden-Oosten, Noord- en Zuid-Amerika, Azië en Oceanië en Afrika. Tijdens de grote finale worden de hoofdprijzen uitgereikt aan de wereldwijde winnaars.

De vijf regionale winnaars voor de categorie ‘Daylight in Buildings’, waarin toepasbare principes moeten worden getoond omtrent daglicht en zonlicht in gebouwen, zijn:

  • Regio Afrika: Shelter.Light door Fatai Osundiji & Emmanuel Ayoloto, Nigeria
  • Regio Amerika: No parking..Let there be light door Enzo Piero & Vergara Vaccia, Chili
  • Regio Azië en Oceanië: REDISTRIBUTION OF LIGHT door Kwang Hoon Lee, Hyuk Sung Kwon & Yu Min Park, Republiek Korea
  • Regio Oost-Europa en het Midden-Oosten: Light Scattering Window door Kamil Głowacki, Marta Sowinska & Łukasz Gąska, Polen
  • Regio West-Europa: Ceremonial Room Copenhagen door Eskild Pedersen, Denemarken


De vijf regionale winnaars voor de categorie ‘Daylight Investigations’, waarin factoren worden onderzocht als de fysieke eigenschappen van licht, nieuwe materialen of daglicht voor gezondheid en welzijn, zijn:

  • Regio Afrika. Light and Shadow door Ahmed Zorgui & Ala Eddin Noumi, Tunesië
  • Regio Amerika: Automated Blind Study door Amir Nezamdoost, Alen Mahic & Malak Modaresnezhad, USA
  • Regio Azië en Oceanië: Light for the blind door Jiafeng Li, Chenlu Wang, Guiding Yao, Jiebei Yang, Lushan Ao, Xiaoqi Chen & Jiawen Li, China
  • Regio Oost-Europa en het Midden-Oosten. A quenchless light door Anna Andronova, Rusland
  • Regio West-Europa: Hammershøi's Grammar door Nicholas Shurey, Denemarken

De internationale jury bestaande uit Francesco Veenstra, Omar Gandhi, Christine Murray, Zbigniew Reszka en Per Arnold Andersen had dit keer de taak om uit bijna 600 ingediende projecten uit 57 landen de tien meest inspirerende daglichtprojecten te selecteren als regionale winnaars.

"Wij zijn echt geïnspireerd geraakt door de daglicht gedreven verkenningen van de studenten uit de hele wereld. De International VELUX Award is ontworpen om studenten te stimuleren met daglicht te werken en te kijken naar elk aspect van daglicht. De inzendingen van dit jaar tonen grote inzichten in de sociale, sociologische en ecologische dimensies van daglicht. De studenten zoeken door hun nieuwsgierigheid, experimenten en innovatievermogen, telkens naar nieuwe relaties met daglicht", zegt Per Arnold Andersen van de VELUX Groep namens de jury.

Met bijna 600 ingediende projecten uit 57 verschillende landen is de competitie een creatief observatieonderzoek van het thema daglicht, door de toonaangevende architecten van de toekomst.

Alle regionale winnaars van de International VELUX Award voor architectuurstudenten zullen hun projecten presenteren en strijden om de twee hoofdprijzen tijdens het World Architecture Festival in Berlijn op 18 november 2016. De prijsuitreiking kan via livestreaming worden gevolgd op iva.velux.com.

Over VELUX Nederland

Al 75 jaar creëert de VELUX Groep wereldwijd een betere leefomgeving voor mensen door te zorgen voor daglicht en frisse lucht door het dak. Ons productprogramma biedt daglichtoplossingen voor hellende en platte daken, zoals dakramen, lichtkoepels en modulaire lichtstraten. Daarnaast bestaat het assortiment uit vele typen raamdecoratie, zonwering, rolluiken, installatieoplossingen en intelligente bedieningssystemen. Deze producten helpen bij het creëren van een gezond en duurzaam binnenklimaat om in te werken, wonen of leren. Hieraan werken we wereldwijd met ongeveer 9.500 medewerkers in verkoopmaatschappijen en productievestigingen in meer dan veertig landen. VELUX Nederland B.V. is een volledig autonome dochteronderneming van de VELUX Groep, die onderdeel is van de VKR Holding A/S, een naamloze vennootschap volledig in handen van stichtingen en familie. Kijk voor meer informatie op: www.velux.nl.